Frenezia high definition invadează domeniul videoproiectoarelor

07.12.2006
Frenezia high definition invadează domeniul videoproiectoarelor

Nu sunt multe pe piaţă, iar cele care deja au apărut costă de zeci de ori mai mult decât un videoproiector normal. Vorbim aici de ultimul tip de echipament high definition, videoproiectorul de rezoluţie superioară, de până la 1920 x 1080 pixeli, mai exact, în termeni specifici domeniului, 1080p.

SIM2 Multimedia, o companie mai puţin cunoscută la noi în ţară, dar apreciată peste ocean (cel Atlantic evident), din luna noiembrie 2006 are în ofertă un videoproiector HD 1080p „accesibil” ca preţ, dacă poate fi vorba de aşa ceva, căci se situează undeva cu puţin sub 10.000$. Pe numele său D80, face parte din seria Domino al producătorului şi este un echipament HD în toată puterea cuvântului suportând o gamă largă de rezoluţii până la cea maximă.

Domino black

Obiect decorativ?

În niciun caz. Din punct de vedere al designului, D80 parcă urmează tendinţa producătorilor de automobile, utilizând forme rotunjite ce se îndepărtează de zona exclusivă a utilului. Sincer să vă spun, o astfel de direcţie este normală. Ca să îşi găsească locul într-o cameră high tech, un echipament trebuie să fie deosebit atât prin funcţionalitate cât şi prin aspect. Iar, în funcţie de nuanţa dominantă a camerei în care se montează se poate alege una dintre cele două variante ale lui D80, alb sau negru. Acum să fim serioşi, dacă tot dăm 10.000$ (să presupunem prin absurd) pe un proiector care să îl utilizăm la vizionarea de filme HD, ar fi bine ca acesta să se potrivească şi cu desginul camerei.

Domino white

Chiar dacă, în general, videoproiectoarele sunt adresate segmentului business (poate şi datorită preţurilor acestora), D80, cu a sa rezoluţie în format 16:9, ţinteşte zona home theater. Evident că poate fi folosit şi la prezentările unei companii, suportând şi rezoluţii 4:3, dar totuşi este adresat în special utilizatorului entuziast, cel care tocmai şi-a cumpărat un player HD, iar „plasma” de un metru din sufragerie nu îi mai ajunge.

Ca standarde suportate pot să spun că se conformează cu mai tot ce există în domeniu, şi am să le înşir în continuare: PAL, SECAM, NTSC, HDTV (480p, 576p, 720p, 1080i, 1080p), VGA, SVGA, XGA, SXGA, UXGA. Lipseşte ceva?!

Nu consumă mult, undeva în jurul a 190 W, oferă un contrast de 4000:1, iar lampa de 160 W are o durată de funcţionare de aproximativ 4000 de ore. Specificaţii mai mult decât suficiente pentru utilizarea sa într-un cămin digital, proiectorul nefiind folosit excesiv de mult în aceste cazuri. Are evident intrare HDMI (HDCP), alături de celelalte: S-Video, RCA (composite, RGBs / YCrCb), D-Sub, RS-232 (pentru update de firmware) şi ieşire audio digitală Toslink.

Inima lui D80 este reprezentată de tehnologia DLP (digital light processing) ce are la bază un semiconductor optic denumit DMD (digital micromirror device), foarte complex de produs, dar care oferă o calitate excepţională a imaginii. La aceasta contribuie şi procesorul de imagine pe 10 biţi şi filtrul de culoare pe 7 segmente. V-am pierdut cumva?

 

Preţul, o consecinţă firească

Preţul ridicat al videoproiectoarelor HD este unul normal dat fiind că aceeaşi tendinţă am văzut-o de-a lungul timpului la majoritatea echipamentelor IT de ultimă generaţie. Da, îmi doresc un astfel de echipament, dar unele vise rămân doar la acest stadiu.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News