Ericsson promite reţele 4G cu rate de transfer de 450 Mbps începând cu 2015

Ericsson promite reţele 4G cu rate de transfer de 450 Mbps începând cu 2015

Întrecută în cursa 4G de către Statele Unite, Europa încă trece printr-o perioadă de adopţie caracterizată de viteze mai reduse, benzi radio reciclate de la vechile reţele 2G şi acoperire încă nesatisfăcătoare. Dacă noi nu ne putem bucura încă de performanţe bune, industria nu stă pe loc să ne aştepte: Ericsson a anunţat că va prezenta în cadrul Mobile World Congress 2014 o serie de tehnologii care vor permite atingerea unor rate de transfer de 450 Mbps.

În acest moment, cele mai rapide modemuri radio incluse în telefoanele mobile sunt cele de tip LTE Advanced, care oferă rate de transfer de 150 Mbps pentru descărcare şi circa 50 Mpbs în sens invers. Reţelele LTE-A sunt însă mai rare, cei mai mulţi operatori oferind rate de transfer de 100 Mbps, sau chiar mai puţin acolo unde alocările de spectru radio nu oferă canale cu o lăţime de 20 Mhz.

Tehnologia pe care Ericsson o va prezenta la Barcelona foloseşte concatenarea semnalelor emise de mai multe turnuri 4G chiar şi atunci când acestea folosesc benzi radio diferite într-un canal de date cu o lăţime de bandă de 450 Mbps. Denumită LTE Advanced Carrier Aggregation, tehnologia permite utilizare concomitentă a mai multor unde purtătoare pentru maximizarea lăţimii de bandă şi chiar utilizarea conexiunilor radio provenite de la operatori diferiţi, evident dacă aceştia au ales să-şi partajeze infrastructura radio.

Pentru a obţine această performanţă, soluţia Ericsson foloseşte trei canale radio cu o lăţime de 20 Mhz. Această tehnologie va fi disponibilă abia în 2015, însă versiunea sa cu doar două canale, care permite atingerea unor rate de transfer de 300 Mbps, va putea  fi implementată de operatori începând cu acest an. Cel mai atractiv aspect este faptul că LTE Advanced Carrier Aggregation nu necesită achiziţii noi de infrastructură, acesta putând fi implementată printr-o actualizare software.

Pe lângă această versiune a tehnologiei LTE Advanced Carrier Aggregation, Ericsson va prezenta în cadrul Mobile World Congress 2014 şi o implementare LTE care foloseşte o bandă radio nouă cu o frecventă de 3,5 GHz. Aceasta promite rate şi mai bune de transfer, mai ales în combinaţie cu LTE Advanced Carrier Aggregation, însă necesită actualizări hardware de infrastructură şi nu va vedea lumina zilei tot atât de repede.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News