iPod Touch 2G: Apple ştie ce face

03.12.2008
iPod Touch 2G: Apple ştie ce face
Software, autonomie, concluzie

Nu s-au schimbat foarte multe faţă de prima versiune pe partea de software. Majoritatea aplicaţiilor sunt deja cunoscute utilizatorului fie din versiunea anterioară de iPod Touch, fie de la iPhone. Aceleaşi meniuri şi, în principiu, aceleaşi opţiuni. Meniul principal cuprinde următoarele aplicaţii: Safari, Calendar, Mail, Contacts, YouTube, Stocks, Maps, Weather, Clock, Calculator, Notes, Settings, App Store, Music, Videos, Photos şi iTunes. Ultimele patru sunt plasate pe bara de jos, separat de celelalte.

Muzică şi Internet

Music este mai mult ca sigur cea mai folosită aplicaţie de pe iPod Touch 2G. Fără să exceleze la capitolul facilităţi, aplicaţia este suficient de bună pentru majoritatea utilizatorilor. Sortarea melodiilor se poate face în funcţie de playlist, artist, album etc., iar egalizatorul poate fi găsit la setări. Butoanele importante (play/pauză, next şi previous) sunt mari, iar restul contează mai puţin.

Calitatea sunetului am găsit-o ca fiind bună, cu o bilă albă pentru căşti. Acestea sunt mai bune decât majoritatea căştilor cu care vin celelalte playere MP3 şi, în plus, stau foarte bine în urechi. O funcţie interesantă şi mai ales practică pe care am remarcat-o este memorarea nivelului de volum în funcţie de ieşire. iPod Touch 2G va reţine volumul pe care îl alegi pentru căşti respectiv difuzor şi-l va regla automat. Când scoţi căştile se revine la ultimul nivel de volum folosit pe difuzor, iar când bagi la loc căştile este ales nivelul utilizat ultima oară la căşti.

iPod Touch 2G

Dincolo de muzică, o utilitate foarte importantă, cel puţin pentru mine, este Internetul. iPod Touch 2G oferă suport Wi-Fi, o facilitate pe care cei care îşi petrec timpul în zone unde există reţele wireless o vor aprecia cu siguranţă. Cum era şi normal, browser-ul de pe iPod Touch 2G este Safari. Nici acesta nu excelează la capitolul facilităţi însă este suficient de bun şi mai ales intuitiv. Efectele de deschidere a tab-urilor, de mărire a paginii, scroll etc. nu numai că sunt plăcute ochiului dar te face să înţelegi ce se întâmplă pe ecran chiar dacă n-ai mai pus mâna pe un iPhone sau iPod Touch în viaţa ta.

Maps şi Calendar sunt alte aplicaţii utile. Nu lipseşte nici player-ul video, însoţit de aplicaţia care redă direct clipurile de pe YouTube. iPod Touch 2G include şi o serie de documentare marca National Geographic. Nici Weather nu este un program de ignorat, Internet să ai.

Autonomie

Apple spune că bateria de iPod Touch 2G ar trebui să ţină 36 de ore pe audio respectiv 6 ore pe redare video. Însă nu spune şi cât face faţă în cazul navigării pe Internet, caz în care conexiunea Wi-Fi trebuie să fie activă. În timpul în care l-am avut la dispoziţie, am reuşit să-l descarc în mai puţin de o zi, timp în care l-am folosit în principal pe Internet (2-3 ore), muzică şi video.

iPod Touch 2G

Concluzie

Aşa cum spuneam şi la început, iPod Touch 2G este un adevărat gadget. Nu trebuie să fii un snob ca să-ţi placă. Reuşeşte să te încânte prin construcţie, mod de utilizare, simplitate şi intuitivitate. Nu este perfect, butoanelor de volum care nu-mi plac li se mai adaugă şi lipsa suportului bluetooth. Însă, din nou, nu cred că este o scăpare, ci o omisiune intenţionată, dictată de marketing. Probabil că atunci când Apple va vinde căşti pe bluetooth iPod Touch va avea şi această tehnologie cu profilul aferent.

iPod Touch 2G este cel mai complet gadget care porneşte la muzică dar nu se opreşte aici. Ştie şi video, foto, Internet, chiar puţin office (calendar, mail) şi altele. Merită cu prisosinţă distincţia Gadget Premium pe care go4it.ro i-o acordă cu toate onorurile.

Plusuri:

[+] construcţie: subţire şi elegant
[+] cel mai bun touchscreen cu suport multitouch
[+] nivel ridicat de luminozitate
[+] raspunde rapid la comenzi
[+] calitate bună a sunetului
[+] căşti peste medie, ergonomice
[+] afişare versuri (dacă este cazul)
[+] volum puternic, cu autoreglaj în functie de ieşire
[+] suport Wi-Fi
[+] Safari pentru Internet
[+] multe site-uri optimizate special pentru Safari
[+] autonomie bună
[+] sute de aplicaţii disponibile online, multe gratuite

 

Minusuri:

[-] butoanele de volum sunt incomode
[-] nu are bluetooth
[-] dependent de infamul iTunes

Marketing şi hardware

Pentru cei mai mulţi, iPod este sinonim cu noţiunea de player MP3 aşa cum Xerox se confundă cu copiatorul iar Adidas cu pantofii sport. Nu e puţin lucru să scoţi un produs care să acapareze cea mai mare parte a pieţei şi care să direcţioneze trendul după bunul plac al producătorului. Jos pălăria în faţa celor de la Apple din acest punct de vedere. Având câteva zile la dispoziţie iPod Touch 2G (generaţia a doua, versiunea de 8 GB) pentru un test rapid, am realizat încă o dată că Apple ştie ce face şi când face bine şi când face prost.

Marketing cu cap

Dincolo de caracteristicile, atuurile şi punctele slabe ale produsului, privind în ansamblu iPod Touch 2G am realizat că Apple ştie foarte bine ce face atunci când oferă o funcţie sau ignoră o alta. Dacă un produs Apple are funcţia X, atunci acea funcţie este acolo cu un motiv. Dincolo de considerentele legate strict de funcţionalitatea unui produs, majoritatea facilităţilor pe care produsele Apple le înglobează au un rol bine definit şi de cele mai multe ori profitabil.

Aceeaşi filosofie este valabilă şi pentru funcţiile care lipsesc din produsele Apple. Dacă fucţia Y, deşi se regăseşte în multe alte produse similare, lipseşte dintr-un produs Apple, înseamnă că firma condusă magistral de Steve Jobs a avut motive temeinice pentru a o ignora. Concret, de ce nu are slot de memorie iPhone sau iPod Touch? Păi ce, Apple produce carduri de memorie? Când Apple o să vândă carduri de memorie (dacă se va întâmpla vreodată acest lucru), atunci să fii sigur că iPhone va avea şi slot de memorie (care va merge cu un format de card propriu Apple, bineînţeles).

iPod Touch 2G

Concluzia, încă o dată, este că Apple ştie să vândă, ştie să facă marketing dar ştie să şi facă produse excepţionale, din multe puncte de vedere. Evident, produsele Apple nu sunt perfecte, dar compania americană stabileşte trendurile în domeniile în care activează, inclusiv pe piaţa telefoanelor mobile, acolo unde concurenţa este foarte dură. Şi în mai toate domeniile, de la laptopuri şi telefoane, la sisteme de operare, produsele Apple sunt copiate de ceilalţi producători.

Gadget 100%

Ar fi o prostie dacă cineva ar susţine că succesul Apple este datorat numai marketing-ului şi oamenilor de la vânzări. Fără să aibă un produs solid în spate, tot marketingul s-ar duce de râpă. Este foarte adevărat că pentru Apple, marketingul începe de la magazioner şi se termină la Steve Jobs. Mulţi au încercat să le copieze chiar şi strategiile de marketing.

Vorbind strict de iPod Touch 2G, dincolo de marketing şi imagine, acesta este un gadget în adevăratul sens al cuvântului. Din punctul de vedere al construcţiei în primul rând, dar şi cu sprijinul dotărilor tehnice şi al software-ului, iPod Touch 2G are toate trăsăturile unui gadget pursânge. iPod-ul nu mai este de mult un simplu player MP3 (sau PMP mai nou), este un produs de lifestyle.

Cei care au pus mâna iPhone, nu vor avea un mare şoc atunci când se vor delecta cu iPod Touch 2G. Construcţia, în mare parte, este similară telefonului celor de la Apple. iPod Touch 2G reuşeşte totuşi să impresioneze prin subţirime. Are 8.5 mm şi după ce te obişnuieşti cu el vei privi cu reticenţă celelalte gadgeturi.

iPod Touch 2G

Puncte slabe? Bineînţeles, butoanele de volum

Una dintre noutăţile pe care noua versiune de iPod Touch a adus-o a constat în introducerea butoanelor de volum pe marginea dispozitivului. Sunt practice dacă te gândeşti că poţi controla volumul rapid. Însă sunt prost făcute şi foarte prost plasate.

O singură bucată de plastic foarte subţire, bombată la extremităţi, joacă rolul butoanelor de volum. În primul rând, simplul fapt că sunt foarte subţiri le face dificil de folosit. În al doilea rând, nici nu sunt plasate pe centrul laturii, ci ceva mai jos, aproape de spatele dispozitivului. De asemenea, trebuie să apeşi destul de tare pentru modifica volumul. Şi dacă stai să priveşti în ansamblu, parcă nici nu se potrivesc prea bine în peisaj.

Touchscreen adevărat

Touchscreen-ul este un alt aspect pentru care Apple merită toate laudele. Multe alte dispozitive au touchscreen (mă refer la cel cu suport multitouch, nu la cele cu Stylus) însă cel făcut de Apple chiar merge. Am testat multe telefoane şi alte tipuri de dispozitive mobile cu acest gen de touchscreen însă la mai toate am descoperit că touchscreen-ul nu răspunde la comenzi aşa cum ar trebui. La iPod Touch merge ca uns totul, de la apăsarea normală, la gesturile prin care măreşti pozele sau faci scroll în cadrul paginilor de Internet. Şi rapid, nu cu lag, ca la alte dispozitive cu interfeţe pretenţioase, optimizate pentru touchscreen.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News