Project Loon – internet din balon, de la Google

30.10.2015
Project Loon - internet din balon, de la Google

Proiectul Google care urmăreşte să ofere acces Internet în zonele cu acoperire slabă sau în cele rămase neacoperite cu ajutorul baloanelor este pe cale să prindă contur, planul pentru anul 2016 vizând lansarea a peste 300 baloane care să formeze un ˝şir continuu în jurul lumii„.

Project Loon - iniţiativa prin care Google vrea să ofere internet cu acoperire globală

Trecut în ultimii ani printr-o serie de paşi importanţi, incluzând dezvoltarea un sistem rapid de lansare, testarea de echipamente radio LTE şi a sistemelor de control capabile să menţină baloanele în aer pentru o perioadă de şase luni, Project Loon va intra în curând în faza de implementare. Planul este pentru obţinerea unei acoperiri neîntrerupte de-a lungul unui teritoriu din emisfera sudică ales pentru testare. În mod ideal, atunci când un balon ce serveşte ca releu de comunicaţie iese din raza de acoperire, conexiunea va putea fi preluată automat folosind alt balon poziţionat mai aproape. Dacă totul decurge conform planurilor, Project Loon va intra apoi într-o fază ce include oferirea serviciilor în mod comercial, acceptând clienţi dispuşi să participe la programul beta de testare.

Pentru a pune planul în aplicare, Google s-a aliat cu mai mulţi furnizori locali de internet din Indonezia – Indosat, Telkomsel şi XL Axiata – ducând mai departe conexiunea wireless reflectând semnalul radio de la un balon la altul, până la cele mai izolate insule din regiune.

Proiectate pentru o durată de exploatare de până la 6 luni, baloanele folosite ca o alternativă mai puţin costisitoare la sateliţii plasaţi pe orbită circumterestră pot fi pregătite pentru lansare în aproximativ 15 minute folosind doar câţiva oameni şi o macara.

Google a desfăşurat un test similar şi în Sri Lanka, însă de această dată baloanele echipate cu tehnologie îmbunătăţită suportă conexiuni 4G cu viteze de până la 10 Mbps

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult