Uniunea Europeană a semnat un parteneriat cu Coreea de Sud pentru dezvoltarea tehnologiilor 5G

17.06.2014
Uniunea Europeană a semnat un parteneriat cu Coreea de Sud pentru dezvoltarea tehnologiilor 5G

Ţările europene au adoptat cu repeziciune standardele de telefonie mobilă din a doua şi a treia generaţie, însă ritmul implementării LTE, o operaţiune încă în curs de derulare, a fost inferior celui cu care companiile nord-americane şi-au îmbunătăţit vechea infrastructură. Pentru a se asigura că nu va rămâne încă o dată în urmă, Uniunea Europeană a anunţat semnarea unui parteneriat strategic cu Coreea de Sud pentru dezvoltarea viitorului standard 5G.

Acordul a fost semnat de către Mun-kee choi, ministru sud-coreean al cercetării şi planificării în domeniul ştiinţific şi telecom, şi Neelie Kroes, comisarul european pentru dezvoltarea digitală europeană (EU Digital Agenda). Conform acestui acord, companiile europene şi sud-coreene vor crea un grup de lucru comun care va trebuie să pună bazele viitoarelor standarde telecom.

Viitorul grup de lucru va trebui să definească, până la finele lui 2015, lista cerinţelor, a funcţionalităţilor dorite şi a intervalului de timp în care 5G va deveni realitate. După această etapă, grupul va demara acţiunile de cercetare începând cu 2016 şi va urmări îndeaproape standardizarea viitoarelor tehnologii care vor fi puse la punct. În final, grupul de lucru va asigura standardizarea şi armonizarea alocărilor de spectru radio necesare pentru 5G, scenariile optimiste aşteptându-se la rezultate finale concrete undeva în jurul anului 2020.

Pe lista partenerilor europeni figurează companii precum Alcatel-Lucent, Ericsson, Nokia, Deutsche Telekom, Telefonica sau Orange, grupate în 5G Infrastructure Association, partenerii sud-coreeni fiind deja membri ai asociaţiei South Korea 5G Forum.

În lunile februarie şi decembrie ale anului trecut, Uniunea Europeană a anunţat că va cheltui 700 de milioane de euro în decursul următorilor şapte ani pentru cercetarea şi dezvoltarea viitorului standard telecom, în timp ce companiile private europene din domeniu au anunţat că au alocat fonduri de peste 3 miliarde de euro în acelaşi scop.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News