Aplicaţia săptămânii: Yahoo Livetext

22.08.2015
Aplicaţia săptămânii: Yahoo Livetext

Platforma software: iOS

Yahoo Messenger a fost o soluţie foarte populară pentru comunicare prin intermediul internetului la începutul anilor 2000 şi până de curând în România. Servicii precum Skype, WhatsApp şi Facebook Messenger au câştigat foarte mult teren în ultimii câţiva ani, iar Yahoo doreşte să urce iar în topul aplicaţiilor de comunicare rapidă prin intermediul Livetext, un serviciu de chat pentru mobile care pune accent pe reacţiile interlocutorilor, fără să ofere prea multe funcţii avansate.

Livetext a fost lansat oficial abia de câteva săptămâni, fiind iniţial testat într-un program pilot în Hong Kong. Yahoo a decis să renunţe la toată funcţionalitatea mai veche a defunctei aplicaţii Yahoo Messenger pentru mobile şi a construit una nouă de la zero. Aceasta nu mai poate trimite fişiere, fotografii sau emoticon-uri animate, ci foloseşte exclusiv un flux video (fără sunet) şi text de dimensiuni mari.

Pentru a putea folosi Yahoo Livetext este necesar un cont. Acesta poate fi nou, înregistrat cu numărul de telefon, sau un cont Yahoo deja existent, pe care te poţi autentifica folosind adresa şi parola adresei de e-mail. În oricare dintre aceste situaţii, Livetext necesită alegerea unui nickname şi nu oferă integrare cu alte servicii Yahoo. Lista de prieteni este complet goală iniţial, chiar dacă pe acelaşi cont Yahoo există multe contacte deja salvate. Există posibilitatea de a invita prieteni din agenda telefonică pentru a folosi Livetext, iar cei care au deja cont vor fi marcaţi pentru a fi adăugaţi direct în lista de prieteni.

Interfaţa Yahoo Livetext este foarte simplă. Lista de prieteni este primul ecran afişat, iar acesta nu oferă decât posibilitatea de a adăuga noi contacte sau de căutare. Pentru a accesa profilul personal trebuie realizat un gest de glisare de sus în jos. Aici poate fi modificată imaginea de profil, pot fi adăugaţi sau şterşi prietenii din listă, şi pot fi văzute cererile de prietenie. Aceasta este toată funcţionalitatea aplicaţiei.

Odată ce începe o conversaţie prin intermediul Livetext, utilizatorii transmit semnal video în timp real prin internet, folosind oricare dintre camerele smartphone-ului. Textul de dimensiuni mari este afişat în culorile alb şi galben, iar pictogramele emoji sunt compatibile cu Livetext şi sunt afişate la dimensiuni generoase. Spre diferenţă de Yahoo Messenger şi alte aplicaţii asemănătoare, Livetext nu păstrează nici înregistrări video, nici un istoric al mesajelor. Odată ce o conversaţie s-a încheiat, aceasta dispare complet. Totuşi atât timp cât unul dintre interlocutori este într-o conversaţie, aceasta poate fi explorată în totalitate. De asemenea, mesajele trimise atunci când unul dintre utilizatori nu este online pot fi citite la oricât de mult timp după, abia apoi fiind şterse.

Nu este încă destul de clar dacă noul Yahoo Livetext se va ridica la nivelul de popularitate al vechiului Messenger, întrucât abordarea este complet diferită în acest caz. De asemenea, necesitatea folosirii unui flux video constant în două sensuri folosind o conexiune de date mobilă nu este tocmai o soluţie elegantă pentru cei care nu dispun de abonamente de date generoase. Momentan Livetext este la început de drum, iar primele impresii sunt foarte pozitive. Simplitatea este cuvântul cheie, iar accentul pus pe reacţii în timp real ar putea fi atracţia principală în cazul noului serviciu. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult