Bleep, programul de chat BitTorrent cu sistem de comunicaţie securizat este gata de download

Bleep, programul de chat BitTorrent cu sistem de comunicaţie securizat este gata de download

Conceput ca o soluţie împotriva activităţilor de supraveghere desfăşurate de diverse agenţii guvernamentale, Bleep este un program de chat bazat pe un protocol de comunicaţie descentralizat inspirat de BitTorrent, care permite utilizatorilor să comunice în mod securizat fără ca discuţiile să poată fi interceptate cu uşurinţă.

Bleep -program de chat securizat bazat pe protocolul BitTorrent

Bleep împiedică tentativele de interceptare stabilind canale de comunicaţie directă între participanţii la conversaţie. Datele trimise în formă criptată urmează astfel calea cea mai scurtă spre destinatar, fără a fi intermediate de un server central. Totuşi, pentru stabilirea conexiunii este nevoie de un tracker, similar celor folosite pentru download-uri BitTorrent, cu rolul de ajuta participanţii la discuţie să se găsească în internet. Reţeaua de tip BitTorrent criptează informaţiile transmise încât locaţia digitală a PC-ului sau telefonul mobil cu acces la internet nu poate fi aflată decât de dispozitivul căruia îi sunt adresate. Potrivit creatorilor aplicaţiei, sistemul face „practic imposibilă” interceptarea elementelor metadata necesare pentru identificarea participanţilor la conversaţii.

Anunţat în urmă cu ceva timp, Bleep este disponibil în versiune publică de testare, putând fi instalat pe PC-uri Windows 7 şi 8, MAC OS şi dispozitive cu Android. Există şi o versiune Bleep pentru iOS, care va fi publicată după ce va ajunge la forma finală.

Pe lângă mesagerie instant, Bleep permite şi apeluri de voce în sistem VoIP, securizate folosind protocolul BitTorrent.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult