Cercetătorii germani au testat cea mai rapidă conexiune wireless: 40 Gbps

20.05.2013
Cercetătorii germani au testat cea mai rapidă conexiune wireless: 40 Gbps

Cercetătorii din cadrul Karlsruhe Institute of Technology au anunţat că au pus la punct o tehnologie care va permite realizarea unor echipamente wireless care vor ajunge la viteze de 40 Gbps. Spre deosebire de routerele şi plăcile de reţea pe care le folosim zi de zi, aceste viitoare echipamente nu vor funcţiona prea bine în interior, însă vor fi bune pentru orice altceva.

În prezent, standardul wireless comun este 802.11n, care oferă viteze de până la 450 Mbps, iar noul 802.11ac, care este disponibil în implementări care oferă rate de transfer de 867 Mbps, promite să ajungă într-o bună zi la 6,77 Gbps. Spre deosebire de acestea, tehnologia testată de germani a fost capabilă să atingsă 40 Gpbs la o distantă de 1 km, însă aceasta nu poate fi utilizat în interior, fiind însă o opţiune foarte interesantă pentru acoperirea unor distanţe mari în aer liber cu semnal de mare viteză.

Faţă de standardele 802.11n şi 802.11ac, care folosesc benzile radio de 2,4 sau 5 GHz, noul echipament wireless funcţionează în banda de 240 GHz. Această frecvenţă a fost aleasă de cercetători deoarece absorbţia cauzată de umezeală din atmosferă are o valoare mică, permiţând propagarea pe distanţe mari. Faţă de benzile de 2,4 şi 5 GHz, propagarea în interiorul clădirilor este însă foarte slabă, ceea ce înseamnă că viitoarea tehnologie va putea fi folosită doar pentru acoperirea distanţelor mari în mediu rural sau implementarea unor puncte de acces wireless în spaţiile deschise din oraşe, costurile urmând să fie mai reduse decât acoperirea cu fibră optică, respectiv 4G.

Pentru testarea acestei tehnologii, cercetătorii au dezvoltat şi cipuri radio noi, capabile să lucreze la noile frecvenţe. Acestea încorporează şi antenele radio necesare, dimensiunea foarte redusă a acestora necesară pentru această bandă radio cu frecvenţa mare permitând realizarea unui cip care are dimensiunui de numai 4 x 1,5 mm. 

Cipul radio dezvoltat are dimensiuni de numai 4 x 1,5 mm

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News