Seagate Game Drive for PS4 4TB review: stocare pentru console, din abundenţă

21.07.2018
Seagate Game Drive for PS4 4TB review: stocare pentru console, din abundenţă

Consolele PlayStation 4 sunt livrate în variante cu 500 GB sau 1 TB de stocare internă, spaţiu care devine neîncăpător pentru un utilizator care cumpără multe jocuri, are un abonament la PlayStation Plus sau înregistrează multe screenshot-uri şi clipuri video de gameplay. Chiar dacă Sony permite upgrade-ul hard disk-ului intern, multi dintre utilizatori nu se descurcă să ducă această operaţiune la bun sfârşit sau poate că nu vor să rişte deteriorarea consolei. Astfel, Game Drive de la Seagate poate fi o soluţie elegantă, care poate extinde considerabil spaţiul de stocare de pe consolă, fiind necesară doar conectarea lui la un port USB.

Construcţie, design

Am testat în trecut o unitate Game Drive de la Seagate realizată la momentul respectiv pentru Xbox. Aceea beneficia de o construcţie din plastic colorată în negru şi verde, culori care aduceau aminte de brandul consolelor Microsoft. Game Drive pentru PlayStation 4 nu este foarte diferit la exterior din punct de vedere al formei, însă culorile sunt acum un negru mat, similar cu carcasa consolelor PS4, PS4 Slim şi PS4 Pro şi o margine din plastic lucios albastră, culoarea brandului PlayStation.

Fiind găzduind în interior un hard disk de 2,5” de 4 TB, carcasa acestui model de Game Drive este puţin mai groasă şi mai grea decât cea de 2 TB pe care am testat-o anterior, însă ambalajul şi accesoriile sunt similare. De fapt, acest hard disk vine la pachet cu un simplu cablu USB Type-A to micro-USB 3.0, de dimensiuni scurte şi nu necesită alimentare suplimentară. Odată conectat la unul dintre port-urile consolei (cele două din faţă sau cel din spate, în cazul PS4 Pro) LED-ul de culoare albastră se porneşte şi poate fi configurat pentru utilizare.

Configurare şi performanţă

Game Drive de la Seagate nu este altceva decât un hard disk portabil de 4 TB cu branding PlayStation. De aceea, cei care sunt în căutarea unei unităţi de stocare pentru orice tip de consolă sau computer, pot apela cu încredere la această unitate. Nu contează că veţi folosi hard disk-ul pentru stocarea de fişiere pe PC-uri cu Windows, Linux sau macOS, că îl veţi conecta la un Xbox One sau lau un PlayStation 4. Acesta va funcţiona pe fiecare în parte fără probleme, odată ce este formatat într-un mod în care dispozitivul să îl recunoască. 

Din fabrică, Game Drive este formatat în sistemul de fişiere NTFS (3,63 TB utilizabili), caracteristic sistemului de operare Windows. De aceea, am ales să îl testăm mai întâi pe „bătrânul” PC. Nu am insistat cu prea multe „teste” întrucât tehnologia hard disk-urilor a atins un plafon tehnologic, deci ne aşteptam ca vitezele de citire şi scriere să fie în parametri normali, chiar dacă vorbim despre o unitate pe USB.

Având în vedere că limita superioară de viteză a unui port USB 3.0 este de 5 Gbps, iar cea a unui port SATA este de 6 Gbps, conexiunea nu avea cum să fie elementul limitator, întrucât un hard disk de 2,5” poate atinge viteze de aproximativ 1 Gbps. Cam asta a confirmat şi testul CrystalDiskMark, unitatea de test atingând viteze de 120 MB/s la citire şi 115 MB/s la scriere, performante chiar surprinzător de bune.

PlayStation 4 recunoaşte imediat unitatea Game Drive însă dacă este formatată în sistemul de fişiere NTFS, va fi nevoie o formatare completă în exFAT. Formatarea şterge tot ce se află pe hard disk, iar consola oferă destule avertismente pentru a avea timp să renunţaţi la formatare înainte de a lua decizia finală. Procesul este destul de rapid şi configurează apoi implicit Game Drive ca unitate de stocare principală.

Ce înseamnă acest lucru? Orice joc care urmează să fie instalat cât timp hard disk-ul Game Drive este conectat la USB va fi instalat automat pe unitatea externă. Singurele lucruri care vor rămâne pe unitatea internă a consolei sunt screenshot-urile şi înregistrările video. Pentru a putea descărca sau instala jocuri pe unitatea internă a consolei PlayStation 4, Game Drive va trebui deconectat. Acest lucru se poate face atunci când consola este oprită direct, scoţând mufa USB, sau prin software-ul consolei din meniul Devices, unde există un buton numit „Stop Using This Extended Drive”, echivalentul lui „Safely Remove USB” din Windows.

Pentru testele de viteză am folosit jocul Shadow of the Colossus în varianta sa de pe disc, pentru a putea compara timpii de instalare. Consola PlayStation 4 Pro pe care am folosit-o pentru testare avea o unitate Seagate de 2 TB instalată, nu unitatea originală de 1 TB. Rezultatele au fost însă neimpresionante, întrucât cele două unităţi s-au dovedit a fi foarte similare.

Jocul, care ocupă 13 GB, a fost instalat în puţin sub 10 minute pe fiecare dintre unităţi direct de pe disc (9 minute şi 45 de secunde fix în ambele situaţii). Există posibilitatea ca aceste unităţi să fie puţin mai rapide decât cele originale, însă fără o consolă cu hard disk-ul original la îndemână este greu să spunem cu certitudine. Cel puţin putem trage concluzia că utilizarea unei unităţi pe USB nu va îngreuna experienţa de utilizare, ci are şanse chiar să o îmbunătăţească.

De dragul comparaţiei, am ales să mutăm jocul Shadow of the Colossus de pe o unitate pe cealaltă, acţiune posibilă din secţiunea Storage a meniului de setări al consolei. De pe unitatea internă pe cea pe USB transferul a durat cam 2 minute şi 50 de secunde, iar în sens invers 2 minute şi 49 secunde, deci o diferenţă neglijabilă.

Concluzii

În cazul în care sunteţi în căutarea unei soluţii simple pentru extinderea spaţiului de stocare pentru PlayStation 4 (sau orice alt dispozitiv cu cel puţin un port USB), Game Drive for PS4 de la Seagate este o soluţie foarte interesantă. Practic, acesta este „upgrade”-ul suprem pentru o consolă PlayStation, întrucât poate mări de 8 ori spaţiul de stocare de pe o consolă cu HDD intern de 500 GB şi de 4 ori pentru o consolă Slim cu 1 TB sau un Pro.

Având în vedere că un HDD de 2 TB deja oferea destul spaţiu de stocare pentru câteva zeci de jocuri bune, probabil că veţi putea stoca peste 100 de titluri în acelaşi timp pe Game Drive-ul de 4 TB. Singurul dezavantaj real este faptul că nu pot fi salvate înregistrări video sau screenshot-uri pe acesta, transferul de la consolă la PC putând fi foarte rapid în acest fel. Această limitare este însă impusă de Sony pentru toate unităţile externe pe care pot fi instalate jocuri. Din fericire, transferul de poze şi clipuri video poate fi făcut fără probleme folosind un stick USB.

 

Părţi pozitive

Capacitate de stocare foarte mare
Viteze de transfer foarte bune
Nu necesită alimentare separată
Poate fi folosit la orice dispozitiv, nu doar la console

Părţi negative

Software-ul de PlayStation 4 nu permite decât stocarea de aplicaţii şi jocuri
Este un upgrade „extrem”, preţul versiunii de 4TB fiind aproape de jumătate din preţul unui PS4 Slim

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult