Aplicaţia săptămânii: Camera51

11.10.2014
Aplicaţia săptămânii: Camera51

Platformă software: Android

Google Play nu duce lipsă de aplicaţii pentru camera foto, acestea fiind probabil unele dintre cele mai populare produse software pentru telefonul mobil. Printre acestea, Camera51 nu se remarcă prin sumedenia de facilităţi, însă aplicaţia încearcă să ofere ceva mai puţin comun: un asistent digital pentru încadrarea perfectă a subiectelor dorite.

Deoarece aplicaţia Camera51 vizează începătorii, interfaţa este extrem de simplă: un buton pentru declanşarea capturii, un buton pentru comutarea între camerele principală şi frontală, un buton pentru accesul galeriei foto şi un buton care ascunde opţiunile pentru captură HDR, pentru controlul bliţului şi pentru controlul manual al expunerii. Nici meniul pentru setări nu este mai bogat, Camera51 permiţând doar alegerea rezoluţiei şi două opţiuni suplimentare pentru încadrare.

Facilitatea cu adevărat interesantă este însă asistentul digital care sugerează cea mai bună încadrare. Odată ce utilizatorul va încerca să captureze o imagine, va observa că aplicaţia va selecta o anumită parte a imaginii şi va cere utilizatorului să direcţioneze pictograma centrală a telefonului peste acel punct considerat optim. 

Aplicaţia încearcă să respecte totodată regulile de încadrare Rule of Thirds şi Golden Mean, însă sugestiile sunt utile atât timp cât şi detecţia funcţionează corespunzător. Deloc surprinzător, Camera51 nu reuşeşte mereu să ofere sugestii bune, utilizatorul putând alege în acest caz cel mult trei puncte de interes dorite. Modul de ghidare va funcţiona la fel ca înainte, însă toate ajustările de expunere sau încadrare se vor face în funcţie de noul reper.

Asistentul digital se ocupă şi de alte sarcini utile. Acesta sugerează, de pildă, că trebuie să ne îndepărtăm de subiect în cazul în care încadrarea este defectuoasă sau în cazul în care unele elemente nedorite apar exact la marginea cadrului.

Procesarea făcută de acesta este destul de gurmandă, producătorul recomandând utilizarea unui telefon puternic pentru o experienţă bună. Deloc surprinzător, aplicaţia nu oferă acest mod de asistentă şi pentru captura video, sarcina fiind probabil prea complexă pentru acest mod de lucru.

Camera51 oferă şi un mod de captură HDR, acesta achitându-se bine de sarcini dar neremarcându-se prin ceva deosebit.

Aplicaţia este destul de bine făcută şi stabilă, acesta fiind de un real ajutor dacă nu aveţi cunoştinţe de bază pentru încadrarea bună a imaginilor. Din păcate, aceasta nu este lipsită de probleme, pe terminalul de test Xperia Z3 acesta capturând imagini 4:3 doar la rezoluţia de 20 MP, captura la 8 MP făcând-se în format 16:9 deşi setările spun altceva.

Camera51 este un produs gratuit care poate fi descărcat din Google Play.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News