Aplicaţiile de iOS vor rula şi pe macOS, dar cele două platforme rămân separate

05.06.2018
Aplicaţiile de iOS vor rula şi pe macOS, dar cele două platforme rămân separate

Prezentarea Apple de la WWDC 2018 nu s-a concentrat doar pe iOS. Aceasta a prezentat noile versiuni pentru toate sistemele de operare ale companiei, precum watchOS şi tvOS. Desigur, macOS a primit o atenţie importantă, fiind anunţată versiunea macOS Mojave, care aduce noi schimbări de interfaţă, noi aplicaţii integrate şi anunţă o nouă direcţie pentru platforma Mac: rularea de aplicaţii iOS.

Apple a confirmat că lucrează la integrarea aplicaţiilor de iOS în ecosistemul macOS, anumite elemente din iOS fiind integrate acum şi în macOS. Primele aplicaţii de iOS care rulează pe noul macOS sunt cele de la Apple, precum Apple News, Stocks, Voice Memos şi Home, care au fost portate cu un minimum de efort, conform Apple. Acestea pot fi controlate folosind un mouse, trackpad şi/sau tasatatura, fără suport pentru gesturi touchscreen.

Ideea de aplicaţii universale nu este tocmai nouă, atât Microsoft, cât şi Google abordând această direcţie în ultima vreme. Microsoft împinge aplicaţiile UWP, compatibile cu Windows 10, Windows 10 Mobile şi Xbox One, în timp ce anumite aplicaţii de Android pot rula pe Chrome OS. Dezvoltatorii vor avea acces la uneltele pentru a publica aplicaţiile de iOS şi în Mac AppStore abia în 2019.

Compania spune însă că nu lucrează la un hibrid între iOS şi macOS, cele două sisteme de operare urmând a rămâne complet separate. Cu toate acestea, atât iOS 12 cât şi macOS Mojave par să comunice între ele mai mult decât în trecut. Un exemplu interesant demonstrat pe scena WWDC fiind utilizarea camerei de pe iPhone pentru a capta o imagine sau a scana un document şi de a trimite automat imaginile în documentul în care lucrezi pe MacBook sau iMac.

macOS Mojave va fi lansat în această toamnă şi vine cu o nouă interfaţă „întunecată”, noi metode de a sorta conţinutul de pe desktop, noi metode de afişare în Finder şi diverse îmbunătăţiri „sub capotă” care vor ajuta în special profesioniştii care preferă sistemul de operare Apple.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult