Apple Maps pentru iOS 9 va primi îmbunătăţiri orientate către pietoni

Apple Maps pentru iOS 9 va primi îmbunătăţiri orientate către pietoni

Au trecut aproape trei ani de la debutul serviciului Apple Maps, iar acesta tot nu poate concura cu software-ul din oferta altor companii. În ultimii ani, Apple a lucrat la realizarea unor hărţi pe care să te poţi baza pentru navigaţie, ignorând nevoile celor care nu conduc foarte des maşini. Odată cu iOS 9, se pare că serviciul Maps integrat va primi şi un mult aşteptat upgrade care va adăuga unele dintre cele mai râvnite funcţii ale utilizatorilor de dispozitive Apple.

Conform zvonurilor, planul era ca aceste îmbunătăţiri să fie incluse în versiunea curentă de iOS, lansată în toamnă alături de iPhone 6, însă problemele evidente pe care le-a întâmpinat au dus la împingerea acestor funcţii încă un an. Probabil cea mai importantă adiţie la Apple Maps este navigarea folosind mijloace de transport în comun, ceva disponibil de mulţi ani pe Google Maps. Aparent noua metoda de navigare va aduce de la sine pictograme mai mari pentru localizarea staţiilor de transport în comun şi pentru aeroporturi, cât şi un nou mod de afişare a rutei urmate: Transit View.

Printre motivele pentru care Apple Maps nu a integrat funcţiile „Transit” în iOS 8 s-au numărat lipsa de personal care lucra la proiect, numărul mic de oraşe care urmau să primească suport şi porblemele deja cunoscute ale hărţilor, care nu corespund cu infrastructura oraşelor. Aparent versiunile beta de iOS 8 aveau acces la toate aceste funcţii, însă acestea au fost eliminate înainte de lansarea oficială a sistemului de operare. Între timp, Apple a îmbunătăţit hărţile, a adăugat mai multe oraşe în acest program şi a integrat un nou sistem de notificări push, care atenţionează utilizatorii atunci când oraşul lor primeşte suport oficial pentru aceste funcţii.

Odată cu navigarea folosind transportul în comun, Apple începe să îşi dezvolte serviciul de hărţi şi pentru navigarea interioarelor. Se pare că hărţile din iOS 9 vor include şi indicaţii pentru navigarea clădirilor mari de birouri, sau a atracţiilor turistice din oraşele mari. Prima clădire care a primit o hartă interioară este chiar clădirea Apple din Coupertino, care a fost explorată în întregime de roboţi autonomi echipaţi cu cu senzori iBeacon. O tehnologie asemănătoare este folosită de Apple pe dubiţe în oraşe importante pentru a înregistra imagini de genul Street View.

Anunţul oficial al acestor funcţii va fi făcut la WWDC (8-12 iunie), unde este aşteptată dezvăluirea noului iOS 9 şi a următorului Mac OS X. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult