ASUS ROG Strix Fusion 500 review: performanţă ridicată fără artificii software

10.05.2018
ASUS ROG Strix Fusion 500 review: performanţă ridicată fără artificii software
Design, construcţie şi software

Gama de produse ROG Strix de la ASUS a primit de curând o nouă adiţie: perechea de căşti de gaming Fusion 500, pe care compania o prezintă ca oferta de medie din oferta sa, cu modelele Orion Pro şi Fusion 300 pe nivelul inferior şi modelele Strix Wireless şi ROG Centurion pe nivelul superior. Cu o construcţie premium şi hardware performant „la bord”, această pereche de căşti ar putea reprezenta cel mai atractiv model dedicat gamerilor pasionaţi de produsele ASUS.

Design şi construcţie

ASUS încearcă de obicei să impresioneze prin design în cazul produselor ROG, adăugând tot felul de artificii de design şi luminiţe cât mai stridente. Căştile ROG Strix Fusion 500 sunt ceva mai elegante la prima vedere. Cupele sunt acoperite cu plastic lucios maroniu, care nu iese în evidenţă prea mult, în timp ce restul exteriorului este decorat cu plastic negru mat, plăcut atingerii, care pare foarte rezistent. Fiind un produs de gaming, nu puteau lipsi nici luminiţele colorate, însă acestea sunt integrate destul de elegant şi din fericire pot fi cu uşurinţă oprite.

Suportul pentru cap din partea de sus este acoperit cu material textil umplut cu spumă cu memorie foarte moale şi plăcută atingerii, asemeni bureţilor de pe cupe. Căştile vin cu două perechi de bureţi, cea de-a doua fiind acoperită cu piele ecologică. Braţele extensibile sunt realizate din metal şi întărite cu plastic, pentru a limita riscul de îndoire.

Cablul este complet detaşabil, însă spre diferenţă de alte modele de căşti care pot oferi opţiunea de conectare prin USB sau printr-un jack audio clasic, ASUS a ales calea complet digitală. Cablul de este un simplu cablu USB Type-A – to – micro-USB. Acesta este însă destul de lung pentru utilizarea la un PC, în timp ce învelişul textil asigură rezistenţa în timp şi va împiedica încurcarea la transport.

O altă caracteristică neobişnuită pentru aceste căşti este lipsa unei telecomande pe fir. Fiind vorba de căşti digitale, nu ne aşteptam la un potenţiometru pentru volum, însă speram măcar să întâlnim nişte butoane fizice. ASUS a preferat să integreze o suprafaţă tactilă pe cupa stângă, care poate controla volumul şi aplicaţiile multimedia prin gesturi şi atingeri. Astfel avem pe orizontală control pentru „next” şi „previous”, în timp ce pe verticală avem volum sus şi volum jos. O apăsare în centru oferă funcţia play/pause. 

Microfonul este confecţionat din material cauciucat flexibil şi este integrat în cupa din stânga. Plierea lui în locaşul dedicat activează automat funcţia „mute”. Nu în ultimul rând, pe spatele cupei se mai găseşte şi un buton dedicat redării sunetului în surround 7.1, o funcţie despre care vom vorbi puţin mai târziu.

Din punct de vedere al construcţiei, ROG Strix Fusion 500 par a fi nişte căşti de gaming rezistente. Când vorbim de design acestea sunt chiar surprinzătoare, având în vedere că sunt produse de ASUS. Acestea nu sunt nici foarte „agresive” la exterior şi nici nu au prea multe briz-briz-uri. Luminiţele ar putea distrage puţin atenţia, însă acestea par a fi unul dintre punctele forte pe care ASUS le promovează alături de aceste căşti, deci putem înţelege de ce au fost integrate: există un public foarte pasionat de LED-uri RGB.

Software

Căştile ROG Strix Fusion 500 funcţionează fără software. Fiind realizate pentru a putea fi folosite inclusiv în competiţii de eSports, acestea au nevoie de software doar pentru controlul LED-urilor. Nu avem de a face cu profiluri de sunet, egalizatoare complexe sau alte funcţii speciale. Ba chiar şi virtualizarea sunetului surround este controlată doar prin butonul de pe căşti şi în niciun alt fel.

Lipsa unui software ar putea fi atât un avantaj, cât şi un dezavantaj, însă în cazul de faţă cred că simplitatea poate fi apreciată. Setările beculeţelor sunt simple şi la obiect. Poate fi setată fie o nuanţă statică permanentă, fie un efect de „respiraţie”, fie clasicul curcubeu. De asemenea, beculeţele pot fi setate să se aprindă în ritmul muzicii redate pe PC, sau pot fi sincronizate cu restul dispozitivelor AURA. Alternativ, acestea pot fi oprite permanent.

Există şi o aplicaţie de mobil care poate controla LED-urile, iar o funcţie pe care nu am putut să o testăm este sincronizarea mai multor căşti pentru a lumina în aceeaşi culoare, ceva util probabil doar celor care participă la turnee eSports în echipă. Conectarea la aplicaţia de mobil este simplă, fiind necesară doar atingerea timp de 3-5 secunde a suprafeţei tactile de pe cupa stângă. Din aplicaţie trebuie apoi selectate una sau mai multe căşti Strix Fusion 500, iar apoi selectată culoarea sau efectul dorit şi apăsat butonul „Apply”. Interfaţa aplicaţiei de mobil este rudimentară şi nu este optimizată foarte bine pentru iPhone X pe iOS.

Aplicaţii AURA (Peripheral) pentru desktop şi Aura Headset pentru mobil (iOS şi Android) sunt simple, funcţionează fără bătăi de cap şi nu aduc piedici în plus în calea utilizatorului.

 

Părţi pozitive

Sunet foarte bun
Compatibilitate cu standardul Hi-Res Audio
Funcţionează cu PC-uri şi console
Redare surround 7.1 utilizabilă în jocuri
Nu necesită software

Părţi negative

Nu există profile de sunet
Căştile pot fi conectate doar pe USB
Calitatea microfonului nu se ridică la nivelul difuzoarelor
Controlul touch nu este la fel de precis precum butoanele fizice

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult