VESA introduce o nouă caracteristică importantă pentru alegerea unui monitor de PC: certificarea DisplayHDR

13.12.2017
VESA introduce o nouă caracteristică importantă pentru alegerea unui monitor de PC: certificarea DisplayHDR

HDR este un termen pe care mulţi dintre utilizatori nu îl înţeleg. Unul dintre dezavantajele acestei tehnologii este că nu poate fi demonstrată online pe un ecran normal, ci trebuie văzută la faţa locului pe un display compatibil, de preferat în comparaţie cu unul „obişnuit”. Dar problemele nu se opresc aici. În funcţie de performanţa display-ului, efectul HDR poate fi mai pronunţat sau mai discret, diferenţele fiind majore chiar şi între televizoare şi monitoare compatibile. Din acest motiv, VESA, asociaţia care stabilieşte standarde video pentru industria de electronice, a dezvăluit o nouă certificare numită DisplayHDR, cu trei niveluri diferite de performanţă.

La nivelul de bază avem DisplayHDR 400, care oferă o experienţă de vizualizare îmbunătăţită faţă de clasicul „Standard Dynamic Range”, însă foloseşte tot panouri pe 8 biţi. Acestea trebuie să beneficieze de tehnologia global dimming, care poate să controleze luminozitatea panoului pentru a îmbunătăţi contrastul şi să ofere o luminozitate maximă de 400 cd/m2, adică cu 50% mai mult decât SDR.

Varianta de mijloc este probabil cea pe care cei mai mulţi şi-o vor dori: DisplayHDR 600. Aceasta implică luminozitate de 600cd/m2 (dublă faţă de cea a monitoarelor SDR), gamut de culoare extins faţă de standardul DisplayHDR 400, panou cu procesare a culorilor pe 10 biţi şi capabilitatea „local dimming”, care poate controla luminozitatea ecranului în funcţie de conţinutul afişat pe zone, îmbunătăţind astfel contrastul şi oferind un nivel mai pronunţat al culorii negre.

În cele din urmă, certificarea DisplayHDR 1000 se adresează celor care vor cea mai bună performanţă pentru consumul de conţinut HDR, cât şi profesioniştilor. Acesta vine cu luminozitate de 1000 cd/m2, local dimming care să asigure un contrast de două ori mai bun decât DisplayHDR 600 şi un gamut de culoare extins, egal sau mai bun decât cel de pe standardul de medie.

VESA a lucrat alăturid e AMD, NVIDIA, Intel şi Samsung pentru a dezvolta uneltele şi metodologia de testare pentru a realiza certificarea DisplayHDR. Primele monitoare care vor beneficia de certificare DisplayHDR vor ajunge pe piaţă în prima parte a anului 2018.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult