Orange şi Vodafone au anunţat încheierea unui acord de partajare a infrastructurii de reţea

Orange şi Vodafone au anunţat încheierea unui acord de partajare a infrastructurii de reţea

Operatorii de telefonie locali Orange şi Vodafone au anunţat astăzi încheierea unui acord de partajare a infrastructurii de retea, această colaborare urmând să asigure o acoperire mai rapidă a zonelor în care operatorii în care nu sunt încă prezenţi şi să permită scăderea cheltuielile viitoare de extindere a reţelei de telefonie şi date.

Partajarea infrastructurii de telefonie mobilă este o practică destul de des întâlnită în alte ţări, aceasta permiţând operatorilor, în baza unui acord reciproc avantajos, să poată utiliza şi infrastructura concurenţilor fără a-şi pierde însă alocările de spectru sau identificatorii de reţea şi fără a ceda controlul asupra infrastructurii proprii.

În mediul urban, unde infrastructura 2G şi 3G este deja supra-aglomerată, această partajare a infrastructurii nu are sens şi nici un impact prea mare. Un astfel de parteneriat este însă important pentru dezvoltarea reţelelor de telefonie şi date în zonele rurale, unde încărcarea este redusă iar operatorii nu sunt tentaţi să se extindă din cauza cheltuielilor mari. Prin partajarea infrastructurii, operatorii îşi pot împărţi practic cheltuieli şi pot utiliza în comun o singură infrastructură, eliminând astfel echipamentele redundante.

Această colaborare va permite şi dezvoltarea mai rapidă a infrastructurii LTE deoarece, la fel ca în cazul regiunilor rurale, numărul de clienţi este mult mai mic decât cel al celor care folosesc reţelele 2G sau 3G. Acest lucru permite astfel extinderea de două ori mai rapidă fără teama supraaglomerării infrastructurii unice comune, cel puţin atât timp cât 4G nu va ajunge la o masă semnificativă de utilizatori.

Companiile afirmă că vor opera independent spectrul deţinut şi îşi vor păstra controlul strategic asupra reţelelor de comutaţie prin separarea completă a acestora, ceea ce va asigura diferenţierea reţelelor şi independenţa totală a operatorilor din punct de vedere competitiv şi comercial. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News