WiMAX – de 9 ori mai rapid decat internetul de acasa

27.11.2007
WiMAX - de 9 ori mai rapid decat internetul de acasa
Standarde

Standardizare

De curand, International Telecommunication Union (ITU) a aprobat tehnologia WiMAX ca pe un nou standard IMT-2000 (3G). Cu alte cuvinte, forul international de telecomunicatii la care este afiliata si Romania, a dat voie operatorilor de telecomunicatii sa utilizeze benzile de frecventa de 2.500-2.690 MHz rezervate pana acum tehnologiei 3G.

„Decizia ITU inseamna ca frecventele radio rezervate pentru utilizare doar cu tehnologiile din standardul IMT-2000 pot fi utilizate de retelele inzestrate cu tehnologie WiMAX, care includ principalele benzi de frecventa WiMAX de 2.500-2.690 MHz rezervate doar pentru tehnologiile 3G. Japonia, Marea Britanie si Elvetia si-au programat deja licitatiile pentru alocarea licentelor de utilizare a acestor frecvente radio", declara in exclusivitate pentru go4it! Dieter J. Angerer, Country Director al Nokia Siemens Networks.

Mai mult de atat, gestul facut de ITU clarifica si garanteaza in mare parte o tehnologie pentru ca producatorii sa poata crea echipamente compatibile intre ele. Cum ar fi de pilda ca notebook-ul tau sa fie inzestrat cu tehnologie de comunicare WiMAX, sa mearga perfect in Romania, iar cand te duci in strainatate sa nu vezi nicio retea pentru simplu fapt ca in acea tara, tehnologia comunica in cu totul alta frecventa? „Fara sa existe o standardizare, producatorii nu ar putea dezvolta echipamente care sa fie utilizate pe scara larga. Cu alte cuvinte, standardizarea asigura intero­pe­ra­bilitatea si utilizarea eficienta a resurselor", spune Tarniceanu.

Batalia tehnologiilor

WiMAX nu e singura tehnologie minune care genereaza investitii. Alta rivala, UMB (Ultra Mobile Broadband) si-a cerut drepturile la standardizare prin initiatorul ei, operatorul telecom gigant Qualcomm, care de altfel s-a opus standardizarii WiMAX. Compania a promis in prima faza clientilor prin tehnologia lor wireless o viteza de download (descarcare) de 40 Mbps si 10 Mbps la upload (incarcare).

Au investit si in crearea de echipamente compatibile, dar spun ca tehnologia lor va fi disponibila comercial pe piata abia in 2009, in timp ce WiMAX mai are doar un pas in directia asta. UMB este de fapt o imbunatatire a retelei CDMA2000, iar Qualcomm face acest pas pentru a-si pastra clientii care ar putea fi tentati sa „dezerteze" in tabara WiMAX.

Merge?

Lipsa standardizarii nu i-a oprit insa pe operatori sa dezvolte si sa utilizeze tehnologia in infrastructura proprie.

„Orange a instalat prima solutie pilot bazata pe tehnologia WiMAX inca din 2005. In 2006 am instalat primele statii in zonele rurale. In prezent continuam acest business prin implementarea de solutii in zone urbane pentru a oferi diverse servicii clientilor corporate care au nevoie de transmisiuni de date la parametri inalti de calitate. In prezent, Orange ofera servicii pe platforma WiMAX clientilor corporate din 20 de orase", spune Dorin Odiatiu, Head of Wholesale, International & Regulatory Affairs la Orange Romania.

Inca din 2006, in Coreea functioneaza tehnologia WiMAX in standardul ei mobil, dar sub numele de WiBro (Wireless Broadband). Operatorii Korea Telecom si SK Telecom ofera in baza unui abonament de 30 USD transfer de date cu viteza de 30 – 50 Mbps. Antenele lor au o raza de 1,5 km.

Companiile investesc serios in WiMAX

Intel, Motorola, Nokia Siemens Networks si Samsung sunt cei mai aprigi sustinatori ai tehnologiei WiMAX. Intel a anuntat o investitie de peste 1 miliard USD in tehnologia asta si de curand a produs si un rezultat notabil: primul modul de comunicare Wi-Fi/WiMAX, cu nume de cod „Echo Peak" care va fi disponibil incepand cu anul viitor pentru incorporarea in notebook-uri. Varianta sub forma de carduri conectabile la portabile e promisa de companie chiar pentru sfarsitul acestui an.

Cat despre Motorola, producatorul primului telefon mobil din lume, acesta a implementat deja o multime de retele WiMAX functionale prin toata lumea. Una dintre cele mai recente demonstratii de forta s-a petrecut in septembrie, in Chicago, unde Motorola a prezentat pentru prima oara functionarea standardului mobil WiMAX in cadrul retelei operatorului de telefonie mobila Sprint Nextel. Participantii la demostratie s-au declarat extaziati si cu ocazia asta au fost adusi la tacere si expertii care nu dadeau sanse implementarii tehnologiei in zonele urbane aglomerate.

„Motorola a facut progrese foarte mari in instalarea retelei noastre Xohm WiMAX in Chicago. Aceasta demonstratie live ne-a aratat doar o frantura din ce poate fi realizat cu tehnologia WiMAX. Suntem in grafic pentru a incepe furnizarea de servicii precomerciale in Chicago pana la sfarsitul lui 2007 si pe cele comerciale planificate incepand cu aprilie 2008", spune Barry West, Sprint Nextel CTO si presedinte al Xohm Business Unit. La cum se misca lucrurile, nu-i de mirare ca Motorola a anuntat in SUA lansarea la sfarsitul anului a unui router pentru birou, numit CPEi 300 (care seamana cu robotelul R2D2 din Star Wars), care functioneaza in standardul WiMAX mobil 802.16e.

Interesant este ca „inima" echipamentului este chiar cipul WiMAX Connection 2250 creat de Intel pentru proiectul „Echo Peak". Producatorul spune ca router-ul va fi chiar accesibil ca pret. Nici Nokia nu sta cu bugetul in „san" si de curand a anuntat ca anul viitor vor lansa primele echipamente mobile cu tehnologie WiMAX. Zvonuri de pe www spun ca mobilele vor avea acelasi cip creat de Intel. Mai mult, Nokia planuieste si lansarea la sfarsitului lui 2007 si inceputul lui 2008 a unor statii de baza (de emisie-receptie) pe nume Flexi WiMAX Base Station care vor functiona in benzile de frecventa de 2,5GHz si 3,5GHz. Echipamentele au dimensiuni mici, pot fi montate in interiorul sau exteriorul unei cladiri si nu au nevoie de instalatii pentru racire.

„Viziunea noastra despre WiMAX nu se opreste la utilizarea acesteia in telefoanele mobile si laptopuri. WiMAX va fi utilizata in toate echipamentele de la fotocamere si playere audio portabile pana la aparatele electronice din casa care vor accesa internetul pentru a fi mai eficiente. Este o piatra de hotar pentru o lume in care IP-ul va permite si va imbunatati toate aspectele vietii noastre. Si este mai aproape decat si-ar putea imagina cineva", spune Angerer. De curand si Cisco a inteles ca WiMAX va avea succes odata cu procesul de standardizare si a cumparat producatorul de echipamente de retea Navini cu 330 de milioane USD. Compania tocmai lansase o noua serie de modem-uri WiMAX.

Viteza mare – mai putin timp pierdut

Un film HD ocupa de peste cinci ori mai mult spatiu pe hard disk decat unul DVD. Pana il vei descarca in computer vei si uita de ce voiai neaparat sa-l vezi. Cel mai important argument este insa pretul abonamentului care in mod normal ar trebui sa fie mai mic decat cel al conexiunii prin cablu.

Costurile implementarii unei retele WiMAX de catre operatori este mult mai mic, pentru ca nu au nevoie de o infrastructura greoaie de cabluri si batai de cap cu repararea acesteia, de pilda dupa o furtuna, iar pe tine nu mai au de ce sa te taxeze pentru instalare. Mai mult, prin aceeasi conexiune, avand o banda destul de larga, operatorul ar putea sa-ti livreze si servicii de televiziune digitala si chiar telefonie cu plata eventual inclusa in taxa de internet. „Romania va fi probabil un model de dezvoltare a tehnologiei WiMAX in Europa.

WiMAX va fi cea mai eficienta si fiabila metoda de informatizare in special in zonele rurale la un pret accesibil. Acest lucru da autoritatilor o motivatie suficienta pentru a reglementa cat mai rapid posibil utilizarea tehnologiei. In ultimul rand da operatorilor un potential comercial de a-si dezvolta afacerea si de a-si mari substantial numarul de abonati", spune Angerer.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News