Un monitor LCD multi-touch de la Albatron, în martie

21.01.2009
Un monitor LCD multi-touch de la Albatron, în martie

Cu Windows 7 care bate la uşă şi suportul său pentru interfaţă multi-touch, iată că producătorul asiatic de echipamente IT Albatron ne tentează cu un monitor LCD cu această tehnologie. Un prototip a fost prezentat în vara anului trecut, iar acum aflăm că modelul este gata de-a intra în producţie. Producătorul nu dă foarte multe detalii despre el, însă se pare că avem de-a face cu un panou cu diagonala de 21.5” şi rezoluţie de 1680×1050 de pixeli. Ceea ce însă ne captează atenţia este faptul că nu este folosită niciuna din cele două tehnologii consacrate pentru ecrane sensibile la atingere.

Monitor LCD multi-touch de la Albatron

Monitorul de la Albatron este de tip OTM (Optical Touch Monitor). În locul ecranului exterior sensibil la atingere, el are dispuse pe două laturi adiacente o mulţime de emiţătorii de raze infraroşii, iar pe laturile opuse, senzori optici. Obstrucţionarea lor se traduce în locul unde degetele ating ecranul. Informaţia este trimisă calculatorului prin intermediul portului USB. Avantajele aceste tehnologii sunt importante. Un monitor OTM nu necesită recalibrare şi se uzează mai lent deoarece nu există straturi care să se atingă între ele. Costul ar trebui să fie mai redus, iar dimensiunea ecranului nu este limitată la 15” ca monitoarele touchscreen de până acum. Nu în ultimul rând, un ecran OTM ar trebui să aibă o calitate mai bună a imaginii deoarece stratul exterior nu este doar parţial transparent.

Compatibil cu suportul multi-touch oferit de Windows 7

Despre monitorul-minune de la Albatron se mai ştie că va avea o frecvenţă de afişare a imaginii de 120 Hz şi intrări video DVI şi VGA. El va fi lansat în martie şi anul trecut producătorul anunţase că preţul său va fi cu 20% peste cel al unui monitor obişnuit. Să sperăm că estimările sale vor fi corecte şi cu noul monitor de la Albatron vom intra într-o nouă era interacţiunii cu calculatorul.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News