Dispozitive WiFi care nu necesită baterii, posibile cu o nouă tehnologie pentru comunicaţie wireless

Dispozitive WiFi care nu necesită baterii, posibile cu o nouă tehnologie pentru comunicaţie wireless

Chiar dacă dispozitivele de tip RFID (ex. tag-uri NFC) există de ceva vreme, cele capabile să comunice prin reţeaua WiFi fără să apeleze la baterii sau cabluri de alimentare s-au lăsat aşteptate, puterea necesară pentru a comunica în reţeaua locală depăşind cu mult posibilităţile acestor dispozitive la rândul lor alimentate în sistem wireless. Însă problema pare să fi fost rezolvată de un grup de cercetători ai Universităţii din Washington, care au pus la punct un sistem de comunicaţie wireless perfect adaptat acestui scop.

Dispozitiv WiFi care nu necesită baterii, bazat pe tehnologie WiFi Backscatter

Numit WiFi Backscatter, sistemul presupune refolosirea infrastructurii WiFi deja existentă pentru asigurarea conexiunii la internet. Mai precis, în loc de a transmite propriul semnal WiFi, dispozitivele special concepute pot comunica reflectând semnalul wireless transmis la putere mare de un router wireless sau laptop aflat în apropiere.

Funcţionând asemenea unei oglinzi reflectate în lumina soarelui, dispozitivele inteligente pot comunica fără a transmite un semnal radio propriu, doar pe baza variaţiilor minuscule induse în semnalul wireless transmis de alte dispozitive. Energia aceluiaşi semnal wireless este folosită pentru alimentarea dispozitivului cu electricitate, rezultând un sistem complet autonom care poate funcţiona fără nevoia de baterii, oriunde există suficientă radiaţie electromagnetică pentru alimentare şi comunicare.

Potrivit echipei de cercetători, experimentele desfăşurate au fost demonstrat că tehnologia poate fi aplicată cu succes în raza de acţiune a dispozitivelor wireless aflate deja în circulaţie, comunicând la viteză de aproximativ 1kbps până la 2 metri distanţă. Pentru viitor, se încearcă îmbunătăţirea vitezelor de transfer şi creşterea distanţei la care pot fi stabilite conexiuni wireless până la aproximativ 20 metri.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult