Chrome 42 pentru Android este compatibil cu notificările Web de tip push

21.04.2015
Chrome 42 pentru Android este compatibil cu notificările Web de tip push
Versiunea cu numărul 42 a popularului browser desktop Google Chrome a implementat un interesant sistem de notificări push Web, iar acum este şi rândul versiunii pentru telefoane mobile Android să implementeze această facilitate. Cu această ocazie, câteva site-uri importante au anunţat deja implementarea suportului server necesar pentru funcţionarea acestei tehnologii.
 
Google Chrome 42 pentru Android a fost publicat ieri în Google Play, iar această versiune preia sistemul de notificări implementat deja în cadrul versiunii desktop. Utilizatorii care vizitează un site care folosete această tehnologie vor putea opta să primească notificări push pentru actualizări, iar acestea vor fi afişate chiar dacă browser-ul Chrome este închis în acel moment. Utilă mai ales în cazul site-urile care nu au o aplicaţie dedicată, această tehnologie încearcă să reducă şi mai mult diferenţa dintre o aplicaţie nativă Android şi una Web.
 
Cu această ocazie, Facebook, eBay, Pinterest, Vice News şi alte câteva site-uri importante au anunţat că au activat suportul server pentru aceste notificări, cei care vizitează în mod curent aceste site-uri având la dispoziţie un mod rapid şi modern pentru recepţionarea actualizărilor.
 
Acest sistem foloseşte vechiul Notification API, care este folosit de aproape doi ani pentru afişarea unor notificări bogate din punct de vedere grafic în cadrul versiunii desltop, şi noul Push API, care permite crearea unei legături permanente între server şi client.
 
Sistemul le permite dezvoltatorilor să insereze în paginile site-urilor un fragment special de cod software numit Service Worker, acesta urmând să fie rulat local chiar şi atunci când pagina de origine este închisă. Intermediată de către serviciul Google Cloud Messaging, această legătură va permite transmiterea unor notificări Push asemănătoare celor văzute pe platformele mobile, iar aceşti Service Workers vor putea fi folosiţi si pentru alte activităţi, cum ar fi de pildă sincronizarea în fundal sau geofencing-ul.
 
 
Google nu a menţionat dacă şi versiunea pentru iOS va deveni compatibilă cu acest sistem de notificări Web. Browser-ul Google pentru telefoanele şi tabletele Apple a ajuns şi el la versiunea cu numărul 42, însă lista sa de noutăţi nu include şi această facilitate, iar modul mai restrictiv de funcţionare a platformei iOS s-ar putea să nu permită funcţionarea acestuia în fundal.
Urmărește Go4IT.ro pe Google News