Pacalit de Hollywood

28.12.2007
Pacalit de Hollywood

"Am avea nevoie de cineva ca tine. Noi ti-am oferi un job bine platit, o masina, orice altceva ai avea nevoie. Daca vei salva Hollywoodul, vei deveni bogat si puternic." Asta i-a spus un oficial al Motion Picture Association of America (MPAA) lui Robert Anderson, un om care lucra pentru TorrentSpy, unul dintre cele mai populare site-uri de cautare a fisierelor tip torrent din SUA.

Anderson a acceptat propunerea, a accesat serverele TorrentSpy si a redirectionat toate mail-urile care se plimbau intre site-ul de "sharing peer to peer" si diversii colaboratori ai acestuia. Mai mult, s-a oferit sa conduca o campanie antipiraterie pentru organizatia americana.

"Era o ocazie sa fac bani, pentru ca stiam cum opereaza retelele astea", spune Anderson. Pentru treaba asta a primit 15.000 USD, iar MPAA a inceput un proces virulent in justitie de incalcare a drepturilor de autor de catre TorrentSpy. Promisiunile de marire din partea MPAA pentru Anderson s-au dovedit insa desarte. Cu alte cuvinte nu a primit nici job, nici masina si nici vreo urma de putere. Hollywood-ul il uitase pentru ca ii storsese toate informatiile.

"Haituit de remuscari", Anderson il ia la o partida de chat online pe Justin Bunnell si ii marturiseste spasit fapta ticaloasa. "V-am vandut la MPAA. M-am simtit vinovat pentru ce s-a intamplat si la momentul respectiv m-am gandit ca MPAA nu o sa faca nimic cu acele date", relateaza Anderson conversatia sa cu Bunnell intr-un interviu pentru Wired. TorrentSpy decide sa dea la randul ei in judecata MPAA pentru modul fraudulos in care au obtinut informatiile si il iarta pe Anderson pentru buna purtare in ceasul al 12-lea.

Judecatoarea americana Florence-Marie Cooper din Los Angeles a respins insa procesul lui Bunnell pe temeiul ca modul in care Anderson a obtinut datele nu violeaza legile federale de interceptare. "E foarte greu sa nu te strambi cand spui ca poti obtine acele mail-uri legal", spune Paul Ohm, un profesor al Universitatii din Colorado, specializat pe studiul infractiunilor cibernetice.

Procesul este inca in derulare, dar judecatoarea a obligat TorrentSpy sa salveze adresele de internet si datele despre activitatea de descarcare a utilizatorilor sai si sa predea "dosarele" catre MPAA pentru cercetare. Ca raspuns, TorrentSpy a inceput sa blocheze conturile utilizatorilor americani si sa faca schimbari serioase pe site menite sa imbunatateasca serviciile de confidentialitate pentru acestia, chestie care a starnit alte crize de isterie din partea avocatilor MPAA. C’est la guerre!

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News