Apple iOS 5 – Top 10 funcţii interesante

13.10.2011
Apple iOS 5 – Top 10 funcţii interesante

iOS 5, noul sistem de operare Apple pentru telefoane iPhone şi tablete iPad este finalizat şi va fi disponibil peste puţin timp pentru actualizarea dispozitivelor compatibile.

Deşi schimbările aduse de iOS 5 sunt mult mai numeroase, iată care sunt cele mai importante noutăţi de care ne vom putea bucura în utilizarea de zi cu zi a gadget-urilor Apple preferate:

1. Centru de notificări reproiectat

Poate cea mai importantă schimbare adusă sistemului de notificări din iOS 5 este eliminarea mesajelor popup, suprapuse până acum fără discriminare peste web browser sau sesiunea de joc aflată în plină desfăşurare, aducând utilizatorilor mai mult frustrări decât informaţii utile. Alternativa este o nouă aplicaţie Notification Center, proiectată sub îndrumarea creatorului popularei aplicaţii iOS Mobile Notifier,devenit între timp angajat al companiei Apple.

Apple iOS 5

În afară de obişnuitele mesaje de notificare pentru aplicaţii, Notification Center ne pune la dispoziţie şi câteva mini-widgeturi, actualizate în timp real cu informaţii legate de starea vremii, cursul valutar sau alte servicii.

Sistemul de notificări a fost integrat şi cu meniul de blocare a ecranului, astfel încât putem avea acces la informaţii esenţiale fără a fi nevoie să deblocăm de fiecare dată telefonul. Mai mult decât atât, trecerea degetului peste una din notificările afişate ne duce direct în aplicaţia relevantă, grăbind astfel accesul la informaţiile esenţiale.

2. iMessage

Începând cu iOS 5, dispozitivele Apple au la dispoziţie un nou sistem de mesagerie, numit iMessage. Acesta ne permite să purtăm sesiuni de mesagerie instant cu unul sau chiar mai mulţi participanţi simultan, urmări poze şi secvenţe video împreună cu aceştia .

Putem trimite mai departe oricare din mesajele SMS stocate în memoria telefonului, iar pentru a fi siguri că au fost citite de destinatar avem posibilitatea să solicităm confirmarea primirii mesajului.

Dacă din diverse motive nu putem duce la bun sfârşit o conversaţie începută de exemplu pe tableta iPad, sistemul iMessage ne permite să continuăm de unde am rămas folosind telefonul iPhone, iar dacă între timp prietenul nostru a decis să-şi ocupe timpul liber cu jocul favorit, un mesaj popup de notificare îi va înştiinţa că avem ceva de spus.

Apple iOS 5

Din păcate sistemul iMessage este dezvoltat exclusiv pentru dispozitivele iOS, astfel că nu vom putea purta conversaţii şi cu prietenii care deţin dispozitive Android sau BlackBerry.

3. Aplicaţie nouă pentru camera foto

iOS 5 introduce o nouă aplicaţie pentru gestionarea funcţiilor camerei foto. La fel ca şi sistemul de notificări, funcţiile camerei foto sunt accesibile direct din meniul de blocare a ecranului, scurtând paşii necesari pentru obţinerea unei poze. Mai mult decât atât, clapeta pentru volum joacă rol de declanşator pentru camera foto, astfel că nu vom mai pierde timp căutând pe ecran replica virtuală a acestuia, sarcină cu atât mai dificilă în zilele însorite.

Apple iOS 5

Noua aplicaţie include şi câteva funcţii de care ne putem folosi pentru a ajusta calitatea pozelor obţinute. Filtrul Quick Enhance îmbunătăţeşte claritatea imaginilor, corectează tonalitatea culorilor şi scoate în evidenţă detaliile mai puţin evidente din porţiunile umbrite. Mai avem la dispoziţie o funcţie pentru decuparea imaginilor şi filtru pentru eliminarea efectului de ochi roşii, des întâlnit în pozele obţinute cu ajutorul blitz-ului.

4. Newsstand

Newsstand este replica virtuală a unui chioşc de ziare, integrată direct în sistemul de operare iOS 5.

Apple iOS 5

De aici putem răsfoi ziarele şi revistele preferate, actualizate automat cu informaţiile cele mai noi. Newsstand poate fi utilizat inclusiv offline, astfel că nu avem nevoie de o conexiune activă la internet decât pentru actualizarea informaţiilor.

5. Integrarea aplicaţiilor cu serviciile Twitter

Dacă pentru utilizatorii Android este la modă reţeaua de socializare Facebook, Twitter este alternativa aleasă pentru dispozitivele cu sistem de operare iOS 5.

