Aplicaţia săptămânii: Wake

17.10.2015
Aplicaţia săptămânii: Wake

Platforma software: iOS

iOS se bazează pe aplicaţia „Clock” pentru a seta alarme, însă funcţionalitatea sa este limitată. Încă de la debutul său în prima versiune a sistemului de operare din 2007, aceasta a oferit aceleaşi funcţii de bază, însă unii utilizatori au nevoie de ceva mai multe opţiuni. Wake ar putea fi soluţia pentru aceştia, aceasta oferind funcţionalitate avansată, cu multiple opţiuni de personalizare ale alarmelor şi o interfaţă plăcută.

Este evident din primele momente că dezvoltatorii din spatele Wake s-au concentrat pe simplitate şi funcţionalitate intuitivă, renunţând la butoane în favoarea gesturilor. Ecranul principal indică ora din momentul respectiv. Apăsarea pe cercul din jurul ceasului oferă porneşte setarea unei alarme selectarea orei şi minutului dorit fiind făcută atingând cercul în zona corespunzătoare de pe un ceas clasic. Există şi un sertar virtual care oferă setări avansate, care poate fi accesat cu o simplă apăsare pe săgeata din partea de jos a ecranului. Aici se găsesc setările pentru zilele în care alarma este activă, tonul sonor al alarmei, cât şi trei modalităţi de dezactivare a acesteia.

Wake ştie să folosească senzorul de proximitate al telefonului, acoperirea ecranului cu mâna fiind folosită pentru funcţia „snooze”. Dacă întorci telefonului cu ecranul în jos, alarma este dezactivată. Cei nu doresc să dezactiveze alarma din greşeală, pot opta pentru folosirea accelerometrului, fiind necesară mişcarea de la stânga la dreapta pentru dezactivare. Aplicaţia oferă patru setări de intensitate a mişcării, de la mişcări uşoare, la mişcări rapide. În cele din urmă, există posibilitatea de a dezactiva alarma folosind gesturi tactile. Glisarea de sus în jos reprezintă „snooze”, în timp ce glisarea de jos în sus dezactivează alarma.

Wake poate salva până la opt alarme în varianta iniţială, iar cei care doresc să seteze mai multe, pot să plătească 2 euro pentru acces la încă opt. Lista de alarme este ascunsă în spatele unui gest de glisare de pe ecranul principal, fiind necesară mişcarea de sus în jos pentru a o afişa. Alarmele pot fi şterse în acelaşi mod în care sunt dezinstalate aplicaţiile de pe iOS: ţii apăsat pe una dintre ele, iar apoi apeşi pe butonul X care apare în partea de jos.

O funcţie foarte interesantă este „Night Mode”, disponibil printr-o glisare de la stânga la dreapta, care ţine display-ul pornit în timpul nopţii. Utilizatorii pot seta nivelul de luminozitate al display-ului, fiind uşor să verifici ora exactă noaptea pe întuneric. Wake recomandă însă conectarea telefonului la priză, pentru a evita consumul complet al energiei din acumulator. Setarea luminozităţii se face de asemenea printr-un gest pe verticală: în sus pentru intensitate mai mare a luminozităţii şi în jos pentru scăderea acesteia.

În cazul în care tonurile sonore incluse nu sunt de ajuns, există opţiunea de a cumpăra noi tonuri contra cost, din categorii precum „natură”, „SF”, „amuzante”, „alarme clasice” şi „sunete minimaliste”. Wake oferă acces la patru alarme gratuite pe lângă cele implicite pentru cei care testează anumite funcţii ale aplicaţiei, sau pentru cei care sunt dispuşi să promoveze aplicaţia pe Twitter şi să se înscrie la newsletter-ul companiei.

Wake este disponibil în AppStore complet gratuit în promoţia „Free App of the Week” (minus In-App Purchases), după care se va întoarce la preţul său de 3 euro.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult