Sistem de gaming Red Beast v2: „furia roşie” AMD [REVIEW]

02.08.2016
Sistem de gaming Red Beast v2: „furia roşie” AMD [REVIEW]
Specificaţii tehnice şi experienţa în utilizare

Gaming-ul poate fi o activitate îndrăgită de toată lumea, însă nu toţi se pot bucura cu succes de jocuri video pe PC-uri. Unul dintre acest motive poate fi chiar configurarea unui sistem balansat, care să ofere performanţă ridicată la un preţ decent. Mulţi dintre cei care nu se pricep aleg sisteme pre-configurate de diverse magazine, însă de multe ori acestea sunt mult prea scumpe pentru ceea ce oferă, în comparaţie cu un sistem configurat de utilizator. Din fericire însă, există şi soluţii care merită investiţia pe deplin, asemeni Red Beast v2, un sistem bazat pe hardware AMD care promite performanţă înaltă în toate jocurile din prezent.

Specificaţii tehnice

  • Placa de bază: Gigabyte GA-990FXA-UD3 R5
  • Procesor: AMD FX-8370 @ 4.0 GHz/ 4,3 GHz boost
  • Memorie RAM: 16 GB DDR3-1866 HyperX Fury Black
  • Unitate de stocare: HDD Western Digital 2 TB 5400 rpm, 64 MB buffer
  • Placa Video: Gigabyte Radeon RX 480 8 GB GDDR5
  • Sursa: Seasonic G Series 650W
  • Carcasa: Corsair Carbide SPEC-01 Red LED
  • Altele: 2 x  Cooler Master Sickle Flow 120 Red LED

Înainte de a începe discuţia despre acest sistem este necesar să trecem puţin peste specificaţiile tehnice ale lui Red Beast v2.

Primul lucru pe care îl vezi atunci când desfaci o cutie în care se găseşte un PC este carcasa. Avem în cazul de faţă de a face cu Corsair Carbide SPEC-01, o carcasă middle-tower compactă, nici prea mică, nici prea mare. Aceasta dispune de un panou transparent pe partea stângă, pentru a putea vedea componentele din interior şi de un cooler în partea din faţă, decorat cu LED-uri roşii. Sistemul a fost configurat şi cu două coolere cu diametrul de 120mm realizate de Cooler Master în partea de sus, care au rolul de a scoate aerul cald din carcasă.

Red Beast v2 pare a fi mai degrabă un sistem „funcţional” decât unul care să impresioneze. Acesta vine cu toate componentele necesare unei experienţe de gaming de calitate, fără să promită excelenţă în alte domenii. Utilizarea procesorului FX-8370 de la AMD garantează astfel performanţă decentă în jocuri, alături de noua placă grafică Radeon RX 480. Memoria RAM de tip DDR3 oferă performanţă decentă în jocuri, în timp ce sursa de 650 W este mai mult decât de ajuns pentru a alimenta întregul sistem. De fapt, ar trebui să fie destul de puternică pentru a găzdui încă un Radeon RX 480 în CrossfireX, în cazul în care utilizatorii îşi doresc un upgrade.

În timp ce toate aceste componente par a fi alese cu grijă pentru a se potrivi cât mai bine, hard disk-ul Western Digital pare să fie o mică scăpare. În primul rând, poate fi observată imediat lipsa unui SSD în acest PC. Nu numai că pornirea sistemului de operare este mult mai lentă direct de pe hard disk, dar şi perfromanţa în jocuri poate fi afectată de timpii lungi de accesare a datelor datoraţi numărului mic de „numai” doar 5400 rotaţii pe minut. În general, un sistem de gaming performant vine cu un SSD pe care să ţii sistemul de operare şi jocurile mai pretenţioase, alături de un hard disk încăpător (ce-i drept, 2 TB ar trebui să fie de ajuns pentru destul de multe jocuri) de performanţă înaltă (7200 rpm).

Experienţa în utilizare

Am spus mai sus că Red Beast v2 ar putea fi PC-ul perfect pentru gamerii care nu sunt foarte pricepuţi în configurarea sistemelor şi care doresc doar să se joace şi eventual să consume conţinut multimedia precum filme şi muzică. Motivul pentru care este greu de recomandat acest sistem pentru orice altceva este lipsa unor caracteristici importante. Am menţionat anterior că un SSD este absolut crucial în ziua de astăzi, deci timpii de încărcare pentru majoritatea aplicaţiilor este considerabil mai mare decât pentru un sistem cu SSD.

Cei care îşi doresc să folosească acest sistem pentru editare video, Photoshop sau alte aplicaţii pretenţioase de genul AutoCAD, ar trebui să se îndrepte către un sistem echipat cu procesoare mai puternice, performanţa lui FX-8370 fiind doar de medie. Toate acestea alăturate unui HDD nu tocmai rapid şi memoriilor RAM de medie, descriu perfect motivul pentru care Red Beast va străluci doar atunci când rulează jocuri video.

În afară de timpii de încărcare puţin mai lungi, şi încărcarea texturilor sau a obiectelor din depărtare mai rapidă, lipsa unui SSD sau a unui HDD rapid nu afectează performanţa propriu-zisă. Majoritatea celor care vor alege Red Beast v2 vor fi cu siguranţă mulţumiţi de performanţa oferită, însă trebuie menţionat că acesta este un sistem construit pentru gaming în rezoluţie Full HD (1920 x 1080 pixeli). Toate jocurile testate au fost rulate în această rezoluţie, cu majoritatea setărilor avansate puse pe nivelul maxim.

Un singur aspect ar mai trebui discutat în cazul lui Red Beast v2 despre un aspect important pentru o bună parte dintre gameri. Este vorba despre nivelul de zgomot pe care sistmul îl produce în rulare, care în cazul de faţă este destul de ridicat. Deşi în trecut puteam atribui acest comportament cooler-ului AMD mult prea mic pentru procesoarele pe care le livrează, odată cu apariţia noului Wraith, această problemă a dispărut. Radeon RX 480 este o placă video cu răcire pe turbină, sistem de răcire care în general este mai zgomotos faţă de cele bazate pe ventilatoare, însă zgomotul plăcii video nu a fost deranjant nici măcar în full load, Sau cel puţin nu am putut sesiza sunetul produs de aceasta, întrucât cele două ventilatoare din partea de sus a carcasei reuşesc cu succes să acopere orice alte sisteme de răcire.

Încă din primul moment în care apeşi butonul de power, acestea vor scoate un sunet sesizabil, care durează până în momentul în care veţi opri sistemul. Soluţia pentru a scădea nivelul de zgomot produs de Red Beast v2 ar fi eliminarea acestor două ventilatoare, cu riscul de a crea un mediu mai încins în interiorul carcasei. În cazul în care nu vă interesează overclocking-ul sau nu vă speriaţi de temperaturi ridicate ale sistemului, probabil că merită dezactivarea acestor ventilatoare zgomotoase.

 

Părţi pozitive

Sistem pre-configurat performant
Vine cu Windows 10 Home
Aspect plăcut
Poate fi upgradat

Părţi negative

Lipsa unei unităţi SSD
Ventilatoare zgomotoase
HDD cu timp de răspuns mare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult