Aplicaţia săptămânii: Printer Pro pentru iPhone şi iPad

12.07.2014
Aplicaţia săptămânii: Printer Pro pentru iPhone şi iPad

Utilizatorii telefoanelor şi tabletelor Apple care au nevoie din când în când de tradiţionala hârtie sunt familiarizaţi cu protocolul de tipar AirPrint, mai ales de când acesta a început să fie implementat pe tot mai multe imprimante. Atunci când opţiunile de tipar din iOS se dovedesc însă insuficiente sau imprimantele utilizate nu sunt compatibile, o aplicaţie precum Printer Pro de la Readdle va deveni de un real ajutor.

Deoarece Printer Pro este o aplicaţie auxiliară care va fi apelată mai mult din alte aplicaţii iOS prin intermediul meniului Open In, interfaţa sa nu oferă prea multe. Utilizatorii au acces chair din cadrul aplicaţiei la lista de contacte şi imagini, care pot fi accesate şi tipărite direct, însă celelalte secţiuni, cum ar fi Documents, Clipboard, Mail sau Webpages, oferă doar ecrane cu indicaţii pentru modurile de utilizare.

Printer Pro este compatibilă cu toate aplicaţiile iOS care oferă funcţia Open In şi oferă suport pentru documente Microsoft Office sau iWork, imagini, text, fişiere PDF, conţinut HTML, date din agendă şi altele. Un detaliu interesant este că secţiunea Clipboard poate prelua nu doar conţinutul text sau imaginile, dar este capabilă să interpreteze o adresă Web, să o încarce şi să o tipărească.

Faţă de AirPrint, opţiunile pentru tipar sunt mult mai bogate. Aplicaţia oferă rotirea paginilor, selectarea dimensiunii hârtiei, selectarea paginilor care trebuie tipărite, redimensionarea conţinutului, setarea numărului de copii dorite şi crearea unui colaj cu mai multe elemente tipărite pe aceeaşi pagină.

Un avantaj tehnic important este suportul mult mai bogat pentru diversele tipuri de imprimante. Pe lângă modelele compatibile AirPrint, aplicaţia Printer Pro este capabilă să se conecteze la un număr mai mare de imprimante prezente în reţeaua locală deoarece include suport nativ LPR. Producătorul afirmă Printer Pro se poate conecta doar la imprimantele wireless, însă am avut surpriza să constatăm că aplicaţia a detectat şi imprimantele cu conectivitate Ethernet.

În cazul în care imprimanta nu este detectată în mod automat, puteţi forţa conectarea prin specificarea adresei IP. În cazul în care şi această metodă eşuează sau aveţi la dispoziţie doar un model USB, producătorul oferă un mic utilitar desktop pentru Windows şi OS X care mediază colaborarea dintre terminalul Apple şi imprimantă.

Un ultim avantaj interesant al aplicaţiei este imprimanta virtuală PDF. Preluând toate funcţiile de tipar menţionate mai sus, această imprimantă virtuală permite salvarea informaţiile dorite într-un fişier PDF, care poate fi apoi salvat sau trimis prin email.

Singurul aspect mai puţin plăcut al acestei aplicaţii este preţul. Printer Pro nu este nici măcar o aplicaţie universală, ceea ce înseamnă că va trebui să o achiziţionaţi separat pentru iPhone şi pentru iPad, iar preţurile acestor versiuni sunt de  4,49, respectiv 5,99 euro. Producătorul oferă şi două versiuni Lite ale acestor aplicaţii, care nu oferă funcţiile versiunilor de bază, dar care sunt utile pentru verificarea compatibilităţii imprimantelor înainte de achiziţie.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News