Bumptop: foloseşte un desktop 3D inteligent

Bumptop: foloseşte un desktop 3D inteligent

Aplicaţiile care-ţi transformă desktop-ul de Windows într-un spectaculos univers 3D nu sunt o noutate şi nici măcar o raritate. Fiecare dintre sutele de astfel de programe se remarcă printr-un număr mai mic sau mai mare de efecte vizuale speciale. Oricare dintre ele este mai interesant decât clasicul desktop. Problema ce intervine ţine însă de gradul lor de utilitate. Până la urmă, ne interesează ca software-ul respectiv ne uşureze organizarea, nu să ne ameţească.

Download Bumptop

Acum aproape doi ani vă prezentam Real Desktop, un program apreciat la acea vreme dar care se axa mai mult pe estetică decât pe utilitate. Mai mult, aşa zisul desktop 3D era unul static, iar în ziua de azi totul se rezumă la dinamism, termen prezent pe mai toate CV-urile şi în mai toate domeniile. Ultima inovaţie în materie de interfeţe pentru Windows este Bumptop, un desktop 3D în adevăratul sens al cuvântului.

Bumptop Desktop 3D

Bumptop, cubul magic

Conceptul Bumptop datează încă din 2006, iar zilele acestea a devenit în sfârşit o realitate. Instalarea programului nu îţi dă bătăi de cap, urmează paşii clasici şi durează mai puţin de un minut. Este disponibil în două variante, “free” şi “pro”. Pentru cea din urmă vei plăti 29$ în schimbul câtorva facilităţi departe de a fi esenţiale. Noi ne-am rezumat la versiunea gratuită ce îţi oferă o experienţă satisfăcătoare şi care îţi deschide o nouă perspectivă pentru situaţiile în care, pe viitor, te gândeşti să foloseşti Windows 7 pe un sistem dotat cu touchscreen.

Interfaţa 3D permite rotirea cubului pe cinci dintre feţele sale, sub forma unei camere văzute de sus. Podeaua conţine vechiul desktop, cu toate iconiţele pe care le aveai acolo, iar pe pereţi sunt amplasate câteva “ferestre” ce-ţi oferă accesul rapid la notiţe, My Pictures, Flickr, Facebook, Twitter şi e-mail.

Peretele cu Twitter, FaceBook şi e-mail

Avantajul acestor scurtături este unul deloc de neglijat. Spre exemplu, poţi încărca pe Facebook o fotografie printr-un simplu drag & drop (desigur, trebuie mai întâi să te autentifici). Prin aceeaşi modalitate poţi trimite un link cu o fotografie pe Twitter sau, cu un dublu click pe aceeaşi fereastră, poţi trimite un mesaj.

Pereţii sunt complet personalizabili şi permit poziţionarea de foldere şi fişiere după bunul tău plac. Un dublu click pe latura dorită îţi aduce în faţă peretele respectiv. El devine astfel desktop-ul principal şi lasă inteligent la vedere “podeaua” şi zonele vecine, pentru a fi accesate rapid ulterior.

Bumptop nu se rezumă doar la această interfaţă 3D ci aduce câteva noutăţi în ceea ce priveşte operaţiile cu foldere şi fişiere. Spre exemplu, fişierele răspândite pe desktop pot fi compactate sub forma unei stive prin selectarea lor (selecţia se face după un gest circular, nu trasând o diagonală cum facem pe desktop-ul obişnuit) şi apoi prin alegerea opţiunii “Create Pile”. Invers, împrăştierea fişierelor din stivă se face cu “Break Pile”. Există şi alte opţiuni interesante, precum “Fan Out” (ordonarea fişierelor pe traiectoria unui traseu virtual ales de tine), “Grid” (ordonarea fişierelor sub forma unei matrici) şi “Folderize” (fişierele din stivă sunt mutate într-un folder). În filmuleţul de mai jos am prezentat câteva dintre aceste opţiuni, alături de modul de vizualizare al desktop-ului 3D.

Organizarea pe stive, o idee genială

Poate cea mai interesantă opţiune legată de operaţiile cu fişiere şi foldere este organizarea lor pe stive. Stivele accesate cu dublu click se deschid într-o matrice în care poţi adăuga orice doreşti. Bumptop îi vizează aşadar pe cei care sunt adepţii desktop-urilor pline de iconiţe. Acum, item-urile pot fi organizate pe stive după diferite criterii. Poţi face o stivă audio în care să pui numeroasele mp3-uri de pe desktop, o stivă foto, video sau cu documente. Ai practic o libertate totală de manipulare a conţinutului de pe desktop şi nu numai. Este posibil să adaugi conţinut şi din clasicele ferestre “Windows”, tot prin drag & drop sau copy/paste.

Pentru confortul tău vizual, atât iconiţele conţinute în stive cât şi cele rămase pe dinafară pot fi mărite sau micşorate de multiple ori cu opţiunile “Grow”, respectiv “Shrink”.

Teme pentru Bumptop

Era păcat ca un program cu un asemenea potenţial să nu beneficieze de teme vizuale. Iar producătorii au avut în vedere şi acest aspect. Versiunea pe care am instalat-o vine cu trei teme ce pot fi selectate din “Settings” (click dreapta pe iconiţa Bumptop din tray), tab-ul “Themes”. Desigur, pe acestea le poţi personaliza după bunul plac, în sensul că ai posibilitatea să selectezi ce wallpaper doreşti pentru ziduri şi podea.

Bumptop

Concluzie

Te lăsăm pe tine să descoperi cât de util este acest progrămel. Noi îţi garantăm că de încurcat nu are cum să te încurce. Singurele minusuri, dacă le putem numi aşa, ar fi consumul suplimentar de resurse (Bumptop mânâncă aproximativ 70 MB din memoria RAM) şi încărcarea procesorului (până la 10 – 13 % în cazul unui Pentium D 925 de generaţie veche).

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News