5 ponturi ca să nu rămâi fără bani prin wireless

14.08.2009
5 ponturi ca să nu rămâi fără bani prin wireless

Într-o lume aflată în continuă mişcare, utilitatea reţelelor wireless nu poate fi contestată. Ai nevoie de Internet, ai nevoie să fii informat. Presa scrisă se restrânge, influenţată şi de perioada economică deloc fastă prin care trecem, iar previziunile converg într-un singur punct: online-ul. Soluţiile le avem însă la îndemână. Aproape orice laptop dispune acum de conectivitate Wi-Fi, iar tendinţa se manifestă şi în cazul telefoanelor. Dacă acum câţiva ani un mobil cu Wi-Fi costa o avere, în momentul de faţă îţi poţi achiziţiona un astfel de gadget la un preţ decent, sub 1000 RON.

Odată cu creşterea popularităţii reţelelor wireless au sporit şi atacurile hackerilor, iar cel mai grav este că undele radio prezintă o vulnerabilitate sporită în faţa rău-voitorilor, faţă de cablu.

Probabil aţi auzit cât de uşor este de interceptat o convorbire telefonică. Ei bine, aproape la fel de simplu o persoană rău intenţionată îţi poate accesa laptopul şi fura informaţii confindenţiale: mail-uri, documente, date personale. De fapt, un hacker care a intrat pe fir observă tot ce faci tu în timp real. De aici şi până la a afla diverse parole şi datele despre contul bancar în cazul în care faci o tranzacţie nu mai este decât un pas. Ai devenit o victimă a criminalilor cibernetici.

Cum te poţi proteja? Documentează-te. Vezi ce ai de făcut ca să sporeşti securitatea conexiunii. O să te dezamăgesc şi o să-ţi spun că nu există conexiune 100% sigură, dar cu cât îţi iei mai multe măsuri, cu atât mai mici şansele să fii furat. În prezent, singurul atac pentru care nu există momentan o rezolvare este cel de tip DoS (Denial of Service). Să vedem însă mai bine ce ai tu de făcut contra restul.

5 ponturi pentru securizarea informaţiilor tale

1. Configurează-ţi opţiunile de securitate (depinde de la sistem la sistem)

Dacă setările de autentificare şi criptare sunt dezactivate, iar serviciile de identificare (SSiD) sunt lăsate neschimbate, sarcina hacker-ului devine mai degrabă o rutină precum cafeaua de dimineaţă sau butonatul telefonului în metrou. Verifică dacă ai măcar o opţiune de criptare activă.

2. Fii prudent în zonele nesigure

În parcuri, spre exemplu, nu este recomandat să faci tranzacţii online sau alte operaţiuni care implică utilizarea datelor cu caracter personal. Te întrebi de ce? E simplu. Pentru că punctele de acces (Acces Points) pot fi cu uşurinţă scoase şi configurate după voia hacker-ilor, apoi montate la loc.

3. Ai grijă la puncte de conectare "capcană"

Situaţia este oarecum similară cu cea din parcuri, dar aici reţelele wireless sunt pregătite din capul locului de către hackeri şi sunt destinate capturării unor informaţii sensibile, cum ar fi detaliile legate de cărţile de credit.

4. Instalează-ţi un program de monitorizare a conexiunii

În cazul în care hacker-ul va încerca o intruziune şi nu este îndeajuns de priceput încât să fenteze programul, acesta te va alerta şi vei putea întrerupe conexiunea la timp.

5. Alege o opţiune de criptare mai sigură

În primul rând, fereşte-te de WEP (Wireless Encryption Protocol), un algoritm de securizare foarte slab – foarte multe dintre atacurile hacker-ilor au fost încununate de succes în doar câteva minute, pe laptopurile utilizatorilor care foloseau protocolul WEP. Apoi, în panoul de configurare al modulului wireless, alege WPA sau WPA2 – sunt mult mai sigure. Acesta e minimul de efort pe care trebuie să-l faci pentru a reduce riscul unui furt informatic. Dar să vedem acum ce va face hacker-ul.

Cum decurge atacul unui hacker?

Hackerii se deplasează în teren şi caută puncte de acces wireless vulnerabile. Pentru asta, folosesc antene cu care detectează undele radio în benzile de 2.4 Ghz. AP-urile configurate prost sunt scanate cu un software (spre exemplu, Netstumbler), iar apoi, cu ajutorul unor programe speciale (AirSnort, WEPCrack), aceştia sparg codurile de criptare. În final, se apelează la un soft gen HostAP prin care îşi convertesc sistemul într-un Acces Point, urmând să se conecteze la reţeaua vulnerabilă. De aici, orice calculator prost configurat va deveni o potenţială sursă profitabilă pentru hackeri.

De reţinut că nu doar în zonele nesigure se pot petrece astfel de evenimente neplăcute – în ultima vreme chiar şi reţelele wireless din aeroporturi au fost ţinta atacurilor hackerilor. E şi normal, acolo tranzitează oameni mai importanţi, oameni cu mulţi cu bani.

Dacă încă mai crezi că reţelele wireless sunt sigure şi că nu ţi se poate întâmpla nimic, aruncă o privire pe acest site unde sunt descrise câteva dintre vulnerabilităţi.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News