Logitech Bluetooth Audio Adapter – intermediarul între smartphone şi sistemul audio

18.05.2014
Logitech Bluetooth Audio Adapter - intermediarul între smartphone şi sistemul audio

Cred că pe mulţi cititori i-a prins era smartphone-ului cu un sistem audio, mai mare sau mai mic, cumpărat pe vremea când producătorii se lăudau cu waţii PMP. Pentru a asculta muzica preferată de pe gadget-ul multifuncţional ai neapărată nevoie de un cablu audio, deoarece modulele Bluetooth nu erau la modă acum 4-5 ani. Trăim însă într-o eră wireless şi parcă ai vrea să poţi asculta muzica de pe el fără a-l lăsa din mână. Această comoditate îţi este oferită Logitech Bluetooth Audio Adapter, un gadget minuscul, lansat cu o lună în urmă. El nu este primul model de acest fel al producătorului, fiind la a doua sau la a treia iteraţie.

Logitech Bluetooth Audio Adapter - boxa este mai mică decât pare

Construcţie

Dacă te uiţi la pozele de presă, în care adaptorul este prezentat singur, nu poţi să estimezi prea bine dimensiunile sale. Privit de sus, el are amprenta unui pătrat cu latura de aproximativ 4 cm. Înălţimea este de aproximativ 2,5 cm, iar greutatea este prea mică pentru a fi importantă. Pe faţa superioară se găseşte un buton cu simbolul Bluetooth, încadrat de plastic lucios. Plasticul mat al carcasei este foarte fin, iar finisajele sunt excelente. Pentru a nu aluneca pe suprafaţa pe care este amplasat, producătorul a pus pe faţa inferioară un material moale, uşor cauciucat. El este înconjurat este un plastic albastru, semitransparent. În partea din faţă, în acest plastic este integrat un LED de stare alb/albastru.

Logitech Bluetooth Audio Adapter - un design reuşit

Logitech Bluetooth Audio Adapter are conectorii amplasaţi în spate. Dispozitivul este foarte uşor deoarece producătorul l-a dotat cu un alimentator extern. Acesta oferă o tensiune de 5 V cu un amperaj de 150 mAh. Pentru conectarea unui sistem audio sunt disponibile o ieşire RCA şi o mufă jack de 3,5 mm. În pachet găsim şi un cablu jack-RCA, ce poate fi folosit în ambele direcţii în funcţie de intrarea sistemului audio. Această flexibilitate va fi apreciată de utilizatori, în mod special de cei ce dispun sisteme mai vechi, cu intrări audio RCA.

Conectare şi performanţe

În clasicul stil Logitech, pe site-ul oficial nu sunt oferite informaţii în legătură cu standardul Bluetooth folosit de adaptor. Putem bănui că este vorba despre 3.0 sau 4.0. Producătorul specifică o distanţă maximă de funcţionare de 15 m între adaptor şi smartphone sau tabletă, cu rază directă. În plus, Logitech Bluetooth Audio Adapter poate fi conectat la două dispozitive simultan. Conectarea a fost simplificată la maximum. Atunci când este pornit, LED-ul de la baza adaptorului este alb. O simplă apăsare a butonului de sus activează modul de pairing, iar LED-ul începe să clipească cu lumină albastră.

Logitech Bluetooth Audio Adapter - dimensiunea relativă la mâna utilizatorului

Testat cu smartphone-uri relativ recente, adaptorul Bluetooth de la Logitech s-a conectat foarte repede. După ce a fost conectat primul smartphone, o a doua apăsare a butonului activează modul de pairing pentru ce-l de-al doilea dispozitiv. Dacă ascultaţi muzică de pe un smartphone şi vreţi să treceţi la cel de-al doilea, trebuie doar să puneţi pauză melodiei redate de primul smartphone. Porniţi apoi redarea pe cel de-al doilea smartphone şi adaptorul va recunoaşte asta automat. Adaptorul reţine, în principiu, ultimele dispozitive conectate şi pentru reconectare nu va trebui decât să activaţi modulul Bluetooth pe smartphone sau să reveniţi în raza de acţiune a adaptorului. O conectare reuşită este confirmată de un ton auditiv redat de adaptor.

Logitech Bluetooth Audio Adapter - conectorii adaptorului

Logitech ne asigură că a folosit o ieşire audio de calitate pentru al său Bluetooth Audio Adapter. Din păcate, nu ne putem bucura de ea deoarece semnalul audio transmis prin protocolul Bluetooth are o rată de compresie mică şi o calitate mai slabă. Această scădere a calităţii se poate observa cu un sistem audio, dar utilizatorul mai puţin pretenţios poate să treacă peste ea. În teste, am observat-o mult mai pregnant când am folosit o pereche de căşti de calitate. Acesta nu este un test relevant, deoarece nu îţi cumperi un adaptor Bluetooth fix pentru a-l folosit cu căşti. Am vrut să observ însă diferenţa de calitate audio între jack-ul smartphone-ului şi transmisia prin protocolul wireless. Şi ea este uşor sesizabilă de o ureche atentă sau antrenată.

Preţ şi disponibilitate

Logitech Bluetooth Audio Adapter ar trebui să ajungă pe piaţa românească în această lună, la preţul de 200 lei. Momentan găsiţi modelul anterior, cu carcasă neagră, la preţul de aproximativ 180 lei.

Logitech Bluetooth Audio Adapter - un gadget util, dar puţin cam scump

Concluzie

Adaptorul de faţă reuşeşte să aducă muntele la Mahomed. Nu mai trebuie să conectezi tableta sau smartphone-ul la cablul jack al sistemului audio. Doar intri în cameră cu dispozitivul mobil şi Logitech Bluetooth Audio Adapter se conectează automat dacă modulul Bluetooth este activat. Vei putea să te aşezi în fotoliu şi să verifici noutăţile de pe Facebook în timp ce asculţi muzică în fundal, prin boxele de raft. Din păcate, calitatea audio nu va fi la nivelul ieşirii analogice a smartphone-ului. Cei pretenţioşi vor sesiza pierderea de calitate, însă cei mai mulţi s-ar putea să fie mulţumiţi de raportul comoditate/calitate. Preţul poate fi o altă problemă, deoarece Logitech Bluetooth Audio Adapter este un gadget destul de scump pentru facilităţile oferite. Acestea fiind spuse, vor fi cu siguranţă utilizatori ce vor aprecia facilităţile oferite de acest adaptor.

Părţi pozitive

compact şi bine construit
utilizare simplă şi elegantă
ieşiri audio flexibile

Părţi negative

pierdere de calitate audio
preţul mare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News