Apple a prezentat iOS 8: îmbunătăţiri de interfaţă, tastaturi 3rd party, Handoff şi multe altele

02.06.2014
Apple a prezentat iOS 8: îmbunătăţiri de interfaţă, tastaturi 3rd party, Handoff şi multe altele

Sistemul de operare iOS 7 a debutat cu un pachet atractiv de opţiuni noi şi cu o interfaţă complet refăcută, dar a venit la pachet şi cu destule probleme. Cele mai multe dintre aceste deficienţe au fost rezolvate odată cu actualizarea iOS 7.1 şi, bazându-se pe această temelie, Apple a prezentat în această seară viitorul iOS 8.

După schimbarea grafică radicală adusă de iOS 7, era destul de lesne de ghicit că iOS 8 va fi o versiune care va îmbunătăţi ceea ce era deja implementat şi se va axa pe extinderea facilităţilor software. Primele schimbări operate în iOS 8 au fost făcute la nivelul interfeţei, aceasta aducând câteva opţiuni noi interesante.

Notification Center a fost îmbunătăţit, acesta oferind nu doar afişarea mesajelor trimise de către aplicaţii, ci şi posibilitatea de a interacţiona cu acestea: Quick Reply. Noua opţiune, care este disponibilă de altfel şi în Lock Screen, permite vizualizarea unei notificări şi, printr-o mişcare suplimentară, deschiderea unui meniu suprapus cu tastatură şi butoane fără a fi nevoiţi să părăsim aplicaţia din prim plan. Această opţiune poate fi folosită şi de către dezvoltatorii software pentru integrarea în propriile aplicaţii, Quick Reply putând fi folosit pentru a trimite un răspuns la un mesaj, pentru acceptarea unei invitaţii din calendar şi altele. Cei care au oftat după widget-urile platformelor rivale, vor beneficia de un surogat care va funcţiona doar în Notification Center, programatorii având destulă libertate pentru crearea unor micro-aplicaţii interesante.

Căutarea globală Spotlight a primit câteva îmbunătăţiri. Pe lângă opţiunile de căutare locală deja cunoscute, Spotlight va sugera aplicaţii, puncte de interes, definiţii din Wikipedia, piese muzicale din iTunes şi altele. Alte noutăţi la nivelul interfeţei sunt apariţia unor gesturi noi pentru acţiuni rapide în Mail, apariţia contactelor favorite din agendă în Task Manager şi un mod de afişare pentru taburile din versiunea pentru iPad a browser-ului Safari, care seamănă mult cu cea deja cunoscută de la iPhone.

Tastatura din iOS este probabil una dintre cele mai primitive componente software din iOS, Apple decizând abia acum să aducă nişte îmbunătăţiri. Denumită Quicktype, noua opţiune a tastaturii din iOS 8 va oferi nu doar corecţia automată a cuvintelor, ci şi sugestii inteligente care învaţă singure precum cele oferite de produse celebre cum ar fi SwiftKey. Vestea proastă este că aceste sugestii vor funcţiona pentru început doar cu un număr redus de limbi, iar româna nu face parte din acestea.

Acest lucru nu trebuie să ne întristeze însă foarte tare deoarece Apple a anunţat şi un API nou care va permite, în sfârşit, utilizarea tastaturilor scrise de terţi în cadrul tuturor aplicaţiilor. Aceasta este o veste cu adevărat bună, cei care au plâns după tastaturile deosebite precum SwiftKey sau Swype având acum şansa de a le utiliza şi pe iOS.

Aplicaţia pentru mesagerie a primit şi ea o actualizare, Apple aducându-şi aminte că pe piaţă există rivali mai puternici decât iMessage. Serviciul de mesagerie Apple va oferi acum opţiunea Push to Talk pentru trimiterea unui mesaj audio sau video, Do not Disturb şi posibilitatea de a ieşi dintr-un fir de discuţie. La fel ca în cazul Snapchat, mesajele audio şi video vor fi păstrate doar pentru o perioadă limitată de timp şi vor fi şterse ulterior în mod automat.

O facilitate interesantă, care se integrează şi cu versiunea 10.10 a sistemului de operare OS X, este Handoff. Fără să fie o noutate absolută deoarece seamănă cu opţiunea QPair de la LG, Handoff permite preluarea sau iniţierea unor convorbiri telefonice sau mesaje de pe iPhone pe iPad sau Mac şi invers. Handoff plusează însă şi cu câteva opţiuni mai bogate, cum ar fi integrarea între aplicaţiile de pe iPhone, iPad şi OS X şi configurarea automată a terminalelor din proximitate.

Aplicaţia Healthbook, de care am auzit încă de la începutul anului, şi-a făcut apariţia sub forma unui set de API-uri numit HealthKit şi a unei aplicaţii numită Health. Acest nou produs software va permite agregarea informaţiilor culese de diferiţi senzori externi sau interni într-un dosar medical care va putea fi utilizat chiar şi în scopuri medicale serioase. Compania nu a insistat însă foarte mult pe acest subiect, mai multe detalii urmând să aflăm pe parcurs.

Family Sharing este o opţiune nouă care va fi interesantă pentru părinţi deoarece permite partajarea cărţilor de credit, a achiziţiilor iTunes, a înregistrărilor din calendar sau a imaginilor. După disputa referitoare la cumpărăturile In-App, Apple oferă acum posibilitatea de a centraliza toate terminalele Apple ale unei familii într-un cont comun, unde părintele va putea vedea şi aproba sau respinge cumpărăturile pe care cei mici vor să le facă.

iOS 8 se laudă cu 4000 de interfeţe de programare noi. Dintre acestea, se remarcă posibilitatea aplicaţiilor de a evada din mediul lor virtualizat şi de a face schimb de date, posibilitatea schimbului natural de fişiere între aplicaţii prin noul serviciu de file sharing iCloud Drive, integrarea serviciului Shazam în cadrul Siri, apelarea TouchID în cadrul aplicaţiilor third-party şi HomeKit, sistemul de automatizare casnică de care am mai auzit. Alte noutăţi sunt controlul avansat al parametrilor camerei foto din aplicaţia nativă şi din cele third-party, CloudKit, o platformă Apple pentru scrierea aplicaţiilor cloud-ready şi un limbaj nou de programare numit Swift.

În final, iOS 8 va folosi o nouă platformă grafică în locul OpenGL ES. Numită Metal, aceasta este optimizată pentru procesorul A7 din iPhone 5S, iPad Air şi iPad Mini cu Retina Display. Noua platformă grafică este una de tip low-level şi promite performanţe net superioare (de 10 ori mai multe apeluri afirmă Apple), suport pentru multitheading, suport pentru procesarea GPGPU şi shadere precompilate.

iOS 8 va fi disponibil în toamnă şi va fi compatibile cu terminalele iPhone 4S sau mai nou, iPad 2 sau mai nou şi iPod TOuch 5th generation.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News