Rezoluţiile şi aspectele ecranelor

16.11.2006
Rezoluţiile şi aspectele ecranelor
Lucruri concrete

Cum am spus şi anterior există o gamă largă de rezoluţii şi aspecte corespunzătoare lor, iar cele mai des utilizate sunt încadrate în tabelul următor.

După cum vedeţi, fiecare rezoluţie are şi o denumire, cum ar fi WSXGA (wide super extended graphics array). În general denumirea se foloseşte în domeniul notebook-urilor, mai exact al ecranelor LCD, mai rar fiind întâlnită în cadrul specificaţiilor unui monitor CRT.

Chiar dacă un ecran de 17” oferă o rezoluţie de 1024 x 768 pixeli nu trebui să atribuiţi această diagonală cu formatul 4:3. Există modele de monitoare LCD de 17” şi sub aspect 5:4 (1280 x 1024), dar şi în format wide 16:10 (1440 x 900). După cum vedeţi, sub 17” se regăsesc cel puţin trei modele de ecrane, iar situaţia e valabilă şi în cazul altor diagonale. De asemenea, producătorii ecranelor LCD pot oferi sub acelaşi aspect două modele cu rezoluţii diferite, cele cu un număr de pixeli mai mare fiind superioare calitativ şi astfel mai scumpe. Aici pot da ca exemplu tot un model de 17” wide şi anume cel de rezoluţie 1680 x 1050 ascuns sub formatul 16:10.

Exemple de rezoluţii la scară redusă 1:10

Aşa cum spuneam şi mai sus, ecranele wide au apărut în mare parte datorită filmelor pe DVD în care imaginea acoperă un spaţiu pe orizontală mai mare din cadrul unde se desfăşoară acţiunea. Rularea unui film în format wide pe un ecran 4:3 sau 5:4 este posibilă, dar are ca efect introducerea a două benzi negre orizontale care încadrează imaginea. Există situtaţii mai speciale în care DVD player-ul permite tăierea din laterelele imaginii filmului pentru rularea sa în mod full screen (fără benzi negre), aşa cum, putem întâlni şi cazuri în care ecranul (televizor sau monitor) deformează imaginea 16:9 prin scalarea la format 4:3, deficienţă mai rar întâlnită.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News