Bitdefender oferă un antidot pentru Petya, cea mai agresivă ameninţare din familia ransomware

25.04.2016
Bitdefender oferă un antidot pentru Petya, cea mai agresivă ameninţare din familia ransomware

Specialiştii Bitdefender au dezvoltat un set de instrumente care protejează utilizatorii de ransomware-il Petya, o formă de malware care criptează chiar structura de date unde se stochează informaţii despre orice fişier sau director (NTFS master file table) şi nu fişiere individuale.

O analiză a modului în care este programat virusul arată similarităţi cu alte familii ransomware, precum Chimera sau Rokku. Informaţia sugerează că în spatele ameninţării Petya s-ar putea afla aceeaşi grupare de răufăcători, însă de această dată ei şi-ar fi folosit cunoştinţele de programare la un nivel avansat.

Cu toate acestea, Bitdefender a identificat unele slăbiciuni în algoritmul de criptare folosit de malware-ul Petya, care au permis realizarea unui utilitar pentru decriptarea dispozitivelor afectate. Concret, în cazul infectării, aplicaţia pusă la dispoziţie de Bitdefender interceptează cheia de criptare şi o livrează utilizatorilor care pot readuce computerul la starea iniţială.

O analiză în detaliu a ameninţării Petya a identificat patru caracteristici care fac din aceasta cea mai agresivă ameninţare de tip ransomware:

  • Aceiaşi dezvoltatori cu cei din spatele familiilor ransomware Chimera sau Rokku au răspândit Petya
  • Acţionează mai rapid: Petya nu criptează fişiere, ci chiar NTFS Master File Table
  • Deţine propriul bootloader şi Kernel – puţine familii ransomware au astfel de funcţionalităţi

La începutul lunii aprilie, Bitdefender a dezvoltat instrumente similare şi pentru ameninţările de tip ransomware CTB-Locker, Locky şi TeslaCrypt, exploatând punctele slabe din mecanismul de răspândire a viruşilor.

Utilizatorii care doresc să prevină infectarea cu acest tip de ransomware pot descărca de aici vaccinul Bitdefender Petya Ransomware.

Citeşte şi Bitdefender oferă o soluţie împotriva ameninţărilor din familia Crypto-Ransomware

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult