Vodafone a anunţat serviciile avansate de voce VoLTE şi Call+

Vodafone a anunţat serviciile avansate de voce VoLTE şi Call+

Aproape toţi operatorii locali de telefonie mobilă au lansat servicii comerciale 4G, însă, dincolo de ratele de transfer mai mari şi latenţele mai mici, există şi alte avantaje pe care noul standard ni le poate oferi. Vodafone România a ridicat azi ştacheta şi a anunţat că va oferi începând din 2015 şi servicii de voce VoLTE, o premieră pentru România şi o raritate la nivel european.

Unul dintre marile avantaje ascunse ale standardului LTE este faptul că acesta foloseşte o infrastructură de date IP, la fel ca legăturile la Internet pe care le folosim zilnic acasă, şi că această arhitectură modernă permite implementarea unor servicii noi la nivelul pretenţiilor din ziua de astăzi. Deşi standardul LTE oferă o reţea IP complet funcţională, reţelele operatorilor trebuie să comute încă la vechile circuite în comutaţie 2G/3G atunci când se efectuează apeluri telefonice iar utilizatorii trebuie să suporte încă limitările de calitate şi disponibilitate ale acestora.

Răspunsul la această problemă se numeşte Voice over LTE (VoLTE). Deşi pentru viitori utilizatori de VoLTE nu se va schimba în modul în care primesc sau iniţiază apeluri, telefonul va folosi în realitate infrastructura IP a standardului LTE iar convorbirile vor funcţiona la fel ca alte sisteme VoIP, cum ar fi de pildă Skype.

Pentru utilizator, acest salt ar trebui să se concretizeze într-o calitate mai bună a convorbirilor (HD Voice este implicit), o autonomie mai ridicată (datorită eliminării salturilor între 4G şi 2G/3G) şi o disponibilitate mai bună a reţelei în momentele în care aceasta este aglomerată (cum ar fi de Revelion sau în locurile cu multe persoane adunate într-un spaţiu mic).

Vodafone a anunţat că va exploata avantajele extinse ale VoLTE prin implementarea serviciului Call+. Pe lângă convorbiri, acest serviciu va oferi transfer de fişiere între interlocutori, comutarea din mers între convorbiri audio şi video, trimiterea de informaţii referitoare la subiectul şi importanţa apelului sau partajarea ecranului.

Vodafone a anunţat că serviciul VoLTE va deveni disponibil comercial la începutul anului viitor şi va fi oferit gratuit tuturor utilizatorilor care au telefoane 4G. Compania nu a dezvăluit dacă serviciul Call+ va fi taxat suplimentar sau nu. Compania a afirmat că serviciul Call+ este compatibil în acest moment cu telefoanele Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z2 şi Huawei Ascend P7, însă putem presupune că lista modelelor compatibile se va îmbogăţi până în ziua lansării.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News