Tenda AC15: un router wireless accesibil cu acoperire mare [REVIEW]

30.05.2017
Tenda AC15: un router wireless accesibil cu acoperire mare [REVIEW]

Am testat de curând modelul AC9 de la Tenda, un router ieftin şi performant pentru acasă, care a reuşit să ne depăşească aşteptările. Astfel, am rămas intrigaţi să vedem ce poate face un model mai scump al companiei, iar AC15 pare să fie „în grafic”. Cu trei antene Wi-Fi şi o viteză teoretică mai mare la capacitate maximă, modelul superior promite performanţă ridicată pentru cei care au nevoie de o soluţie care să acopere o suprafaţă mai mare.

Design, construcţie, pachet

Deschizând pachetul AC15, am avut un mic deja-vu. Acesta este foarte similar cu cel al lui AC9, iar accesoriile incluse în pachet sunt în mare parte aceleaşi. Avem de a face cu un router puţin mai arătos, realizat dintr-un plastic lucius pe partea din faţă. Acesta este decorat cu un model plăcut, cu forme rotunjite pe toată suprafaţa. În partea de sus se găsesc LED-urile albastre care prezintă starea dispozitivului, iar deasupra lor vedem cele trei antene pentru conectivitate wireless.

Lângă antene găsim butonul WPS pentru conectare rapidă la Wi-Fi, butonul Wi-Fi pentru dezactivarea reţelei wireless fără accesarea meniului de configurare web şi butonul Reset pentru întoarcerea la setările din fabrică în situaţii de urgenţă. Spatele dispozitivului beneficiază doar de un autocolant pe care sunt inscripţionate detalii precum IP-ul, numele implicit al reţelei Wi-Fi şi adresa MAC a dispozitivului, iar în partea de jos găsim butonul Power şi cele câteva mufe pentru conectivitate.

Spre diferenţă de AC9, modelul AC15 beneficiază de numai patru mufe Ethernet RJ-45. Una este dedicată conexiunii la internet (WAN), în timp ce restul de trei sunt pentru dispozitive precum computere, console de jocuri şi televizoare. Faptul că AC15 vine cu o mufă de reţea în minus sugerează că este orientat mai degrabă către utilizarea în mod wireless. Lângă acestea găsim şi o mufă USB 3.0, care asigură conectarea de unităţi de stocare sau imprimante.

Alături de router şi suportul cu cleme (aproape identic cu cel de pe AC9), în cutia routerului sunt incluse doar alimentatorul de priză şi un patch UTP de 1,5 m pentru configurarea iniţială. Având în vedere designul lucios (care este un magnet pentru praf şi poate să se zgârie uşor dacă nu este şters cu grijă), AC15 este un router realizat pentru a fi poziţionat undeva pe un birou, culoarea sa neagră fiind potrivită pentru majoritatea spaţiilor.

Configurare şi Software

La capitolul configurare, AC15 se comportă la fel ca „fratele” său mai mic. În momentul în care acesta este scos din pachet, interfaţa şi meniurile sunt absolut identice cu cele ale lui AC9, cu menţiunea că firmware-ul iniţial nu beneficiază de opţiunea Beamforming+. Aceasta a venit printr-un update ulterior, care schimbă puţin şi interfaţa.

Pentru mai multe detalii despre opţiunile disponibile, recomandăm să vizitaţi review-ul lui Tenda AC9, întrucât şi AC15 beneficiază de exact aceleaşi opţiuni în exact aceleaşi meniuri. Am ataşat mai jos o galerie de capturi de ecran cu meniurile lui AC15 şi cele mai importante setări disponibile, precum Beamforming+, puterea semnalului WiFi, posibilitatea de limitare a vitezei în funcţie de dispozitiv, control parental şi capabilităţile de a stabili un server FTP sau DLNA pentru transfer de fişiere de pe o unitate de stocare USB, sau redare de fişiere multimedia prin intermediul oricărui dispozitiv capabil să acceseze servere DLNA.

Galerie foto

De asemenea, AC15 beneficiază de conectivitate cu aplicaţia Tenda pentru smartphone-uri, fiind posibilă configurarea fără un computer şi fără browser-ul mobil.

Performanţă

Ne aşteptam să vedem performanţă mai bună în cazul lui AC15 faţă de modelul AC9, însă se pare că cele două routere nu sunt foarte diferite nici la acest capitol. Ce ne-a surprins însă este acoperirea Wi-Fi, inclusiv pe frecvenţa de 5 GHz. Într-un apartament de 2 camere cu routerul poziţionat central, semnalul wireless este destul de puternic pentru a avea o conexiune stabilă din orice punct, chiar şi prin pereţi de beton.

Testele de viteză au fost realizate în acelaşi mod ca în cazul lui AC9. Am folosit Speedtest.net pentru testarea vitezei de internet pe cablu, Wi-Fi 5 GHz şi Wi-Fi 2,4 GHz, rezultatele considerabil mai bune pe wireless faţă de cele ale lui AC9, şi chiar puţin mai bune pe cablu. Apoi am folosit SSD-ul ADATA SD600, cu viteze de peste 400 MB/s pentru citire, pentru a testa download-ul de pe stocarea USB cu un fişier video de 4 GB. Conexiunea la internet este de tip gigabit, iar routerul AC15 a fost conectat la GPON-ul cu fibră optică printr-un cablu Ethernet. În ciuda faptului că mufa USB de pe router este la standard 3.0, viteza maximă pe care o poate atinge este de 40 MB/s pentru transfer prin reţea. Acest lucru asigură însă posibilitatea de streaming fără probleme pentru fişiere de dimensiuni mari, inclusiv filme 4K pentru funcţionalitatea DLNA.

Ultimul test a fost download-ul prin reţea de pe un PC pe un laptop a unui fişier video de 40 GB din reţea, folosind toate cele trei metode de conectivitate. Ambele PC-uri foloseau SSD-uri pentru stocare şi reţea gigabit. PC-ul beneficiază de un SSD Kingston KC400, în timp ce laptop-ul (Acer Aspire 7) foloseşte un SSD PCIe pe M.2 de la Micron.

Speedtest

Cablu

Wi-Fi 5 GHz

Wi-Fi 2,4 GHz

Transfer Retea (40 GB)

Cablu 113 MB/s (6 min)
5 GHz 70-75 MB/s (9 min 30)
2,4 GHz 13-20 MB/s (40 min)

USB

Cablu 35-40 MB/s (1:40s)
5 GHz 28-30 MB/s (2:18s)
2,4 GHz 11-12 MB/s (5:59s)


Concluzii

Diferenţele între AC9 şi AC15 nu sunt foarte evidente la prima vedere, însă în utilizare normală acestea încep uşor-uşor să iasă la iveală. Lipsa unui port Ethernet este probabil singurul dezavantaj al lui AC15, în timp ce vitezele de transfer pe wireless şi raza de acoperire sunt avantaje clare faţă de modelul AC9.

În cazul în care sunteţi în căutarea unui router pentru o casă mai mare (3 camere sau mai mult), AC15 va oferi un avantaj clar faţă de AC9, prin simplul fapt că beneficiază de trei antene (faţă de două), cu semnal ma puternic. De asemenea viteza de 1900 Mbps pe wireless recomandată de Tenda asigură viteze ridicate de transfer pentru mai multe dispozitive conectate simultan.

Desigur, dacă nu aveţi nevoie de acoperire WiFi atât de mare, AC9 rămâne o soluţie la fel de validă. Având în vedere că diferenţa de preţ între cele două modele este de peste 150 de lei, probabil că nu are sens să cumpăraţi varianta superioară dacă nu veţi folosi din plin avantajele pe care le oferă. 

Părţi pozitive

Performanţă ridicată
Acoperire wireless mare
Design plăcut
Simplu de configurat

Părţi negative

Tehnologia Beamforming este disponibilă doar după update-ul de firmware
Vine cu doar trei port-uri Ethernet

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult