Aplicaţia săptămânii: Microsoft Video Tuner

19.07.2014
Aplicaţia săptămânii: Microsoft Video Tuner

Platformă: Windows Phone (necesită Windows Phone 8.1)

Nokia şi Microsoft au lansat în ultimii ani o serie largă de aplicaţii de bună calitate pentru platforma Windows Phone, cele două companii încercând astfel să suplinească măcar parţial interesul mai redus al dezvoltatorilor software. După achiziţia Nokia, sarcina dezvoltării acestor produse cade exclusiv în sarcina Microsoft, iar unul dintre cele mai recente aplicaţii lansate este Video Tuner.

Un editor video simplu, Video Tuner se încadrează între mai vechiul Nokia Video Trimmer, care permite doar decuparea segmentelor dorite dintr-o filmare, şi Nokia Video Director, care facilitează crearea unor montaje mai pretenţioase cu filmări multiple sau titluri în colaborare cu o tabletă Nokia. Noul Microsoft Video Tuner nu permite decât editarea unui singur flux video, însă oferă o suită bogată de instrumente de editare care  pot face mai atractive filmările făcute cu telefonul mobil.

Modul de lucru al aplicaţiei este extrem de simplu şi de intuitiv, toate instrumentele fiind grupate la vedere în câteva secţiuni şi neexistând alte meniuri sau opţiuni suplimentare ascunse. În cadrul fiecărui tab sunt oferite mereu trei butoane standard: unul pentru controlul redării, care include şi informaţiile legate de durată şi poziţionare, unul pentru controlul volumului şi unul pentru resetarea efectelor aplicate în secţiunea curentă.

Prima secţiune oferă opţiunile de tăiere şi ajustare a vitezei de redare. Trim oferă o bară în care utilizatorul poate selecta începutul şi sfârşitul porţiunii dorite, în timp ce Speed permite ajustarea vitezei de redare între 25% şi 150%. Deoarece terminalele Lumia nu oferă încă o captură cu un număr foarte mare de cadre pe secundă, rezultatul ultimei ajustări nu este prea bun, dar se poate dovedi încă util în anumite situaţii.

Cea de-a doua secţiune oferă reglarea parametrilor de imagine: expunere, contrast şi saturaţie. Ajustările făcute în cadrul tuturor secţiunilor sunt aplicate în timp real pe fluxul video, utilizatorul având în permanenţă un indiciu vizual al efectului acestora.

Cea de-a treia secţiune începe să fie pe placul amatorilor de partajare video mai tineri, aici fiind amplasate filtrele de procesare. Video Tuner oferă 23 de filtre culoare, 6 filtre diferite pentru conversia la alb negru, două filtre de inversie (alb-negru şi color) şi 9 filtre Duotone (cum ar fi de pildă Sepia).

Cea de-a patru secţiune este dedicată decupării, oglindirii, rotirii şi răsucirii fluxului video. Utilizatorul are la dispoziţie un buton pentru decuparea unor cadre cu raport de aspect 1:1, 16:9 sau 9:16, această funcţie încadrând  în mod automat cel mai mare spaţiu de ecran posibil (Best Fit) şi nepermiţând decât repoziţionarea laterală în spaţiul rămas liber.

A cincea secţiune este dedicată coloanei sonore. Utilizatorul poate ajusta aici nivelul sonor al fluxului original şi poate insera o melodie de fundal din galeria locală. Pentru acest flux sonor suplimentar sunt oferite opţiuni pentru ajustarea nivelului sonor şi a precizării punctului de început.

În final, ultima secţiune oferă opţiunile de salvare a fişierelor. Video Tuner permite exportul către reţelele de socializare Vine şi Instagram, dar şi salvarea locală în trei formate diferite: Full HD, HD şi 360p. Formatul pentru export este nealterabil, dar este unul universal valabil: flux video H.264 şi flux audio stereo AAC în container MP4.

Aplicaţia Video Tuner este gratuită şi poate fi descărcată din Windows Phone Store, fiind însă compatibilă doar cu telefoanele din familia Lumia. Aceasta necesită însă în mod obligatoriu actualizarea la Windows Phone 8.1 şi recomandă utilizarea împreună cu actualizarea Cyan, deci utilizatorii care nu au primit încă acest pachet software vor trebui să mai aibă răbdare câteva zile.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News