Aplicaţia săptămânii: Cabinet

02.05.2015
Aplicaţia săptămânii: Cabinet

Magazinul Google Play nu duce lipsă de aplicaţii pentru managementul fişierelor, unele produse de acest tip devenind faimoase şi bucurându-se de multă vreme de aprecierea largă a utilizatorilor. Complexitatea unor produse precum ES File Explorer sau Astro Cloud & File Manager nu este însă utilă sau oportună în cazul tuturor utilizatorilor, iar Cabinet încearcă să le ofere începătorilor un mediu cât mai simplu posibil fără să renunţe însă la funcţiile esenţiale.

Cel mai atractiv aspect al aplicaţiei Cabinet este, fără îndoială, mediul grafic aerisit care respectă liniile de design Material din Android 5. Aplicaţia oferă o interfaţă cu text lizibil, meniuri clar evidenţiate şi culori contrastante, butonul caracteristic Action, diviziuni clare în cadrul listelor de elemente şi un meniu lateral care comasează toate secţiunile utile ale aplicaţiei.

Interfaţa poate fi particularizată după preferinţe deoarece Cabinet oferă trei teme prestabilite, dintre care una cu fundal negru care este concepută în mod special pentru telefoanele cu ecrane AMOLED, şi oferă posibilitate alegerii culorii primare, a culorii elementelor selectate şi a culorii thumbnail-urilor.

Partea superioară a interfeţei comasează toate opţiune suplimentare. Utilizatorul are la dispoziţie un buton pentru sortarea fişierelor în funcţie de denumire, extensie, dimensiune sau data ultimei accesări, existând opţional şi posibilitatea sortării preferenţiale a directoarelor în capul listei. Acest buton este însoţit de un câmp de căutare, acesta neindexând însă fişierele sau conţinutul lor şi neoferind o opţiune de autocompletare.

Mediul de lucru poate fi particularizat prin alegerea a trei tipuri de moduri de vizualizare, o listă şi două dimensiuni diferite de thumbnail-uri, şi prin afişarea opţională a fişierelor ascunse. Utilizatorul poate filtra uşor tipul de conţinut, aplicaţia permiţând selectarea rapidă fişierelor text, arhivelor, imaginilor, fişierelor audio, fişierelor video şi a arhivelor.

Meniul superior permite opţional afişarea lanţului de directoare, utilizatorul putând reveni rapid la unul dintre directoarele superioare, şi afişarea numărului de subdirectoare şi fişiere stocate în directorul curent afişat.

Modul de lucru este intuitiv, directoarele sau fişierele având ataşate un meniu contextual cu actiunile care pot fi efectuate. În cazul directoarelor, utilizatorul poate şterge, copia, muta, redenumi sau arhiva un director, existând şi opţiunea de a-l adăuga la panoul de navigaţie lateral. O opţiune interesantă este Add to Homescreen, utilizatorul putând crea astfel o scurtătură rapidă către un director des accesat.

Aceleaşi acţiuni sunt disponibile şi pentru lucrul cu fişiere, remarcându-se în plus opţiunea deschiderii fişierului sub formă de imagine, text, audio sau video (utilă când aveţi de-a face cu conţinut redenumit), dezarhivarea şi cea de partajare prin intermediul tradiţionalului meniu Android.

Cabinet este gândită în principal pentru accesarea resurselor locale, aplicaţia oferind acces la memoria internă, directorul rădăcină (în cazul în care terminalul are deblocat acest tip de acces şi superuser instalat) şi la eventualul card de memorie. Suportul pentru serviciile externe este absent, singura excepţie fiind opţiunea de accesare a unui server FTP. După setarea datelor de conectare, serverul sau serverele vor apărea în meniul lateral împreună cu resursele locale, însă acest suport este probabil mai puţin util pentru un utilizator obişnuit deoarece compatibilitatea este limitată la FTP over SSH.

Aflat momentan în stadiul Beta, Cabinet nu este lipsit de probleme. Printre deficienţele remarcate se numără viteza cam redusă a căutării, afişarea trunchiată ocazională a meniurilor contextuale şi o închidere din senin. După repararea acestor mici probleme şi introducerea unor îmbunătăţiri, cum ar fi indexarea şi autocompletarea căutării, optimizarea interfeţei şi pentru tablete sau un suport mai larg pentru resurse de reţea, Cabinet promite sa devină un manager de fişiere competent şi foarte uşor de utilizat.

Aplicaţia Cabinet (Beta) poate fi descărcată gratuit din Google Play.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News