200 milioane licenţe Windows 8 vândute într-un an. Microsoft arată un optimism rezervat

14.02.2014
200 milioane licenţe Windows 8 vândute într-un an. Microsoft arată un optimism rezervat

Microsoft a vândut 200 milioane licenţe Windows 8 într-un an, nereuşind să bată recordul stabilit cu Windows 7.

Descris de fostul CEO Steve Ballmer drept un pariu riscant pentru Microsoft, Windows 8 depăşea după 6 luni pragul celor 100 milioane licenţe vândute. Cam ambiguu, anunţul oficial nu detalia repartizarea licenţelor vândute pentru tablete şi PC, ba chiar unele voci acuzau Microsoft de umflarea artificială a statisticilor prin diverse metode. Împlinirea unui an de la lansare a fost sărbătorită în tăcere, fără nici un anunţ care să arate progresul celui mai important produs al companiei din Redmond.

200 milioane licenţe Windows 8 vândute într-un an

Liniştea a fost întrerupta abea săptămâna trecută când Tami Reller – vicepreşedinte a diviziei de marketing în cadrul Microsoft a anunţat la o conferinţă cu investitorii atingerea pragului de 200 milioane licenţe vândute. Spre comparaţie, Windows 7 a strâns după aceeaşi durată de timp 240 milioane licenţe vândute, adresând o piaţă formată la acea vreme doar de PC-uri desktop şi laptopuri.

În parte, rezultatele mai slabe obţinute cu Windows 8 sunt puse în seama scăderii puternice a vânzărilor de PC-uri  – tendinţă care într-un adevărat cerc vicios este amplificată chiar de noul OS Microsoft, privit cu neîncredere de milioanele de utilizatori care deţin PC-uri vechi cu Windows 7. Mai grav este că în ciuda eforturilor depuse, Windows 8 a dat greş tocmai în piaţa tabletelor, unde aşteptările erau cele mai mari. Vânzările de tablete cu Windows 8 sunt încă modeste, iar oferta de aplicaţii optimizate pentru tablete şi ecrane touch lasă mult de dorit.

În paralel cu dezvoltarea colecţiei de aplicaţii pentru tablete, Microsoft depune eforturi şi pentru remedierea unor probleme ce au stârnit îngrijorare printre utilizatorii de PC-uri tradiţionale, lansând un nou pachet de actualizare gratuit pentru Windows 8.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult