Orange anunţă extinderea acoperirii reţelei de voce şi date 4G şi lansarea serviciului 4G+

Orange anunţă extinderea acoperirii reţelei de voce şi date 4G şi lansarea serviciului 4G+

România beneficiază de servicii de telefonie şi date 4G începând cu toamna anului 2012, însă lansările Vodafone, Orange şi Cosmote au fost penalizate de acoperirea modestă şi alocarea proastă a spectrului radio de la acea dată. La un an şi jumătate de la debutul tehnologiei LTE în România, licenţele operatorilor vor beneficia în sfârşit de alocări corespunzătoare ale spectrului radio, iar Orange este prima companie care şi-a anunţat noutăţile.

Alocările de spectru stabilite în toamna lui 2012 nu au fost pe deplin corespunzătoare, operatorii trebuind să aştepte până în luna aprilie a acestui an pentru eliberarea anumitor benzi şi canale radio. Nici un operator nu a avut acces la benzile europene standard de 800 şi 2600 MHz, iar benzile de 900 şi 1800 MHz au oferit doar canale înguste care nu au permis depăşirea vitezelor de 100 Mbps. Începând cu 6 aprilie, acest aspect se va schimba, iar Orange este primul operator care a anunţat cum va profita de noua alocare de spectru radio.

Lista alocărilor de spectru 4G pentru perioada 2012-2014 şi 2014-2029

Compania a anunţat astăzi că va extinde acoperirea 4G pe teritoriul România începând cu data de 7 aprilie, moment începând cu care reţeaua de voce şi date Orange va folosi toate benzile radio alocate: 800, 900, 1800 şi 2600 Mhz. În urma acestei extinderi, acoperirea 4G a reţelei Orange va cuprinde 90 de oraşe şi 45% din totalul populaţiei ţării. Această reţea se va extinde ulterior, Orange intenţionând să acopere circa 1000 de localităţi din România. În prezent, Orange are acoperire 4G în Bucureşti şi zona metropolitană din nordul oraşului, precum şi în staţiunile montane de pe Valea Prahovei.

Odată cu această extindere, Orange a anunţat şi lansarea serviciilor 4G+. Urmând să profite de noile canale radio cu lăţimea de 20 MHz deoarece foloseşte o configuraţie 2 x 20 Mhz, aceasta va oferi rate de transfer de până la 300 Mbps şi va deveni activă începând tot cu 7 aprilie în oraşele Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Galaţi, Iaşi şi Timişoara. În acest moment nu există încă telefoane mobile care să profite de reţeaua 4G+, de aceste rate de transfer urmând să beneficieze însă câteva modem-uri portabile. 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News