Toate aplicaţiile importante livrate cu iOS 5 oferă facilităţi care au legătură cu reţeaua Twitter. Spre exemplu, pozele obţinute cu ajutorul camerei foto pot fi încărcate direct în reţeaua Twitter, iar aplicaţiile YouTube, Safari şi Maps ne permit să distribuim rapid link-uri către prietenii de pe Twitter. Agenda de contacte include un nou câmp de adresă, în care putem adăuga adresa de Twitter pentru cei pe care îi cunoaştem.

Apple iOS 5

6. O nouă versiune a browser-ului Safari

Apple Safari a primit o interfaţă revizuită şi multe funcţii noi.

Apple iOS 5

  • Paginile deschise sunt organizate în tab-uri, vizibile chiar sub bara de adrese. Mulţumită unor noi optimizări aduse sistemului de gestionare a resurselor, comutarea între tab-urile deschise este foarte rapidă. Fiind vorba de optimizări aduse la nivel software, sporul de performanţă ar trebui să fie sesizabil chiar şi pentru dispozitive de generaţie mai veche.
  • Funcţia Reader permite înlăturarea reclamelor din paginile web şi organizează textul acestora într-un format mai potrivit pentru ecranul unei tablete iPad sau iPhone.
  • În Reading List putem salva copii offline cu paginile web care prezintă interes, disponibile apoi oricând pentru lectură. Conţinutul păstrat în Reading List este sincronizat automat între toate dispozitivele iOS şi sistemele Mac OS X Lion, astfel încât putem avea acces de oriunde la informaţiile dorite.

7. Reminders app

Reminders app simplifică modul în care stabilim notificări pentru activităţile de zi cu zi. Aplicaţia oferă o interfaţă foarte simplă, ce este sincronizată automat între toate dispozitivele iOS 5 pe care le deţinem, dar şi sistemele Mac OS X.

Apple iOS 5

Reminders app oferă integrare cu serviciile de localizare Apple, folosite pentru a emite alerte suplimentare pentru activităţile stabilite în agendă.

8. Mail app

Noua aplicaţie de poştă electronică ne permite să aducem un plus de creativitate mesajelor pe care compunem, formatând după bunul plac textul acestora.

Apple iOS 5

Adresele de email pot fi copiate în câmpurile CC şi BCC prin simple operaţiuni drag-and-drop, iar mesajele importante pot fi evidenţiate pentru citire ulterioară prin ataşarea de flag-uri.

Inbox-ul oferă suport pentru gesturi de tip swipe, folosite pentru accesarea rapidă a listei de mesaje.

9. Independenţă faţă de PC

Apple a decis să urmeze exemplul dat de sistemele Android şi Windows Phone 7, oferind independenţă totală pentru toate dispozitivele cu sistem de operare iOS 5.

Apple iOS 5

Dacă până acum utilizatorii produselor Apple aveau nevoie de un PC şi aplicaţia iTunes pentru actualizarea şi configurarea tabletei iPad, telefonul iPhone sau playerul iPod touch, toate aceste operaţii pot fi realizate acum neasistat, folosind meniuri de configurare şi conexiunea wireless proprie dispozitivului.

10. Un nou Game Center

Game Center-ul a primit îmbunătăţiri le nivel de interfaţă, dar şi funcţionalitate:

  • Contul de utilizator poate conţine acum şi poză de profil.
  • Putem compara scoruri sau iniţia sesiuni de joc şi cu prietenii ai prietenilor din lista de contacte.
  • Funcţie Game Discovery, pentru sesiuni de joc imediate, împotriva oricui este dispus să participe.
  • Putem descărca jocuri noi direct din Game Center
  • Jocurile în sistem turn-based, cum ar fi Words for Friends şi Scrabble, sunt acum suportate.

Apple iOS 5

Aşa cum era de aşteptat, inginerii Apple au venit şi cu multe idei noi, prin care fac produsele companiei mai prietenoase şi mai uşor de utilizat decât oricând, iar asta în ciuda faptului că numărul de funcţii integrate cu dispozitivele iOS continuă să crească de la o generaţie la alta.

Cu siguranţă nu toate îmbunătăţirile aduse platformei Apple iOS 5 sunt noutăţi absolute, multe dintre ele fiind implementări mai mult sau mai puţin reuşite pentru funcţii întâlnite deja de mult timp la dispozitive bazate pe sistemul Android, Windows Phone 7 sau Palm OS. Chiar şi aşa, iOS 5 este un upgrade binevenit şi un important pas înainte pentru produsele Apple.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News