InFocus IN76 – videoproiectare la nivel HD

17.09.2007
InFocus IN76 - videoproiectare la nivel HD
Performanțe

IN76 este adresat segmentului multimedia, iar la acest capitol se descurcă de minune. Mi-a fost cam greu să găsesc un film în format HD, dar odată trecut acest prag, videoproiectorul și-a arătat valoarea. Și mai impresionat am fost când am rulat un joc de strategie pe el. Cu greu m-am convins să ies din Command & Conquer 3 jucat pe o suprafață de 3-4 mp. În ambele situații IN76 a etalat o imagine de calitate, peste medie, semn că luminozitatea și contrastul se apropie de valorile teoretice specificate de producător.

Și culorile sunt reproduse bine, iar dacă aveți dubii în ceea ce privește acest aspect, meniul de configurare prezintă setări avansate de control al imaginii. Cu ajutorul celor două inele de deasupra lentilelor se realizează focusul și se controlează nivelul de zoom de până la 1.3x.

InFocus IN76

Am mai remarcat la IN76 un nivel de zgomot redus, insesizabil când te uiți la filme. Ca orice videoproiector produce și căldură, cei 200 W consumați fiind transformați aproape integral în căldură.

Ar mai trebui specificat meniul destul de garnisit cu opțiuni și rapid de învățat, accesibil și de la telecomandă. Nu trebuie să fii inginer ca să îl poți pune în funcțiune, ca mai toate videoproiectoarele din ziua de azi și IN76 este ușor de montat.

InFocus IN76

Un final glorios

Marea mea reținere în ceea ce privește videoproiectoarele este legată de preț. Oferă într-adevăr calitate foarte bună, dar parcă eu m-aș îndrepta către un LCD-TV 1080p sau chiar către o plasmă. În schimb, de ar exista fonduri suplimentare, nu aș mai sta pe gânduri dacă să îmi cumpăr și un videoproiector sau nu.

InFocus IN76 se încadrează în segmentul de top al videoproiectoarelor 720p. Ca principal atu al său menționez claritatea, este cât se poate de sharp. Fără niciun dubiu spun că IN76 este un produs de luat în calcul în cazul achiziției unui astfel de echipament.

În ceea ce privește consumul, IN76 nu sperie priza. Cu cei 200 W declarați de producător, consumul se menține în limite rezonabile. Spre exemplu, un LCD-TV de 80 cm consumă în jurul a 150-160 W.

Imediat după lansare IN76 avea un preț recomandat de 3.000$, între timp valoarea a scăzut la 2.000$, iar în momentul de față se găsește în România cam la 6.500 lei cu toate taxele. Mult, puțin? Voi decideți. Luați în calcul însă și achiziția unui ecran pe care să proiectați imaginile, asta în cazul în care nu aveți un perete alb disponibil.

Plusuri
[+] focus bun / imagine clară
[+] zgomot redus
[+] raport preț / performanță bun

Minusuri
[-] standardele actuale aproape că impun 1080p
[-] nu are intrare D-Sub

Preţ: 6.500 RON TVA inclus
Garanţie: 2 ani
Distribuitori: I.R.I.S. S.A.

InFocus IN76 suportă 720p

Poate că România nu este pregătită de era HD, abia se fac primii pași, dar asta nu trebuie să ne împiedice să nu ne dotăm cu astfel de echipamente, măcar să fiţi pregătiți. Posturi TV care emit HD există, cam greu de aflat despre ele însă, căci persoanele îndreptățite să promoveze televiziunile digitale prin supermarket-uri nici nu au auzit de așa ceva. Am încercat să mă documentez de pe site-urile ofertanților de televiziune digitală dacă au în grilă astfel de programe, iar rezultatul, poate eronat, este că nu au. Cel puțin nu am găsit nimic legat de HD.

Trec peste acest mic exemplu de subdezvoltare națională și ajung la InFocus IN76. Este un videoproiector HD, cei drept doar 720p, care atrage însă prin prisma prețului, 2.000$. Într-adevăr este cam mult, dar în domeniul videoproiectoarelor se consideră un preț accesibil, iar experiența pe care o oferă este superioară de cea a LCD-TV-urilor din aceeași categorie de preț. Fiind HD Ready, IN76 are o rezoluție nativă în format lat 16:9, aspect care indică deja segmentul de piață atacat: home theater și jocuri. Lucrează și cu rezoluții 4:3, asta în cazul în care este conectat la PC pentru a fi folosit la prezentări, dar se simte mai bine când afișează filme.

În ceea ce privește design-ul, IN76 se conformează stilului ”new-age” prin forma sa, dar și prin culoarea neagră a carcasei lucioase. Echipamentul este dotat și cu picior rotativ pentru situațiile când nu se dorește atârnarea sa de tavan.

InFocus IN76

Ceva detalii tehnice

IN76 este bazat pe tehnologie DLP, adică senzorul său este compus din micro-oglinzi care se rotesc și creează astfel diferite tonalități de gri. Prin montarea în fața sa a unui filtru de culoare se obține spectrul RGB dorit. Rezoluția fizică a senzorului este de 1280×720 pixeli, însă proiectorul știe să lucreze și cu semnale superioare, precum standardele 1080p și 1080i, pe care le va reduce la 720p.

Ceea ce contează foarte mult la un proiector este contrastul și luminiozitatea. Primul are o valoare specificată de 3000:1, iar lampa este capabilă de a produce 1000 lumeni. Ambele sunt valori peste medie care prezintă IN76 ca un produs de top. În caz că interesează pe cineva am să enumăr în continuare standardele de imagine suportate de IN76: NTSC, PAL, SECAM, 480i, 480p, 576i, 576p, 720p, 1035i, 1080i, 1080p/24, 1080p/30, 1080p/50, 1080p/60. La fel de bogat ca lista de rezoluții este și panoul de conectori, pe care găsim intrările: HDMI, DVI, S-Video și Composite, precum și un port serial.

InFocus IN76

În ceea ce privește dotările pachetului în care este livrat IN76, acestea reprezintă strictul necesar: cablu DVI de 10m, cablu video RCA, adaptor SCART și telecomandă. Aceasta din urmă conține toate comenzile prezente și pe carcasa videoproiectorului.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News