SideWinder – Microsoft îţi aduce laser-ul pe birou

20.09.2007
SideWinder - Microsoft îţi aduce laser-ul pe birou
Un mouse dotat

Despre senzorul laser am discutat în pagina precedentă, la fel şi despre cele cinci picioruşe şi cele 10 rezerve ale lor, dar nu am mai zis nimic despre modificarea greutăţii. Aşa este, alături de Logitech G5, SideWinder are posibilitatea de a-i fi modificată greutatea foarte rapid. Din partea dreaptă a mouse-ului se scoate un suport în care pot fi introduse diferite greutăţi, de la 5g la 30g, în incremenţi de 5g. Pare o facilitate „de fiţe”, însă credeţi-mă, este foarte utilă. Cutia cu greutăţi are şi rolul de a ancora firul pentru ca acesta să nu incomodeze. Nu se obţine libertatea unui mouse wireless, dar cel puţin firul nu mai este lăsat să atârne după birou.

Microsoft SideWinder

SideWinder dispune de cinci butoane programabile, unul de creat macro-comenzi şi cel cu sigla care deschide în Windows Vista directorul cu jocuri. Trei dintre butoane sunt atribuite standard schimbării senzitivităţii: la 400, 800 sau 2000 DPI. Microsoft îşi clasifică mouse-ul ca fiind primul ce include un LCD. Are dreptate, însă este un LCD simplu, care afişează doar senzitivitatea în timp real.

Microsoft SideWinder

Dacă ar fi să ne eventurăm în detalii foarte tehnice am menţiona despre cele 7080 de cadre procesate pe secundă şi de comunicarea la 500 Hz cu portul USB, despre acceleraţia de 20g maximă şi de rezistenţa butoanelor la 9 milioane de apăsări.

Microsoft revine

Revine în elita producătorilor mouşilor performanţi. Este posibil ca SideWinder să facă o figură frumoasă, aşa cum a făcut-o IntelliMouse Explorer 3.0 (cunoscătorii ştiu). Acesta din urmă a fost, şi încă mai este, unul dintre cei mai căutaţi "şoareci". Acest fapt a determinat Microsoft să îl relanseze în urmă cu aproximativ un an, după ce în prealabil fusese retras.

Revenind la SideWinder, pot spune că mi-a lăsat o impresie plăcută, de mouse „Pro”. Alături de precizie, mouse-ul vine şi dotat cu o serie de facilităţi utile: modificarea greutăţii şi a sensitivităţii în timp real, încă două seturi de picioruşe de rezervă şi o formă anatomică. Sunt şi aspecte care nu au fost pe placul meu. Unul dintre ele ar fi modalitatea de deschidere a lăcaşului cu greutăţi, acţiune cam greoiaie, aş zice de modă veche. Butonul de macro, cel din faţa celor două de metal, este cam greu de atins, dar poate aceasta este şi ideea. Inginerilor de la Microsoft le-aş mai recomanda schimbarea formei picioruşelor şi a modalităţii de prindere a lor în mouse. Cel puţin mie, mi se par ciudate.

Trag linie şi spun că SideWinder îşi găseşte locul alături de mouşii de top, atât prin prisma dotărilor cât şi a performanţei. Iar dacă sunteţi în căutarea mouse-ului perfect, să ştiţi că am ajuns la concluzia că el nu există şi, sincer să fiu, l-am căutat ceva timp.

Microsoft SideWinder

SideWinder are cu ce se lăuda

Un jucător înrăit ar spune că sunt privilegiat, un utilizator obişnuit al calculatorului mi-ar zice că e doar un simplu mouse şi să mă calmez, însă eu văd în Microsoft SideWinder un gadget interesant. Într-adevăr este un mouse, aproape lansat, însă unul adresat jucătorilor înrăiţi; celor care sunt dispuşi să dea peste 200 de lei pe unul.

Cu SideWinder, Microsoft intră în hora producătorilor de mouşi laser pentru profesionişti, alături de Logitech G5 şi Razer Copperhead. În afară de senzorul laser, SideWinder mai dispune de posibilitatea modificării greutăţii, a senzitivităţii chiar şi în timpul jocurilor, dar şi de încă două seturi de picioruşe, în cazul în care cele originale se tocesc. Avem aşadar un nou „jucător” serios, iar dacă luăm în calcul preţul său de aproximativ 80$, Logitech şi Razer au toate motivele să se teamă.

SideWinder – schimbare de atitudine

Pentru Microsoft, SideWinder este cel de-al treilea mouse cu senzor laser, după Laser 6000 şi Habu. Primul dintre ele nu a fost adresat în special jucătorilor, iar cel de-al doilea a fost dezvoltat în colaborare cu Razer. Practic, SideWinder reprezintă un produs cu totul nou, diferit din multe puncte de vedere, începând chiar cu aspectul.

Microsoft SideWinder

Design-ul său pare desprins din jocul DOOM 3 sau Quake 4, sau, pentru cei mai puţini familiarizaţi cu ele, din seria filmelor ALIEN. Butoanele trădează o oarecare colaborare cu Razer, căci acestea seamănă puţin cu cele de la seria Copperhead. Trebuie spus că SideWinder nu este ambidextru, are fir (aspect esenţial pentru jocuri) şi dispune de mai multe butoane, unele uşor de acesat, altele mai greu.

Mouse-ul este dominat de culoarea neagra a carcasei, de butoanele şi rotiţa metalice, dar şi de luminile roşi care se ivesc de la LCD şi de sub el. Lumina roşie de sub mouse trădează tehnologia laser pe care se bazează, creând senzaţia că avem de-a face cu unul optic.

Merită aplauze?

Unde putea fi testat mai bine SideWinder decât într-un 3D Shooter, sau mai multe. După câteva ore am putut da verdictul: e bun, chiar foarte bun. SideWinder stă bine în mână şi nu te oboseşte chiar şi după mai multe ore de joc. Aceasta, cu toate că, la prima vedere pare dificil de utilizat, sentiment ce dispare imediat ce ai început joaca. Deci, este ergonomic. În ceea ce priveşte precizia lucrurile stau bine, simţindu-se prezenţa senzorului laser.

La SideWinder mi-a mai plăcut rotiţa şi cele două butoane de pe laterala stângă, dispuse unul deasupra celuilalt. Le simţi că sunt metalice, fiind ferme la apăsare. Mouse-ul include cinci picioruşe de mari dimensiuni, care alunecă foarte uşor pe orice suprafaţă, poate chiar prea uşor pe pad-urile din plastic. Se recomandă astfel unul din material textil sau din cauciuc.

Microsoft SideWinder

Urmărește Go4IT.ro pe Google News