Aplicaţia săptămânii: PhotoSync

20.09.2014
Aplicaţia săptămânii: PhotoSync

Telefoanele sau tabletele unui utilizator obişnuit conţin cantităţi consistente de date, iar managementul lor nu este tocmai simplu, mai ales în cazul unui sistem de operare cu mult restricţii precum iOS. Dacă de managementul de fişiere ne-am ocupat deja, imaginile necesită uneori un tratament special, iar o aplicaţie precum PhotoSync rezolvă elegant multe dintre aceste probleme.

Utilizatorii iOS care folosesc servicii cloud precum Dropbox, OneDrive, Box sau SugarSync utilizează probabil şi opţiunea de sincronizare automată a directorului Camera Roll, un mod de lucru simplu şi eficient. Dacă doriţi însă un mod de lucru avansat, aceste aplicaţii devin insuficiente, iar un produs complex precum PhotoSync rezolvă multe probleme.

Interfaţa aplicaţiei este simplă, aceasta afişând după pornire toate directoarele care conţin imagini. Utilizatorul poate naviga în acestea, poate selecta imaginile dorite şi eventual le poate vizualiza înainte de transfer. Aplicaţia este capabilă să memoreze fişierele transferate anterior, PhotoSync simplificând astfel sincronizarea imaginilor noi. Dacă este nevoie, cum ar fi cazul în care utilizatorul transferă imaginile prin alte mijloace, aplicaţia este capabilă să reseteze aceste informaţii pentru a nu crea fişiere duplicate în mod inutil.

Aplicaţia nu include însă şi un mod de management, utilizatorul neputând şterge, muta sau edita nici măcar imaginile din directoarele cu drepturi complete de acces.

La fel ca alte aplicaţii pentru transferul imaginilor disponibile în App Store, PhotoSync include un server Web care poate fi accesat din reţea. Această interfaţă Web permite atât descărcarea imaginilor, PhotoSync păstrând data şi informaţiile originale din EXIF, dar şi plasarea unor fişiere pe telefon în directoarele pentru care există drepturi de scriere, cum ar fi Camera Roll.

Cele mai complexe opţiuni nu sunt vizibile la o primă vedere, însă acestea sunt cele cu adevărat interesante. Aplicaţia este capabilă să folosească serviciile OneDrive, Dropbox, Flickr, Box, SugarSync, 500px, Google Drive, SnugMug sau Facebook, pentru fiecare dintre acestea existând posibilitatea răsfoirii şi alegerii unui director în care vor fi amplasate imaginile. Pe lângă aceste servicii cloud, PhotoSync se mai poate conecta la resurse FTP, WebDAV şi unităţile de stocare portabile Toshiba FlashAir, Transcend şi Toshiba Canvio. Cardurile SD FlashAir sunt probabil cea mai interesantă opţiune pentru fotografi, acestea permiţând transferul imaginilor de pe un aparat foto pe tabletă sau telefon fără prea multe bătăi de cap.

Modul de lucru este şi el foarte inteligent construit. Utilizatorul poate transfera manual fişierele dorite către serviciile pe care le-a setat, însă aplicaţia oferă şi un mod rapid care permite transferul imaginilor noi către o destinaţie prestabilită cu o simplă apăsare de buton. În cazul în care utilizatorul nu vrea să-şi bată deloc capul, PhotoSync oferă un sistem automatizat care foloseşte geofencing. Cu ajutorul acestei opţiuni, aplicaţia va începe să transfere pozele noi imediat ce a ajuns într-o anumită zonă (cum ar fi reşedinţa proprie) şi are la dispoziţie o conexiune de date (de obicei tot reţeaua Wi-Fi de acasă).

Din păcate, aplicaţia nu poate accesa directoarele partajate în reţea, pentru accesarea sistemelor Windows sau OS X fiind necesară instalarea unei aplicaţii suplimentare. PhotoSync permite însă transferul către un alt terminal iOS sau Android pe care este instalată aplicaţia, aplicaţia putând folosi infrastructura Wi-Fi existentă sau o reţea ad-hoc. Aplicaţia poate folosi conexiunile de date 3G/4G pentru transferul de fişiere, însă pentru accesarea server-ului HTTP intern sau pentru transferul între terminale este necesară în mod obligatoriu o conexiune Wi-Fi.

Dacă obişnuiţi să faceţi multe fotografii cu telefonul mobil, aplicaţia PhotoSync este probabil cea mai complexă opţiune disponibilă în acest moment în App Store deoarece oferă o compatibilitate bună cu multe servicii şi opţiuni complexe de transfer. Aplicaţia este disponibilă atât în App Store, unde are un preţ de 2,99€, cât şi Google Play, unde este gratuită cu In-App Purchase. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News