Razer Mako THX – tot ce ţi-ai putea dori de la un sistem 2.1

09.04.2009
Razer Mako THX – tot ce ţi-ai putea dori de la un sistem 2.1

Razer este un nume binecunoscut printre pasionaţii de jocuri, iar perifericele cu această siglă s-au remarcat dintotdeauna prin calitate şi facilităţi de top. Mako este un sistem de sunet 2.1 ce poate fi cu uşurinţă încadrat în segmentul high end datorită certificării THX de care dispune. Mai mult, se pare că cei de la THX nu s-au limitat doar la aplicarea unui logo, ci au şi oferit celor de la Razer anumite tehnologii pentru construcţia boxelor. Rezultatul obţinut este unul impresionant.

Razer/THX Mako, un sistem 2.1 high end

Specificaţii:

Putere totală: 300 W (2×100 W + 100 W)
Satelit: tweeter 19 mm, difuzor medii 70 mm (bimaplificate)
Subwoofer: 200 mm (biamplificat)
Plajă de frecvenţe: 25-20.000 Hz (+/- 2,5 dB pentru 40-18.000 Hz)
Telecomandă: cu fir, sensibilă la atingere
Intrări audio: 2×3,5 mm, 1xRCA
Ieşiri audio: 1×3,5 mm

Satelitul pare un subwoofer în miniatură

Designul subwoofer-ului şi al sateliţilor este foarte similar. Razer a folosit un plastic negru mat care nu lasă impresia de produs ieftin. Sateliţii par a fi două subwoofer-e în miniatură şi au fost construiţi pentru a emite sunetul omnidirecţional. Cele două difuzoare, pentru medii şi înalte, nu sunt îndreptate direct spre ascultător, ci spre suprafaţa pe care este amplasat satelitul. Astfel sunetul ajunge la urechile utilizatorului după ce a fost reflectat de birou. Această tehnică oferă o senzaţie de imersiune în spaţii înguste ce cu greu ar putea fi egalată de un alt sistem 2.1. Deşi sateliţii ar trebui să fie omnidirecţionali, am observat totuşi că sunetul este parţial direcţionat în faţă.

Un satelit al lui Razer Mako şi mufa de conectare

Subwoofer-ul, cu o greutate de aproximativ 7,5 kg, include şi sistemul de amplificare, iar difuzorul cu diametrul de 20 cm este îndreptat în jos. Toţi conectorii se găsesc în partea din spate a sa. În mod obişnuit sunt necesare doar două fire pentru a lega un satelit pasiv de amplificator. Cum fiecare canal din sateliţii lui Mako este biamaplificat, cablul conector este de tip Ethernet cu 8 fire, aproape identic ca şi aspect cu cel folosit la PC-uri.

Conectorii din spatele subwoofer-ului

Telecomanda cu fir se conectează prin intermediul unei mufe D-Sub şi dispune de o mufă de 3,5 mm pentru căşti şi încă o intrare line in cu acelaşi diametru. Cum ne-au obişnuit deja cei de la Razer, sigla de pe telecomandă este iluminată. Ea ţine însă şi loc de buton de ponire pentru sistem, atunci când este atinsă prelung. Experienţa cu telecomanda nu a fost strălucită de la început. A trecut ceva timp până ne-am obişnuit cu faptul că volumul nu se ajustează atingând LED-urile de pe marginea sa, ci zona aflată imediat sub ele. În plus, pentru activarea celorlalte butoane sensibile la atingere, degetul trebuie menţinut puţin pe zona iluminată. Din telecomandă se poate controla, alături de volumul sistemului, volumul pentru frecvenţele joase şi care din cele două intrări este folosită.

Razer Mako - telecomanda sensibilă la atingere

Razer Mako este un sistem care se pretează pentru spaţii mici. Un utilizator care are posibilitatea să instaleze un sistem 5.1 ar trebui să se gândească de două ori înainte să achiziţioneze sistemul cu certificare THX. Deşi senzaţia de imersiune este bună, ea nu se compară cu cea oferite de un sistem de calitate cu şase canale separate. Totuşi, datorită boxelor omnidirecţionale, zona în care Mako oferă audiţia optimă este mai mare decât în cazul unui sistem obişnuit. Construcţia sateliţilor a ţinut cont de faptul că ei vor fi aşezaţi pe suprafaţa unui birou. Conform inginerilor de la THX, în cazul unuei boxe obişnuite, sunetul ajunge la ureche direct de la difuzor, dar şi reflectat în masă, creându-se astfel o diferenţă de fază, mai mult sau mai puţin sesizabilă. În cazul sateliţilor lui Mako, înaltele şi mediile ajung în acelaşi timp la urechea utilizatorului deoarece ambele unde de sunet se reflectă în masă.

Tehnologiile Ground Plane şi Slot Speaker de la THX

Calitatea audio am testat-o în toate cele trei aplicaţii posibile în cazul utilizării împreună cu un calculator: jocuri, muzică şi filme. Datorită sateliţilor omnidirecţionali ne aşteptam ca localizarea inamicilor în FPS-uri să fie puţin problematică. În teste, această teamă s-a dovedit nefondată, sunetul fiind foarte clar şi emiterea sa în toate părţile nu a făcut decât să sporească impresia că te afli „acolo”. În cazul filmelor ni s-a părut că totul sună mai bine dacă pui ceva distanţă între tine şi boxe şi le depărtezi pe cât posibil. Într-o cameră medie ele nu vor înlocui un sistem 5.1, dar se descurcă foarte bine datorită puterii sateliţilor.

Radiografia subwoofer-ului

Deşi poate că nu au fost create special pentru audiofili, Razer Mako oferă o calitate excelentă a audiţiei. Se remarcă claritatea înaltelor, iar başii se pot modela după preferinţele ascultătorului. Poţi să faci ferestrele să tremure sau poţi să te mulţumeşti cu nişte sunete joase ceva mai discrete, dar totuşi bine definite. Personal am simţit că frecvenţele vocii trebuiesc puţin amplificate. Ele sunt doar uşor atenuate în comparaţie cu înaltele şi joasele. Per ansamblu, certificarea THX s-a dovedit a fi mai mult decât un logo.

Concluzie

Razer/THX Mako are o singură problemă majoră: preţul

Perfecţiunea nu este ceva uşor de atins şi dacă Razer Mako are o problemă, ea este preţul. Mulţi s-ar putes să susţină că la aceeaşi bani se poate achiziţiona un sistem 5.1 de calitate, însă el nu se poate monta în orice încăpere. Razer Mako se potriveşte unui birou într-o cameră mică, dar şi ca un sistem de sunet multifuncţional într-o cameră mai mare. Calitatea oferită, în mod special pentru jocuri şi filme este greu de egalat de un alt sistem 2.1 de pe piaţă, mai ales dacă nu dispune de o certificare THX. Sistemul Razer/THX Mako ne-a fost oferit pentru testare de către magazinul virtual pcFactory.ro şi la momentul redactării articolului avea un preţ de 1.725 de lei.

Plusuri şi minusuri:

[+] sistem puternic chiar şi pentru o cameră mare
[+] calitate audio de top
[+] telecomandă iluminată şi sensibilă la atingere

[] preţul piperat

Urmărește Go4IT.ro pe Google News