Conexiuni USB fără fir: Wireless USB încearcă să se impună din nou cu MA-USB

Conexiuni USB fără fir: Wireless USB încearcă să se impună din nou cu MA-USB

Versatilul standard USB a înlocuit multe soluţii de conectare precum cablul serial, paralel sau de încărcare şi a devenit atât de popular încât ne-am obişnuit deja să-l găsim peste tot. Dependent încă de cablurile de cupru, standardul USB va primi în cursul anului viitor un set nou de specificaţii care-i vor permite să utilizeze conexiunile wireless şi să atingă şi rate de transfer mai mari.

Ideea de a extinde specificaţiile USB dincolo de infrastructura fizică bazată pe cabluri de cupru nu este nouă, aceasta apărând acum zece ani şi materializându-se câţiva ani mai târziu în Wireless USB. Acest standard oferă rate de transfer de 480 Mbps la o distanţă de cel mult trei metri sau 100 Mbps la distanţă de zece metri, iar faptul că mulţi utilizatori nici măcar nu au auzit de el spune multe despre succesul său de piaţă.

Un hub Wireless USB

Organizaţia USB Implementors Forum nu s-a lăsat descurajată de acest eşec şi a anunţat că intenţionează să dezvolte un nou set de specificaţii pentru conexiunile USB fără fire, acestea urmând să fie însă mult mai flexibile. Dacă vechiul Wireless USB se baza doar pe standardul wireless Ultra- Wideband (UWB), promovat de către WiMedia Alliance, noua implementare Media Agnostic USB (MA-USB) va fi capabilă să folosească şi alte infrastructuri radio.

Astfel, pe lângă infrastructura UWB, care operează în benzile radio între 3,1 GHz şi 10,6 GHz, MA-USB va putea folosi şi conexiuni;e Wi-Fi care funcţionează în benzile de 2,4 şi 5 GHz, conexiunile WiGig care operează în banda de 60 GHz şi orice alt standard care va apărea între timp. Legăturile radio MA-USB vor putea atinge viteze de până la 10 Gbps, tot atât cât îşi propune să ofere şi USB 3.0, ceea ce reprezintă un salt vizibil de la cei 480 Mbps oferiţi în prezent de Wireless USB.

USB Implementors Forum  îşi propune să definitiveze prima versiune a setului de specificaţii Media Agnostic (MA) USB undeva în cursul anului viitor. Când vom vedea, în cazul că vom vedea, şi primele echipamente compatibile pe rafturile magazinelor, este o întrebare la care nimeni nu poate răspunde acum.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News