Monitorul LG W2253: „Smart”, fain şi sensibil la atingeri

24.06.2009
Monitorul LG W2253:
Test LG W2253 – partea II

Protejează ochii

E secret de stat, mai puţin pentru voi: am probleme serioase cu văzul. Când mă supără neoanele, soarele, monitoarele, vântul care-mi usucă ochii, devin psihic violent. Îmi dispare privirea hipnotică şi apare aia de dement. Tocmai de aceea e important să vă spun că LG W2253 şi gama din care face parte a fost gândită special pentru cei ca mine. Şi confirm, că se simte, în sens bun.

Deci, LG Electronics se jură că s-a folosit de studii aprofundate ca să ajungă la concluzia că lumea e nemulţumită de faptul că unele display-uri sunt prea luminoase, altele dimpotrivă, iar funcţiile care ar putea preveni oboseala provocată de expunerea ochilor la ele sunt nesemnificative. Practic, la orice om absolut normal, starea de oboseală poate să apară când ochii încearcă să se adapteze la modificările crunte de iluminare, când te concentrezi pe imagini complexe ce se succed rapid (TV, video, jocuri), pe literele abia lizibile când citeşti o carte. Consecinţe: deteriorarea vederii, uscarea şi inflamarea ochilor.

Monitoarele din seria W53 îşi ajustează automat luminozitatea în funcţie de lumina din cameră (tehnologia LG AutoBright). Aparent banal, de vreme ce şi alte monitoare, chiar low-end includ acum asemenea funcţionalitate; doar că eficienţa sistemului lasă de dorit. Iar W53 se autoreglează în limite mari; fireşte că poţi elimina din meniu această funcţie, dacă vrei să vezi un film la adevărata sa "puritate".

Mai mult, analizează inclusiv imaginile afişate, astfel încât, de pildă la scrierea unui text, negru pe alb, luminozitatea este de-asemenea micşorată. Excelent pentru că fundalul alb (foaia de Word, adică) solicită puternic ochii, mai ales dacă e şi foarte bine iluminat. În schimb când pe ecran e prea închisă imaginea, cu elemente practic greu de observat, e pus în valoare contrastul impresionant al monitoarelor W53.

Apoi, ca să nu-ţi obosească ochii e recomandat să nu-i îngrămădeşti non-stop în monitor. Zic experţii că-i bine ca la fiecare oră de stat în faţa monitorului să ieşi vreo cinci minute să ca să verifici vremea de-afară, s-o întrebi de sănătate pe nevastă-ta, să relaţionezi cu colegii ş.a.m.d. Şi ca să nu uiţi asta, seria LG W53 vine cu o funcţie numită Time Control – un ceas din care setezi intervale de timp (1 sau 2 ore) la care monitorul să-ţi amintească să te odihneşti niţel.

LG Forte Manager

Altele

Monitorul merge pe cablu VGA (D-Sub) fără instalarea vreunui driver. Pe CD există driver pentru conectivitatea DVI. Dacă pe Windows XP nu am întâmpinat probleme, pe Linux (Ubuntu 9.04), deşi W2253 a fost recunoscut prin cablu DVI fără probleme, rezoluţia nu a fost identificată corect – nici nu am alocat timp găsirii unei soluţii de rezolvare, cel putin pana acum.

Tot pe CD se află soft-ul Forte Manager a cărui instalare e necesară pentru a dispune de anumite funcţionalităţi deosebite. Cum ar fi modul de vizionare Cinema, o "inovaţie care transformă vizionarea clipurilor online într-o experienţă uimitoare". Din punctul meu de vedere un plus nenecesar. Practic de activezi funcţia, poţi selecta cu mausul o porţiune de pe ecran – clipul video din pagina web; acesta se va vedea normal în timp ce celelalte elemente vor fi întunecate ca să nu-ţi distragă atenţia (reclamele de exemplu). Întunecimea se poate regla din softul care  vine cu monitorul, de la stilul "perdea transparentă" la background opac. Cum eu nu mă uit la clipuri decât în mod full screen, acest Cinema Mode nu mă excită deloc.

O altă funcţie permite trecerea din mod 16:9 la 4:3, utilă în cazul în care conectăm la monitor o sursă de semnal video 4:3, gen semnal TV şi vrei ca imaginea să nu fie lăţită pe toata suprafaţa monitorului..

Pro

Touchpad în locul butoanelor clasice – pasionaţii de tech privesc cu ochi buni asemenea minuni. Elegant. Conectabil la două surse diferite – laptop respectiv al computer, set top box, TV tuner extern non-USB etc. Procesare digitală a imaginii pe baza unor tehnologii proprietare LG prezente la televizoarele lor de clasă superioară (f-Engine, AutoBright). Diagonală mare, contrast impresionant, luminozitate excelentă, unghi de vizualizare peste medie. Ecranul se poate rabata în limite decente.

Nu sunt la curent cu involuţia preţurilor pe segment, aşa că m-am uitat în fugă peste ofertele actuale. Găseşti de pe la 500-600 lei monitoare de 22 inci. Anul trecut am plătit pe unul LG nicidecum superdeştept, de numai 19 inci, 650 lei. În fine, dacă fac nişte calcule logice, includ calitatea, performanţele şi brandul de încredere, cred că cei 800 lei se merită pentru modelul primit în teste. Mă aşteptam să fie mult mai scump!

Contra

Unele funcţii aşa-zis inovative, din punctul meu de vedere, sunt de umplutură ori poate gândite în grabă, pe jumătate. Nu se poate monta direct pe perete. Poate că ar fi fost o idee dacă ar fi avut integrat un tuner TV, pentru că designul şi diagonala îl recomandă pe post de televizor.

Specificaţii tehnice LG Flatron W2253(TQ):

Diagonală efectivă: 21,5 inci (54,6 cm)
Rezoluţie nativă: 1.920×1.080 pixeli (16:9, 60Hz, full HD)
Intrări separate: analog – VGA, digital – DVI-D
Consum: 40W în funcţiune, max. 1W în stand-by sau oprit
Unghi rotire pe stand: – 5 la + 15 grade
Masă: 3,9 kg
Preţ: 800 lei
www.lge.ro

Test LG W2253 – partea I

Recomandat de go4it.roÎn urmă cu o săptămână a sosit la reşedinţa mea, spre evaluare, un model de 22 inci dintr-o serie nouă de monitoare de top, marca LG. Gama cu pricina, Flatron Smart W53, a ajuns între timp şi în magazinele româneşti, inclusiv în variante cu diagonale de 18,5 şi 27 de inci.

Ocazie perfectă de a revedea multe filme din colecţia personală de "oldies but goodies". Şi le-am revăzut parcă cu alţi ochi, cu toate că până atunci le aprofundasem pe un display destul de bun, altfel cu doar un bob de fasole mai mic (de 19 inci). În primă fază, modelul primit la teste – cod LG W2253, mi-a demonstrat că nu trebuie să faci eforturi supraumane pentru a distinge detaliile fine din scenele nocturne în filmele cu James Bond sau Indiana Jones.

E fotomodel (cu creier)

Pentru mine nimic nu este perfect dacă nu e din aluminiu. Dacă acest monitor avea ramă din aluminiu era genial. Chiar şi un vas din lut l-aş vrea din aluminiu! În fine, W53 e îmbrăcat într-un plastic dat cu glazură neagră. Împreună cu piciorul, rama formează parcă un tot. Tocmai de aceea au trecut câteva zile până să descopăr că display-ul se poate totuşi roti sus-jos în limita a 20 de grade. Finisajul e clar de produs premium, nu găseşti "impurităţi" de asamblare (efectuată în Polonia), cratere pe carcasă sau ceva ce ar putea limita eleganţa monitorului. Pentru că nu sunt un om de ‘succesuri’, în mod evident nu stau la vilă, iar livingul îndeplineşte în cazul meu şi funcţia de birou. Trebuie să spun că e înzecit şi în mod pozitiv îmbunătăţită înfăţişarea camerei cu pricina de când am înlocuit monitorul "vechi" (mai office, de-un argintiu insuportabil, tot marca LG) cu ăsta sexy primit spre testare.

LG W2253

Nu are butoane!

În lipsa lor, în dreapta-jos pe ramă, specialiştii LG au plasat senzori de proximitate şi nişte leduri ce semnalizează locul precis unde trebuie să pui degetul pentru a accesa funcţiile din meniu. Aşadar avem de-aface cu butoane invizibile (touchpad), plasate în faţă pentru accesare confortabilă. Apropo de leduri, acestea se aprind când îţi apropii mâna de ele, astfel încât să nu dai greş noaptea. Alte monitoare se laudă cu… butoane clasice şi "invizibile" doar pentru că sunt ascunse undeva pe partea dorsală a ramei, acolo unde doar intuiţia feminină are şanse de izbândă în a le identifica/apăsa corect din prima.

Caracteristici de bază

Nu pot spune că-s nemaivăzute, dar sunt tot ce-ţi poţi dori. Timpul de răspuns de 2 milisecunde e bun deopotrivă pentru gameri ori cinefili. Diagonala, în cazul display-ului primit spre testare (22 inci) este compromisul perfect pentru îmbinarea distracţiei cu munca, într-un spaţiu relativ mic: birou, camera lui Mircea din apartamentul familiei Badea etc. Plus că ai rezoluţie Full-HD de 1.920×1.080 de pixeli şi format wide curat 16:9 (foarte multe alte monitoare sunt de fapt 16:10). Apropo de munca de birou, deşi ochiometric nu sesizez vreo mare diferenţă între bătrânul meu monitor de 19 inci şi ăsta de 22, e important să spun că acum pot alătura pe acelaşi ecran două documente unul lângă altul; mare ajutor la extragerea rapidă a unor informaţii în timpul documentării pentru redactarea unui articol.  Şi apropo de entertainment: contrastul de 50.000:1 face toţi banii, mai ales când te uiţi la filme sau în jocuri, unde scenele de noapte le desluşeam greu inainte, chiar şi cu un contrast de 5.000:1 (tot digital, ce-i drept). Chiar dacă în mod normal ochiul nu poate distinge un contrast de 50.000:1, si nici nu ştim cum a măsurat LG această valoare, în uitlizare normală observăm un contrast peste media oferită de alte monitoare similare.

Nu am găsit vreo referire la unghiul de vizibilitate în lista de specificaţii tehnice. Într-o vreme era la modă să se vorbească despre asta şi pe bună dreptate. Ei bine, LG W2253 poate fi privit din aproape orice unghi fără să sesizezi crâncene alterări ale imaginilor afişate, fie că vorbim despre culori sau luminozitate şi contrast. În fapt, asta-i extraordinar pentru nu trebuie să mă mai chinui cu aşezarea precisă a monitorului şi îngrămădirea publicului spectator într-un punct, atunci când îmi invit prietenii la o orgie de consum de cartofi pai şi bere la un film bun. Orice fiinţă umană se poate aşeza acum pe fotolii, pe jos, pe tavan, nicidecum una peste alta, forţată de împrejurări.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News