Tenda FH456: minimum necesar [REVIEW]

06.10.2017
Tenda FH456: minimum necesar [REVIEW]

Am testat lunile trecute routere Tenda din categoria superioară, realizate pentru conexiuni de 1 gigabit, cu acoperire wireless într-o casă cu etaj şi cu viteze de transfer foarte mari. Cu toate acestea, nu toţi utilizatorii beneficiază de o conexiune rapidă şi nici nu au case atât de mari încât să aibă nevoie de un router foarte performant, multe dispozitive conectate sau bani pentru a cumpăra o soluţie mai scumpă. FH456 de la Tenda este produsul care li se adreseasă, fiind echipat cu strictul necesar pentru o experienţă de utilizare de bază.

Design, construcţie

În ciuda faptului că FH456 nu este un router foarte scump, acesta pare să fie construit din aceleaşi materiale pe care le-am întâlnit şi în cazul modelelor AC. Întregul router este alb, de la capacul lucios cu model, până la cele patru antene, singurele culori vizibile fiind galbenul de pe spate din jurul port-urilor RJ-45 (unul pentru internet şi trei pentru dispozitivele din reţea) şi LED-urile care se aprind atunci când routerul este în funcţiune.

Pe partea din spate găsim şi cele două butoane, WiFi şi Reset, al căror nume explică destul de clar ce fac, cât şi mufa pentru alimentarea cu energie electrică de la priză. Routerul poate fi montat pe un birou sau pe perete, lucruri standard pentru un astfel de echipament. În această categorie de preţ, designul este mai puţin important, însă faptul că vorbim despre un dispozitiv alb sugerează că poate fi integrat în orice mediu.

Configurare

Spre diferenţă de modelele AC, Tenda FH456 nu beneficiază de interfaţa simplă, aerisită şi uşor de folosit. FH456 vine cu o interfaţă „standard”, similară cu cea a routerelor mai vechi, cu tab-uri în partea de sus şi un meniu pentru fiecare în parte în dreapta. Din fericire, oricine a configurat un router în trecut, poate să îl configureze şi pe acesta cu un minimum de efort, toate setările şi opţiunile fiind în locurile bine cunoscute.

La prima pornire apare un meniu de configurare rapidă, care te ajută să porneşti conexiunea la internet. Poţi alege tipul conexiunii (PPPoE, DHCP, etc.) şi poţi seta o parolă pentru Wi-Fi. Ce nu face această iniţializare este să ceară schimbarea parolei implicite pentru acces la setări, lucru care ar putea pune în pericol securitatea utilizatorilor. Este indicat ca după configurarea iniţială să mergeţi în setările avansate şi să puneţi o nouă parolă. Cea implicită este User: admin, Password: admin, deci oricine se conectează la reţea ar putea să acceseze routerul şi să modifice setări.

Câteva funcţii utile pentru o parte dintre utilizatori ar fi administrarea de la distanţă, posibilă accesând IP-ul extern şi un port setat de utilizator, DMZ (demilitarized zone) pentru setarea unui IP fără restricţii la port-uri deschise, şi cele zece căsuţe de port forwarding, utile pentru anumite servicii online (reţele de jocuri, aplicaţii de streaming, etc.).

Performanţă

Probabil că la un preţ de 100 de lei la raft, mulţi nu au mari pretenţii de la un router precum FH456. Adevărul este că pentru conexiuni de 100 Mbps şi utilizare „uşoară”, nu prea ai nevoie de ceva mai puternic decât acest model. Acoperirea wireless este bună pentru un apartament de două camere cu pereţi din beton groşi, în timp ce vitezele de transfer atât de pe internet, cât şi interne funcţionează la viteze maxime.

Atât pe cablu, cât şi pe wireless, Speedtest.net a atins viteze foarte apropiate de 100 Mbps atât la download, cât şi la upload. Testele au fost realizate folosind o conexiune de 1 Gbps.

Speedtest cablu

Speedtest WiFi

Transferul în reţea a fost de asemenea în limitele vitezelor promise. Folosind un PC conectat la reţea prin fir, transferul de date atât pe fir, cât şi pe wireless către un laptop a stat constant între 11,5 şi 12 MB/s.

Concluzii

Tenda FH456 este un router de bază, bun pentru cei fără conexiuni rapide, multe dispozitive şi fără pretenţii de viteze uluitoare. Face exact ceea ce promite şi nimic mai mult, însă interfaţa de configurare parcă lasă loc de îmbunătăţiri. Un model ieftin care să folosească interfaţa mai nouă de la Tenda ar putea oferi o experienţă mai plăcută celor care nu se pricep atât de bine la partea tehnică, iar posibilitatea de configurare de pe smartphone ar fi un plus binevenit. În forma actuală, este un router pe care îl configurezi şi apoi poţi uita de el, însă configurarea iniţială necesită nişte cunoştinţe tehnice.

Părţi pozitive

Design plăcut
Performanţă bună
Preţ accesibil

Părţi negative

Interfaţă nu foarte prietenoasă
Are doar trei port-uri de reţea

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult