Ranger v6 review: o compilaţie „best of” a componentelor de gaming de buget

19.06.2018
Ranger v6 review: o compilaţie „best of” a componentelor de gaming de buget
Prezentare, configuraţie şi experienţa de utilizare

Obişnuim să testăm sisteme de gaming echipate cu hardware puternic, însă uneori pierdem din vedere faptul că majoritatea gamerilor nu îşi permit astfel de computere. De aceea, din când în când mai luăm la test şi câte  un sistem mai puţin performant, care să pună în context preţurile şi capabilităţile componentelor „de buget”. Astfel a ajuns la noi în redacţie sistemul Ranger v6, un sistem pentru gamerii cu bugete mici, sau care nu au nevoie de procesoare capabile să realizeze randări de clipuri video şi plăci video pentru rezoluţii 4K.

Prezentare

Ranger v6 este un sistem configurat de PC Garage cu multe dintre componentele pe care le putem găsi în oferta sa sau a altor magazine online. Avantajul unui sistem Ranger faţă de construirea unuia acasă este faptul că beneficiază de asamblare din partea unor profesionişti şi poate costa chiar mai puţin decât dacă acestea ar fi cumpărate separat, mai ales dacă sunt adunate din mai multe magazine, fiind adăugate aici şi costuri de transport sau timp pierdut. Având în vedere lista de componente, cu siguranţă nu este un sistem dedicat celor care ar şti să îşi configureze singuri sistemul, ci este mai degrabă gândit drept „primul PC de gaming” pentru cineva care abia intră în această lume a computerelor de gaming.

La baza sistemului stă un procesor AMD Ryzen 3 2200G, un model quad-core la 3,5 GHz, surprinzător de performant, având în vedere preţul său de la raft, care este echipat şi cu un cooler AMD „box” Spire. Acesta vine alături de o placă video NVIDIA GTX 1050 într-o implementare Gainward, model cu 2 GB memorie DDR5 şi cu memorie RAM de 8 GB, fiind folosit modelul XPG Z1 RED DDR4-3000 produs de ADATA. Fiind vorba despre un sistem de buget, avem doar un stick de memorie, fiind loc pentru încă unul pentru cei care vor să facă upgrade. Atenţie însă, memoria ar trebui să fie identică pentru a putea beneficia de funcţionalitatea dual-channel.

Placa de bază MSI A320M PRO-VD/S este compatibilă din fabrică cu noile procesoare Ryzen „2” şi suportă până la 32 GB memorie RAM, la nevoie. Fiind vorba despre un sistem de buget şi având în vedere preţul memoriilor în ultimii doi ani, probabil că nu este cazul să ne gândim la asemenea „rachete”.

Pentru stocare nu avem decât un hard disk de 1 TB de la Seagate, din celebra serie BarraCuda. Acesta nu este special în niciun fel, viteza de 7.200 rpm şi cu un buffer-ul de 64 MB fiind deja standard. Acesta va performa asemeni oricărui HDD de buget de pe piaţă şi ar trebui să reziste în timp, aceste modele fiind destul de fiabile. Există destul loc pentru adăugarea unui SSD (sau două), însă astfel de upgrade-uri vor trebui cumpărate separat. Trebuie să ţinem minte că „buget” este cuvântul cheie în cazul lui Ranger v6, iar SSD-urile sunt considerate accesorii „de lux” încă, având în vedere preţul per GB, în ciuda faptuui că în ultimii ani preţurile au mai scăzut puţin. Totuşi, mulţi preferă spaţiu de stocare extins mai întâi şi apoi viteză.

Toate acestea sunt alimentate de o sursă nJoy Ayrus 500 de 500 W cu eficienţă 80%, de ajuns pentru a alimenta aceste componente destul de puţin pretenţioase. Această sursă, dacă se dovedeşte a fi rezistentă în timp, ar trebui să susţină cam orice upgrade pentru acest sistem, fie că vorbim despre unităţi de stocare în plus, o placă video mai puternică sau un procesor mai puternic. Desigur, având în vedere placa de bază şi sursa, putem să scoatem din ecuaţie posibilitatea de overclocking peste ceva de nivel de bază.

În cele din urmă avem carcasa, Segotep LEGEND C2, un middle tower compact, echipat cu două ventilatoare (unul în faţă şi unul în spate). Acestea sunt iluminate cu LED-uri roşii, însă trebuie menţionat că nu sunt cele mai calitative modele. Astfel, chiar dacă ele funcţionează la o turaţie mică, vor face puţin zgomot sesizabil, chiar şi atunci când sistemul este în idle. În rest, carcasa este destul de spaţioasă pentru un model de buget şi bine compartimentată. Există două suporturi pentru SSD-uri de 2,5”, două locuri pentru HDD-uri de 3,5” accesibile prin înlăturarea lateralei din dreapta, unde sunt ascunse şi cablurile şi sursa. În partea de sus a carcasei există loc pentru montarea a două ventilatoare sau a unui cooler AIO cu lichid de dimensiuni mici (maximum 240mm). Finisajele din plastic nu sunt tocmai „impresionante”, însă aspectul general al carcasei nu este deloc rău. Pe partea din faţă sunt accesibile pe panou trei USB-uri (două 2.0 şi unul 3.0), jack-uri pentru căşti şi butoanele Power şi Reset.

Ca impresie generală, Ranger v6 este foarte bine pus la punct, fiind practic un soi de „greatest hits” ale componentelor de buget disponibile în acest moment pe piaţă. Asamblarea „Gold” de la PC Garage se încadrează în standardele normale, permiţând în interiorul carcasei un airflow optim având în vedere hardware-ul pe care îl avem la dispoziţie.

Configuraţie

Dacă nu aţi urmărit îndeaproape paragrafele de sus, sau dacă doriţi să aveţi o privire de ansamblu asupra configuraţiei, am ataşat mai jos o listă completă a componentelor hardware din Ranger v6:

  • CPU: AMD Ryzen 3 2200G OC @ 3,5 GHz (4 core/4 threads)
  • Cooler: AMD Spire (box)
  • Placă de bază: MSI A320M PRO-VD/S
  • Chipset: A320
  • GPU: Gainward NVIDIA GTX 1050 2 GB
  • RAM: ADATA XPG Z1 RED @ 3000 MHz (1 x 8 GB)
  • HDD: Seagage BarraCuda 1 TB (7.200 rpm)
  • Sursă: nJoy Ayrus 500 W
  • Carcasă: Segotep LEGEND C2

Experienţa de utilizare

Nu putem să vorbim despre experienţa de utilizare a lui Ranger v6 fără să amintim că lipsa unui SSD este probabil cel mai mare dezavantaj al sistemului. Oricine a folosit un computer desktop sau portabil cu SSD ştie că Windows-ul ar trebui să se încarce în câteva secunde după pornire şi că aproape toate aplicaţiile ar trebui să se deschidă instant după accesare. Ei bine, în cazul lui Ranger v6 este nevoie de puţină răbdare. Dacă luaţi în considerare acest model, este musai să puneţi nişte bani deoparte pentru un SSD, orice model, oricât de ieftin şi oricât de performant. Chiar si cel mai ieftin SSD de pe piaţă va face o diferenţă enormă în utilizare.

În rest, sunt puţine lucruri de reproşat. Fiind vorba despre un sistem mic echipat cu componente nu foarte pretenţioase, acesta nu produce multă căldură şi nici nu consumă mult curent, însă am fi preferat ca ventilatoarele cu LED-uri roşii să fie mai calitative şi în consecinţă mai silenţioase. De asemenea, opţiunea de a opri LED-urile ar fi fost apreciată.

Ranger v6 poate fi folosit în multe activităţi pe lângă gaming, scopul pentru care a fost construit. Atât timp cât nu aveţi pretenţii să faceţi streaming live pe Twitch sau YouTube, să editaţi clipuri video sau să rulaţi software de design de genul AutoCAD, sistemul este foarte capabil pentru rularea de software de productivitate. Desigur, chiar şi aplicaţiile pe care le-am menţionat funcţionează, dar experienţa de utilizare ar fi mult prea greoaie pentru a putea fi recomandată.

Părţi pozitive

Configuraţie de buget decentă
Asamblare de calitate
Performanţă atractivă pentru gameri începători
Loc destul pentru upgrade-uri

Părţi negative

Lipsa unui SSD se face simţită imediat
Ventilatoarele de pe carcasă sunt zgomotoase
Finisajele din plastic ale carcasei nu sunt foarte calitative

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult