Am o trupa. Cum o promovez?

25.09.2007
Am o trupa. Cum o promovez?

Din 1999 cant intr-o formatie pe nume Vice. E un hobby. De anul trecut am luat treburile un pic in serios, iar acum ne-am trezit ca avem albumul "My love, my depression" cu 11 melodii distincte si – dupa parerile prietenilor – chiar reusite. Ne-am felicitat, am sarbatorit si din vorba in vorba s-a nascut intrebarea fireasca: "Ce facem cu el mai departe?". Promovarea media clasica inseamna foarte mult timp, bani, relatii si, bineinteles, noroc cu carul. Insa online, lucrurile par mai simple si merita sa-ti incerci norocul.

Prima tentativa a fost site-ul www.mp3.com.

Am creat un cont, am incarcat melodiile, am plasat o scurta prezentare si am lasat vizita­torii sa dea navala. Am avut ceva probleme totusi: de pilda, site-ul iti permite sa incarci doar melodii MP3 si care nu cumva sa depaseasca 128 kbps la viteza de redare, motiv pentru care piesele sunt comprimate mai mult si se aud mai prost decat originalele. Cu toate astea, pe pagina formatiei au intrat 877 de vizitatori care au ascultat de 236 de ori melodiile online si le-au descarcat de 401 ori. Incurajator, mai ales ca unii au lasat mesaje de lauda.

In cautarile mele pe Internet am dat peste un alt site care promitea mult mai mult: un concert la Londra (wow!), inregistrari in studiouri profesionale si megapromovare. www.sellaband.com e un site german cu varianta si in engleza. Ideea e sa incarci trei melodii pe care utilizatorii sa le poata asculta online.

Apoi trebuie sa convingi vizitatorii sa cumpere 5.000 de actiuni ale formatiei tale cu pretul "modic" de 10 USD/actiune. Cand se strang cei 50.000 USD in contul virtual al trupei, incepe distractia. Dupa ce devii faimos si muzica ta incepe sa se vanda, cei care au cumparat actiuni primesc si ei o bucatica din "placinta", pe masura investitiei facute. In cazul meu, a fost un esec, pentru ca nimeni nu e dispus sa "arunce" niste bani pe trupele care abia au aparut acolo, ci prefera sa cheltuiasca pe actiuni ale formatiilor cu state de vechime pe site si care mai au un pic pana la celebritate. www.sellaband.com a fost creat in 2006 si doar sapte trupe au reusit sa raz­bata, desi la momentul redactarii materialului erau inscrise peste 100.000.

In aceeasi perioada am desco­perit lumea virtuala Second Life unde mi-am facut amici de pe tot globul. Din vorba-n vorba le-am spus si despre Vice si muzica noastra, iar dupa auditiile de pe MP3.com, mai ales vesticii m-au intrebat de unde pot cumpara albumul.

Am ridicat din umeri, pentru ca marele iTunes sau orice alt site tematic nu ma primea cu cardul "de Romania". Trebuia rezolvata macar problema calitatii audio. Un amic entuziast a incarcat melodiile pe trilulilu (www.trilulilu.ro), asa cum erau, la calitate foarte buna. In mai putin de o luna s-au strans 797 de ascultari online.

Mai nou, ma pregatesc pentru clipa cand voi putea intr-adevar sa vand melodiile Vice bucata cu bucata. Am incarcat tot albumul pe site-ul www.sessionsound.com.

Aici poti pune ce pret doresti pe descarcarea melodiilor sau a albu­mului, bani pe care ii livreaza direct in contul tau de PayPal. Deocamdata, romanii pot doar expedia bani (plati) prin acest serviciu, nu sa si primeasca. Insa oficialii PayPal mi-au promis ca "in maximum cateva luni, serviciul va fi complet", in sensul ca oricine imi va putea transfera bani in cont. Asadar, rabdare! Chiar daca nu am devenit superstar peste noapte, am reusit sa imprastii melodiile pe Internet, astfel ca orice locuitor al planetei poate da peste ele.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News