Philips 274E – full HD pe ecran mare, pentru acasă

20.02.2014
Philips 274E - full HD pe ecran mare, pentru acasă

Monitorul Philips 274E se adresează celor ce doresc un ecran mare, cu o calitate foarte bună a imaginii. Diagonala de 27” reprezintă următorul pas după cea de 24” şi în teorie nu aduce aproape nimic în plus utilizatorului de rând. În practică, vorbim despre o suprafaţă de afişare mai generoasă, destinată birourilor personale de acasă. Este important să menţionăm acest lucru deoarece monitorului îi lipsesc unele facilităţi, cum ar fi senzorul de prezenţă. Monitorul Philips 274E ar trebui să puncteze însă la capitolul calitatea imaginii, fiind dotat cu o matrice AH-IPS.

Monitorul Philips 274E

Construcţie

Monitorul nu iese în evidenţă prin construcţia sa. Carcasa este realizată din plastic alb, lucios în cazul unor suprafeţe şi mat pe capacul din spate. Piciorul are o bază sub formă de disc şi nu permite altă ajustare în afară de înclinarea faţă/spate. Din fericire, el este destul de stabil, iar panoul nu tremură semnificativ atunci când mişti puţin biroul. Butoanele lui Philips 274E au fost amplasate pe latura inferioară a ecranului, în partea dreaptă. Simbolurile aferente sunt uşor vizibile. Conectorii se găsesc pe panoul din spate, amplasaţi perpendicular pe el.

Aşa cum am văzut şi ala alte monitoare, în jurul panoului se află o bandă neagră, mată. Ea ar trebui să dea senzaţia de imagine suspendată în aer. În cazul lui Philips 274E, carcasa albă a ecranului reduce puţin din efect. Monitorul are un profil destul de subţire, ce-a fost obţinut printre altele prin extragerea sursei de alimentare din carcasă. Ea se află acum într-o cutie albă, pe care iniţial am crezut că pot s-o ţin sub birou. Cablul de alimentare ce ajunde la ea la monitor este însă prea scurt, iar sursa de alimentare trebuie ţinută pe birou.

Philips 274E - profilul carcasei

Specificaţii

  • Diagonală: 27”
  • Rezoluţie: 1920×1080, 60 Hz
  • Suprafaţă de afişare: 598 x 336 mm
  • Matrice: AH-IPS
  • Dot pitch: 0,311 x 0,311 mm
  • Luminozitate: 250 cd/mp
  • Contrast real/dinamic: 1.000:1 / 20.000.000:1
  • Unghiuri de vizibilitate: 178 / 178 (orizontal / vertical)
  • Timp de răspuns: 5 ms GtG
  • Culori: 16,7 milioane
  • Conectori video: HDMI, MHL-HDMI, VGA
  • MHL: 1920×1080 @ 30 Hz
  • Alţi conectori: 2 x audio
  • Difuzoare: 2 x 6 W
  • Consum: 25,6 W, 0,5 W stand-by
  • VESA: 100 mm
  • Dimensiuni: 622 x 470 x 237 mm (cu picior)
  • Greutate: 5,1 kg

Philips 274E - conectorii

Calitatea imaginii

Mă aşteptam ca monitorul Philips să aibă o imagine bună, ţinând cont de panoul folosit şi pot să spun că în mare nu a dezamăgit. Pentru utilizatorul de rând, el oferă performanţe bune, însă nu este recomandat pentru cei ce vor să prelucreze imagini la standarde mai înalte. Cel puţin nu fără o calibrare serioasă. Scos din cutie, monitorul afişa foarte ciudat nuanţele de gri. Pixeli sau zone de pixeli dintr-o fotografie, ce se vedeau alb pe toate celelalte monitoare din redacţie, pe Philips 274E apăreau ca nuanţe vizibile de gri. Cum acest monitor nu are ajustare pentru gamma, am fost nevoit să folosesc colorimetrul. Acesta a corectat problema, însă prea puţini utilizatori dispune de o astfel de unealtă.

Philips 274E - butoanele monitorului

Unghiurile de vizibilitate sunt excelente, imaginea pierzând puţin din contrast atunci când este privită din lateralul monitorului. Timpul de răspuns pare bun pe fişa de specificaţii, însă în realitate poate fi observat ghosting-ul atunci când setarea SmartResponse este Off. Utilizatorul are trei niveluri de overdrive pentru pixeli, Fast, Faster şi Fastest, însă doar pe Fast nu apar artefacte de imagine (inversia culorilor). În practică, monitorul Philips 274E poate fi folosit şi pentru jocuri de tip FPS, însă cu unele reţineri.

Performanţe

Cu ajutorul unui colorimetru am măsurat luminozitatea şi contrastul monitorului. Acesta din urmă a fost foarte apropiat de valoarea de 1.000:1 menţionată de producător, însă luminozitatea a fost de doar 170 cd/mp. Chiar şi aşa, monitoru trebuie amplasat pe birou suficient de departe de utilizator pentru a nu fi deranjant de luminos.

Philips 274E - piciorul fix

Alte aspecte

Specificaţiile legate de boxele monitorului Philips erau promiţătoare. Un sistem audio integrat cu putere totală de 12 W sună foarte pe hârtie. Din păcate, în ciuda volumului aproape suficient pentru o cameră mică, calitatea sunetului este proastă. Muzica se aude foarte înfundat. Veţi dori să folosiţi o pereche de căşti sau un sistem audio dedicat, ţinând cont că monitorul dispune de o ieşire audio de 3,5 mm.

Preţ şi disponibilitate

Monitorul Philips 274E este disponibil pe piaţa românească, la preţul de 1.000 lei.

Philips 274E - un monitor multimedia de 27” pentru acasă

Concluzie

Pentru cei ce doresc un monitor cât mai mare pentru nevoile multimedia de acasă, Philips 274E poate fi o soluţie potrivită. Rezoluţia full HD pe o diagonală mare este foarte potrivită pentru filme sau jocuri. Cei ce lucrează cu fotografii şi vor o unealtă semiprofesională ar trebui să se uite în altă parte. Matricea IPS a monitorului este bună pentru utilizatorul de rând, însă are nevoie de calibrare pentru o reproducere precisă a culorilor. Ţinând cont de gama în care se încadrează, nu pot critica numărul de conectori, piciorul fix sau construcţia. Am fost însă dezamăgit de boxele integrate.

Părţi pozitive

matrice IPS cu unghiuri bune de vizibilitate
contrast real bun
potrivit pentru jocuri şi filme
preţ competitiv

Părţi negative

calitatea slabă a sistemului audio integrat
mici probleme cu reproducerea nuanţelor de gri

Urmărește Go4IT.ro pe Google News