Verbatim Vx500 review – un SSD extern rapid şi durabil

24.05.2018
Verbatim Vx500 review - un SSD extern rapid şi durabil
În perioada în care un pachet de 100 GB în Google Drive costă aproximativ 10 lei pe lună, iar preţurile continuă să scadă pe fondul concurenţei acerbe de pe piaţa cloud, te-ai putea gândi că soluţiile de stocare externe vor dispărea. Totuşi, multe dintre aceste dispozitive sunt rapide, solide, uşor de folosit şi oferă un grad de intimitate mai ridicat decât un serviciu online care colectează date. De aceea, cred că SSD-urile externe vor continua să existe mult timp de acum încolo. 
 
Lansat la începutul acestui an, Verbatim Vx500 este un SSD extern cu dimensiuni reduse şi greutate mică. Cu o capacitate de 120 GB, dispozitivul este mai degrabă o unealtă utilă pentru transferul de informaţii de pe un dispozitiv pe altul decât o soluţie de stocare pe termen lung a datelor. 
 
PREZENTARE
 
Vx500 are dimensiuni (92 x 29 x 9 mm) comparabile cu cele ale unui marker pentru text şi cântăreşte doar 29 de grame. Carcasa este realizată din aluminiu. La unul din capete este disponibil un mic LED albastru care arată când dispozitivul este conectat la PC, tabletă sau smartphone.
 
 
Dispozitivul este compatibil cu platformele PC, Mac, dar şi cu dispozitive cu sistem de operare Android. Am folosit acest SSD pentru a transfera informaţii din şi pe smartphone-ul meu Huawei P10, fără niciun fel de problemă. În cutie sunt livrate două cabluri: din USB Type-C în USB-A (3.1 Gen. 2) şi din USB Type-C în USB Type-C. De altfel, cred că un astfel de produs este util pentru posesorii de smartphone-uri fără card microSD, care doresc să facă frecvent copii de siguranţă ale datelor şi aplicaţiilor de pe telefon pentru a lea avea în cazul în care se întâmplă ceva cu telefonul. 
 
Caracteristici tehnice principale:
 
USB: 3.1 Generation 2
 
Dimensiuni: 92 x 29 x 9 mm
 
Greutate: 29 g
 
Versiuni disponibile: 120, 240 şi 480 GB
 
PERFORMANŢĂ
 
Potrivit producătorului, Vx500 oferă viteză de scriere de 440 MB/s şi de citire de 500 MB/s, pentru dispozitivele care oferă suport pentru USB 3.1 Gen. 2. În testele făcute pe PC-ul de la birou, am obţinut rezultate semnificativ mai slabe, dar totuşi foarte bune. Acestea sunt influenţate mult de hardware-ul dispozitivului împreună cu care este folosit SSD-ul. 
 
 
Computerul respectiv este vechi de câţiva ani, după cum se poate vedea în captura de ecran de mai jos. 
 
 
Pe Vx500 este inclus şi software Nero BackItUp, prin intermediul căruia pot fi făcute copii de siguranţă ale datelor.
 
CONCLUZIE
 
Având dimensiuni mici, acest dispozitiv poate fi ţinut permanent în rucsac. Mai mult, spre deosebire de un HDD, acestui gadget nu trebuie să îi porţi de grijă, deoarece este solid, iar o cădere pe o suprafaţă dură nu-i va provoca, cel mai probabil, defecţiuni. 
 
Pentru cei care nu folosesc un serviciu de sincronizare al fişierelor în cloud, Verbatim Vx500 poate îndeplini rolul de punte între diversele dispozitive ale unui utilizator, fie că este vorba de PC, smartphone, tabletă sau televizor. Varianta testată costă în magazinele online din România aproximativ 340 de lei, un preţ destul de piperat. Dai banii pe aşa ceva sau plăteşti timp de 34 de luni abonament la Google Drive pentru o capacitate de stocare de 100 GB? Tu decizi. 
 

Părţi pozitive

Dimensiuni reduse şi greutate mică
Este solid şi rezistent
Viteze de transfer foarte bune (USB 3.1 Gen. 2)

Părţi negative

Destul de scump

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult