HP a sabotat propriile imprimante cu un update de firmware, programând „defectarea” cartuşelor neoriginale

19.09.2016
HP a sabotat propriile imprimante cu un update de firmware, programând „defectarea” cartuşelor neoriginale

Apelând la actualizări automate de firmware, aplicate imprimantelor folosite deja de utilizatori din lumea întreagă, HP a programat „defectarea” acestora în masă, la data de 13 septembrie 2016. În fapt, mesajele de eroare reclamând „dispariţia” sau „defectarea” cartuşelor imprimantei sunt rezultatul unei schimbări de strategie din partea HP, compania încercând să forţeze astfel achiziţionarea de consumabile originale.

Strategia de a vinde imprimante ieftine şi consumabile scumpe a dus la apariţia unei înfloritoare pieţe a cartuşelor „compatibile” şi servicii de reumplere disponibile la o fracţiune din preţul unui cartuş original. Fără un avertisment prealabil, HP a decis să pună capăt acestor practici adăugând imprimantelor folosite deja de utilizatori o funcţie de verificare a provenienţei cartuşelor instalate, menită să blocheze folosirea consumabilelor neoriginale cu un mesaje de eroare reclamând defectarea acestora.

Pregătită cu mult timp înainte, blocarea folosirii cartuşelor neoriginale începând cu data de 13 septembrie 2016 a fost observată la imprimante HP care au primit firmware datat începând cu luna martie 2016, prezenţa unei conexiuni la internet neavând un efect asupra funcţiei de validare a cartuşelor.

Un „remediu” temporar pentru nerecunoaşterea cartuşelor este aplicarea unui firmware din anul 2014. Procedeul nu este însă la îndemâna utilizatorilor obişnuiţi. Între timp, mai mulţi producători de consumabile pentru imprimante HP au confirmat deja pregătirea unor soluţii, viitoarele cartuşe urmând să fie echipate cu chip-uri speciale care să permită ocolirea noului mecanism de verificare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult