Intelligent Keyboard se alimentează singură şi recunoaşte utilizatorul

Intelligent Keyboard se alimentează singură şi recunoaşte utilizatorul

Utilizatorii de internet încep să fie din ce în ce mai preocupaţi de securitatea informaţiilor personale, iar diverse companii încearcă să aducă soluţii hardware şi software mai bune pentru a asigura confidenţialitatea datelor. Cu toate acestea, multe metode de securitate necesită doar o simplă parolă care poate fi introdusă de oricine, ceea ce i-a determinat pe cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Georgia să se alieze cu o echipă de cercetători din China pentru a dezvolta o tastatură inteligentă, care poate detecta utilizatorul după modul în care tastează.

De fapt, această funcţie este o consecinţă a modului în care tastatura este construită, întrucât aceasta nu oferă doar securitate sporită. Vorbim despre utilizarea unor butoane non-mecanice cu o cursă verticală scurtă, care se curăţă singure, graţie unui strat de material oleofobilc aplicat pe întreaga suprafaţă a tastelor. De asemenea, tastatura poate să funcţioneze şi fără o sursă de energie continuă. Aceasta nu foloseşte cabluri, baterii sau suprafeţe fotovoltaice. Energia este generată de mişcarea butoanelor atunci când utilizatorul tastează, graţie contactelor electrice care se găsesc pe fiecare buton în parte. Aparent, un utilizator care poate să tasteze cu 100 de caractere pe minut poate asigura mai multă energie decăt este necesară pentru funcţionarea tastaturii. Cercetătorii care au creat această tehnologie spun că în utilizare nromala, ar fi de ajuns curent electric şi pentru alimentarea altor dispozitive electronice de mici dimensiuni.

Fiind echipată cu un asemenea înveliş electric, tastatura poate să monitorizeze modul în care utilizatorul tastează, realizând un profil pentru comportamentul acestuia. Întrucât fiecare persoană butonează diferit, sistemul de securitate poate să blocheze toate funcţiile în cazul în care descoperă un alt ritm de utilizare. Pentru realizarea acestui profil sunt luaţi în considerare atât timpii dintre apăsări, cât şi presiunea aplicată pe taste. Astfel, chiar dacă altcineva cunoaşte toate parolele şi crede că poate trece peste toate metodele de securitate amplasate, cu siguranţă nu va putea trece peste algoritmul din IKB (Intelligent Keyboard).

Mometan, tastatura este un simplu prototip şi probabil că nu va ajunge pe piaţă în forma sa actuală. Cu siguranţă însă că funcţiile cele mai importante ale sale vor atrage atenţia producătorilor de periferice pentru PC-uri. Tastaturile care se curăţă singure, care nu au nevoie de alimentare cu energie electrică şi care integrează un sistem avansat de securitate ar putea avea succes pe o piaţă din ce în ce mai preocupată de confidenţialitatea datelor şi realizarea de dispozitive „green”.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult