Mark Zuckerberg, criticat dur de fostul mentor: „Ar trebui să răspundă în faţa Congresului”

16.01.2018
Mark Zuckerberg, criticat dur de fostul mentor: „Ar trebui să răspundă în faţa Congresului”

Roger McNamee, unul dintre primii investitori în Facebook şi ex-mentor al lui Mark Zuckerberg, a lansat un atac virulent împotriva fondatorului reţelei sociale, pe care îl acuză că i-a dezamăgit pe utilizatori şi a promovat ştiri false.

McNamee a scris o serie de articole pentru The Washington Monthly, The Washington Post şi The Guardian, în decursul unei săptămâni, acuzând Facebook că a ignorat „actorii negativi” care au manipulat platforma de socializare.

McNamee a declarat că Mark Zuckerberg ar trebui să răspundă în faţa Congresului american, pentru a justifica „refuzul Facebook de asumare a responsabilităţii”.

Acesta a scris în The Washington Monthly că a semnalat informaţiile false în timpul alegerilor prezidenţiale din 2017, dar Facebook nu a luat măsuri.

„Platforma a fost exploatată de mai mulţi actori negativi, inclusiv suporteri ai extremismului, dar administraţia susţine că Facebook nu este responsabilă”, a scris fostul mentor al lui Zuckerberg. „Am avertizat că utilizatorii Facebook nu vor fi mereu de acord cu mine. Există riscul ca brandul să devină toxic”.

În intervenţia sa din The Washington Post, McNamee a scris că Facebook „a fost perfectă pentru a deveni instrument pentru actorii nocivi” şi utilizatorii se pot aştepta la şi mai multe fake news şi manipulări, mai ales în preajma alegerilor.

„Aceleaşi instrumente care au transformat Facebook într-o dependenţă pentru utilizatori şi au ajutat advertiserii sunt periculoase în mâinile actorilor negativi.

Datorită automatizării, Facebook nu poate preveni acţiunile nocive. Acestea se vor repeta, până când Facebook va lua măsuri agresive. Problema nu poate fi rezolvată prin recrutarea unor colaboratori, care să revizuiască mesajele problematice. Compania trebuie să-şi schimbe priorităţile algoritmilor şi să-şi remodeleze modelul de afaceri”, a mai scris McNamee.

Facebook a fost criticată pentru „suportul tehnic” oferit ruşilor, care ar fi manipulat astfel rezultatele alegerilor prezidenţiale din SUA. Dovezile au arătat că unele conturi asociate Rusiei au dorit să exploateze tensiunile rasiale din SUA şi au transformat Facebook într-o unealtă de propagandă.

Citeşte continuarea în Gândul >>>

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult